Hogyan válasszunk tökéletes poharat?

boros pohár, prémium pohár

Elképesztő, de sokkal több múlik a megfelelő poháron, mint azt gondolnánk.

A bor igazi karakterét csak megfelelő pohárból fogyasztva lehet maximálisan kiélvezni.

Nem kell vagyonokat fizetni a különleges gourmet élményért, de elengedhetetlen hozzá, hogy legyen otthon egy igazán minőségi borospoharunk. Bármikor különleges élménnyé válik a hétköznapi borfogyasztás is, ha a borhoz illő, minőségi pohár társul hozzá. A jó pohár kiadja a benne lévő értékes nedű sajátos aromáját. Csak így élhetjük át az igazi exkluzív élményt, amit egy minőségi bor kellemes elkortyolgatása nyújthat.

A kevesebb több

A borfogyasztás minden érzékszervünket kényezteti, ha megfelelő pohárból tesszük. A bor színe és a pohár oldalára festett képe sokat mesél a szakavatott szemeknek. A színes, mintás poharak ezt az élményt elnyomják, így érdemesebb a klasszikus, elegáns, átlátszó, színtelen darabokat előnyben részesíteni.

Tökéletes tükröződés

A prémium minőségű pohár szabályos és egyenletes a falvastagsága, hogy a bor egyenletesen pörögjön benne levegőztetés közben. Csak egy tökéletesen sima pohárban tud selymesen végig siklani és kirajzolni a pohár falán a rá jellemző mintázatot.

Minél vékonyabb, annál jobb

A hipermarketek polcain elérhető olcsó termékek pereme vastag, legömbölyített, így akadályt képez a bor és ízlelője között. Egy vékony peremű pohárból a bor egyenletesen áramlik fogyasztója szájához, így biztosítja a zavartalan érzékelést.

A kehely, az aromák gyűjtője

A borospoharak kelyhe úgy van kialakítva, hogy minél inkább érvényesüljön benne az értékes ital sajátos íze, illata. Mivel a különböző borok eltérő tulajdonságokkal bírnak, így azt a hozzá illő pohárban javasolt kínálni.

Vörös és fehér borokhoz

Vörösbort szélesebb szájú, nagyobb méretű, öblösebb pohárból érdemes fogyasztani. Így a bor a legnagyobb felületen érintkezhet a levegővel. Ez segíti a borra jellemző aromák és ízek kibontakozását.

A fehér borok illatát, zamatát a kisebb, karcsúbb, légiesebb poharak intenzívebben kihozzák.

Szár

Minden bornak megvan a hőmérsékleti optimum pontja, mely a legjobban kihangsúlyozza jellegzetes zamatát. Ha a pohár szárát fogjuk, nem melegíti fel kezünk a benne lévő folyadékot. A vékony, kecses szár segíti, hogy tudjuk a bort lágyan forgatni, hogy a levegővel érintkezve még jobban felszabadulhassanak az aromaanyagok.

Hogyan cseng?

A prémium borospohár minőségi alapanyagból készül és csengése jellegzetes. Igazán exkluzív élménnyel kényezteti fülünket. Ki, ne szeretné, ahogy a borral töltött poharak édes csilingeléssel lágyan összekoccannak? Ez egy valódi ünnepi hang, melyről egy esküvő, egy romantikus éjszaka, egy fontos ünnep jut eszünkbe.

Koccintásnál azonban ügyelni kell, hogy a poharak ne a szájuknál, hanem a legszélesebb részükön találkozzanak, mert így lesz az igazi a pohár csengése. 

Meddig töltsük a poharat?

A filmekben gyakran elhangzik a jól ismert mondat: “Tele kérem!” A bor elegáns szervírozása során azonban mindig csak a pohár legszélesebb részéig töltünk. Így tud a bor lélegezni, kinyílni, hogy valóban feltöltő élményt nyújtson. Ráadásul könnyebben lehet szellőztetni, forgatni a bort anélkül, hogy kilötyögne.

Ha sikerül a hétköznapi pillanatokban is igazán jelen lenni tartalmassá válik az életünk. Ünnepeljük meg magunkat, és adjuk meg a módját a borozásnak egy exkluzív pohárral. Ne várjunk esküvőkre, keresztelőkre és karácsonyokra. A pillanat most van, ideje elővenni a legszebb poharat!

Ha Ön is szeretné beszerezni a legjobb borospoharakat otthonába, itt megteheti.

* * * * * * * * *

Reméljük, tudtunk hasznos információval szolgálni. Fáradhatatlanul dolgozik csapatunk azon, hogy érdekes információkat hozzunk, és olvasmányos cikkeket készítsünk számotokra.

Nagyon fontos nekünk az oldalunkon tett aktivitásotok, mert ez a visszajelzés számunkra, hogy tetszik amit csinálunk, és jó úton járunk.

Kimondottan hálásak vagyunk minden megosztásért, mert ez a néhány másodperces kattintás számunkra sok új olvasó elérését jelenti.

Köszönjük eddigi és leendő megosztásaitokat is.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések