Galagonyás Habzóműhely: Taste – Love – Remember

Galagonyás Habzóműhely: Taste - Love - Remember

Imádod a buborékokat és a merész újításokat? Akkor ismerd meg a Galagonyás Habzóműhely lendületes csapatát!

A Galagonyás Habzóműhely nem csupán egy borászat, hanem egy izgalmas és kreatív kaland, ahol a kivételes borok és az egyedi stílus találkoznak. Legyen szó könnyed habzóborról vagy klasszikus eljárással készült pezsgőről, minden borkedvelő megtalálja a számára tökéletes buborékot. Utazz velünk a Galagonyás Habzóműhely világába, ahol a kreativitás, a bor iránti alázat és a merész ötletek összefonódnak.

A történet kezdete: Egy merész gondolatból egyedi borok

Fotó: A Galagonyás Habzóműhely csapata

A Galagonyás Habzóműhely története egy merész gondolatból született. Fiola Balázs a Habzóműhely alapítója, tulajdonosa és főborásza, Tamás, a szőlő szakértője, Laci, a pince házigazdája és Andris a csapat marketingese együtt működtetik a borászatot. 2016-ban vásárolták meg azt az ingatlant Esztergomban, amely ma a habzóműhely méltó központja. A telek Esztergom történelmi pincesorán található, a Galagonyás dűlőben, ami névadója is lett a pincének. A folyamatos építkezés, felújítás és bővítés után 2021-ben született meg a pince első hivatalos évjárata. Az indulást komoly körülmények nehezítettek, mint a világjárvány és a válság, de ezek sem tudtak akadályt állítani az elkötelezett csapatnak. Ez saját bevallásuk szerint is merész lépés volt, de az idő és a sorban érkező sikerek őket igazolják.

A polgárpukkasztó Galagonyás Habzóműhely

A Galagonyás Habzóműhely az ország északi régióiban, Esztergomban és a Mátrában gazdálkodik mindössze 2,5 hektáron. A kis birtok ellenére a tudatosan kiválasztott területek kifinomult eleganciát kölcsönöznek a boroknak. A vulkanikus alapkőzet, legyen az andezit vagy dácit, egyedülálló karaktert adnak minden tételnek. A potenciált mindkét régióban látva, a területszerzés és a fejlődés továbbra is a Galagonyás Habzóműhely hitvallása. Az úttörő gondolkodású csapat nem a fajtákban vagy az évjáratokban hisz. Ők az egyedi stílusokra összpontosítanak, melyek mögött kreatív kifejezés és tervezés áll. Éves szinten mindössze 2-3 stílusú bor készül, de mindegyik nagy potenciállal rendelkező, komplex tétel.

“Mi nem a megszokott borászat vagyunk, kicsit polgárpukkasztó, amit csinálunk, de működik.”

Buborékok varázsa: A Galagonyás Habzóműhely különlegességei

Fotó: A Galagonyás Habzóműhely borai

A Galagonyás Habzóműhely egyedi helyet foglal el a borászati térképen. Itt a buboréké a főszerep, ami különleges technológiájuknak köszönhetően, egyedi és izgalmas habzóborokat eredményez. Az extra brut vonal fehér és rozé színben pompázik, de készül lambrusco jellegű vörösbor is, mind egyedi megközelítéssel. A hosszú, kíméletes szaturálás krémes textúrájú buborék szerkezetet eredményez, és mindezt a pince sajátos stílusával ötvözi. Természetesen elmaradhatatlan, hogy egy buborékokra fókuszáló pincének tradicionális eljárással készült tétele is legyen, de mivel a jó pezsgőhöz idő kell, erre még várni kell kicsit. A számos buborék mellett egy csendes bor is befért a palettába, egy Syrah a Mártából, persze ez sem a megszokott módon kerül elkészítésre. A bor reduktívan erjesztve és minimális flexcube-os érleléssel az újvilági stílust képviseli.

Életérzés és kóstolás

Fotó: Mobil habzóbár

A Galagonyás életérzését nehéz szavakba önteni, de amint ellátogatunk hozzájuk, ez az érzés magával ragad és maradandó élményt nyújt. Az alapelv egyszerű: “Taste – Love – Remember” vagyis Megkóstolni – Megszeretni – Emlékezni. A kóstolás nem csak egyszerű tevékenység, hanem egy életre szóló élmény. Szerencsére a Galagonyás a legtöbb fesztiválon képviselteti magát, sőt, idén már saját mobil habzóbárjukkal is megjelennek a rendezvényeken. Az élményt tovább emeli, hogy a borokat készítő csapat személyesen áll a bárpult mögött, garantálva a maximális kóstolási élményt és háttértörténet hiteles átadását. A pince fontos és nem titkolt célja továbbá a fiatal generáció megszólítása és borkultúra átadása, véleményük szerint ehhez a buborékon keresztül vezet az út.

Bemutatkozás és terjeszkedés

A fiatalos pincészet először 2022-ben mutatkozott be a Rosalia Borpikniken. Megjelenésük óriási sikernek örvendett, ezért ugyanebben az évben már a Budapest Borfesztiválon is jelen voltak, később Esztergomtól kezdve egészen Szegedig a legtöbb eseményen képviseltették magukat. Helyben, a pincénél pedig előre egyeztetett időpontban egész évben nagy szeretettel várják vendégeiket. A borkóstolók itt nem időhöz kötöttek, hanem egy elmélyült beszélgetés keretében ismerhetjük meg a Galagonyás filozófiáját és borait.

A Galagonyás Habzóműhely borsora

Fotó: A Galagonyás Habzóműhely borai

A Galagonyás Habzóműhely borai mindegyike egy különleges történetet mesél el. Nagysikerű borajánlónkban egy teljes cikket szántunk a Sparkling White extra brutnak, ami csontszáraz, elegáns, jó savakkal és behízelgő illatokkal. Kimondottan az elegáns vonalat képviseli. A Sparkling Rose szintén extra brut, Provence-i stílusban, halvány korall színnel és visszafogott gyümölcsösséggel. A Sparkling Red vörös habzó lambrusco stílusban készül, minimális maradékcukorral, egy igazi kuriózum. A Limited Red, a csendes tétel, Syrah a Mátrából, nagy beltartalommal, feketebogyós gyümölcsösséggel és különleges savakkal rendelkezik, egy igazán elegáns és komplex bor.

A pince a saját elmondása szerint a habzó tételeit elsősorban önállóan szokta javasolni, aperitifként, esetleg könnyedebb előételekhez, salátákhoz, halételekhez. Emellett mind kiválóan alkalmas koktélok készítéséhez is, aminek kizárólag a fantázia szabhat határt.

A csendes vörösük, pedig egy tipikus gasztro vörösbor. Kiválóan párosítható paprikás ételekhez, sültekhez, de akár vadakhoz is.

Fedezd fel online is!

Az élmény nem csupán a pincénél és a fesztiválokon érhető el. A Galagonyás Habzóműhely online is elérhető, hogy mindig naprakész legyél az újdonságokkal, eseményekkel és boraikkal kapcsolatban. Látogasd meg weboldalukat és kövesd őket Facebookon, Instagramon, hogy részese legyél a Galagonyás életérzésnek, és felfedezd egyedi boraik világát!

A Galagonyás Habzóműhely nem csak egy borászat, hanem egy élmény, ahol a kreativitás, a terroir és egy kiváló borászat találkozik. Látogass el hozzájuk Esztergomba, élvezd a kóstolókat, történeteket és fedezd fel az egyedi borok világát, amelyek mind a Galagonyás Habzóműhely különleges stílusát hordozzák!

A képek forrása: Galagonyás Habzóműhely

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések