Vincells adventi borajánló 2023

Az elmúlt évek Adventi borajánlóinak sikere után idén is elkészítettük a Vincells borajánló 2023-at, hogy segítsünk Olvasónknak a legjobb borok kiválasztásában.

Örömmel köszöntünk a 2023 évi Vincells borajánló első tételénél. Izgalmas utazásra hívjuk a borok szerelmeseit, mert karácsonyig 24 napon keresztül az ország különleges, kiemelkedő vagy pont, hogy méltatlanul ismeretlen, de csodálatos borait és pincészeteit mutatjuk meg Olvasóinknak.

Hónapok óta dolgozunk ezen az ajánlón, hogy igazi értéket adjunk vele. Bor-étel párosításainkból pedig már mesterszakácsok és az ország kiváló éttermei is merítettek inspirációt.

Ha tetszik az ajánlónk, kérlek oszd meg, ezzel is elismerve és támogatva a Vincells csapat és a bemutatott borászatok munkáját. Köszönjük szépen!

1. Takler - Szekszárd Grand 2017

Ez a presztízsbor a kompromisszumok nélküli, megkérdőjelezhetetlen “Nagy Bor”, melyet 25 % Kékfrankos, 25 % Cabernet franc, 20 % Cabernet sauvignon, 20 % Syrah és 10 % Merlot alkot. A bor rendkívül összetett, melyet nem csak a különlegesen tudatos házasításnak, hanem a minimum másfél éves fahordós érlelésnek, valamint a további három és féléves palackos érlelésnek is köszönhet.

Életteli és lendületes, hosszú utóízzel és érlelési potenciállal, mely igazi borélményt ad a fogyasztójának.

James Suckling is megtisztelően értékelte, és 93 pontot adott a tételre, elismerve a kiváló eredményt.

Vincells borajánló: Takler – Szekszárd Grand 2017

2. MAD Wine - Szent Tamás furmint 2018

„Száraz fehér bor, mely a történelmi első osztályú Szent Tamás dűlő válogatott Furmint fürtjeiből készül. A Szent Tamás dűlő a borvidék egyik legkiválóbb termőterülete, mely már az 1700-as években első osztályú minősítést kapott. Komplex, ásványos, elegáns és rendkívül hosszan érlelhető borok készülnek erről a dűlőről. Kiemelkedő intenzitású, rétegzett és összetett bor, rendkívül hosszú, ásványos utóízzel és évtizedes érlelési potenciállal.”

Vincells borajánló: MAD Wine - Szent Tamás Furmint 2018

3. Bárdos Pincészet – Irsai Olivér 2022

A jó bor nem feltétlenül drága! A legjobb példa erre ma bemutatásra kerülő tétel. A Bárdos- Irsai Olivér 2022 a Challenge International du Vin versenyről hozott aranyérmet, de 1800,- forintos árával bárki számára elérhető.

A pohárba töltés utáni első szippantás azonnal a nyárba repít bennünket ez az intenzíven parfümös és narancsvirágos illatú bor. Üdítő citrom színe után már kedves vendégként köszön be íz világában is a frissítő citrusosság, mely kiváló alapot ad a fajtajelleg kihangsúlyozására alkalmas muskotály szőlős íz világnak.

Kimondottan fiatalos és kedves tétel ez a 2022 évjáratú Irsai Olivér Elviráéktól, de az elkészítése közben használt precíz és átgondolt technológiáknak köszönhetően mégis jól értelmezhetően komplex és hosszan élvezhető. Harmonikus savtartalma és üdesége igazi gasztro borrá teszi, mert rendkívül sokféle szárnyas ételhez, rizottóhoz, könnyed tésztákhoz, tenger gyümölcseihez és salátákhoz párosítható.

Ha valaki most ismerkedik a borok világával és tudatosan kóstolna, jó szívvel ajánljuk ezt a tételt az Irsai Olivér fajtánál, mert igazi élmény kicsit elemezni, és tudatosan elmélyedni a bor aromajegyeiben.

Vincells borajánló: Bárdos Pincészet – Irsai Olivér 2022

4. Villa Gyetvai Borbirtok – Cabernet franc 2021

A többszörösen díjnyertes 2021-es évjáratú Balatonfüred-Csopak cabernet franc egy – az általánosan ismert franokhoz képest -könnyedebb és üdébb tétel. Gyönyörű mélyrubin színe kerek egészet alkot az illatában megjelenő fekete bogyósgyümölcsökkel. Igazán komplex és illatában is rétegzett tételt köszönthetünk a poharunkban kóstolása alkalmával. 

Többszöri szippantásra, és néhány pörgetés után bontakozik ki a teljes illatspektrum. Ibolyás, málnás, és friss szedres illatjegyekkel indul, melyből kibontakozik a cseresznye, áfonya és a fekete ribizli. Ahogyan a villa épületet Titok-villának hívták anno a kertben elásott ezüstkincsek miatt, olyan titokzatos ez a bor is. A háttérben megbújva mutatja meg a titkait, és jönnek elő a finom hordós jegyek, a kakaó, vanília és pici szegfűszeg. Bár hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, mi már most javasoljuk kóstolását és titkainak megismerését. 

Vincells borajánló: Villa Gyetvai – Cabernet franc 2021

5. Holdvölgy – Signature 2010 édes birtokválogatás

A Signature 2010 édes birtokválogatás bor gazdag és friss botrytiszes illatot hoz, melyben dominál a méz és az aszalt sárgabarack, kísérve fehér szirmú virágokkal és citrusokkal. Az íz aszalt sárgabarackkal, méhpempővel, fügével kezd, de gombás és fás jegyeket is rejt magában.  Egyedi egyéniségét elegáns sav-cukor egyensúlya teszi teljessé. 

Ez a tétel egyfajta birtok-aláírás lett, mely a hagyományos és újító borászati technikák harmonikus egyesítése révén jöhetett létre, szabad stílusban kifejezve a birtok édes boros identitását. Az 5 puttonyos aszú beltartalmi értékével rendelkezik, ugyanakkor újraértelmezi, és kibővíti annak határait. Az évjárat kihívásokkal teli, de precíz munkának köszönhetően kivételes minőségű gyümölcsalapot biztosított, és a 2010-es év szeptember végén kezdődött válogatásból született meg, melyet a kedvező októberi időjárás koronázott meg.

Vincells borajánló: Holdvölgy – Signature 2010

6. Laposa – Metode Charmat extra dry pezsgő

A többszörösen díjnyertes Laposa Metode Charmat Extra dry pezsgő készítése során kontrollált körülmények között, hűtött acéltartályokban zajlik le az elsődleges erjedés, így a szőlő megőrzi fajtajellegét és kifejező friss, gyümölcsös karakterét. Elmarad az almasavbontás, és nyomásálló tárolóedényekben megy végbe a másodlagos erjedés. Így kerülnek bele az imádott buborékaink ezekbe a frissítő italokba. 

Ez egy furmint alapú pezsgő, mely fajta nem csak Tokajban, hanem a balatoni vulkanikus talajon is kimondottan jól érzi magát.  Illatában leginkább fehérvirágos, de érezhetünk benne birsalmát, szőlőt és friss barackot is. A vulkanikus alapkőzet pedig már első szippantásokban megmutatja magát köves, ásványos illatjegyeivel.  A korty lágy és elegáns, ízében pedig megtaláljuk mindazt, amely ezt a tételt tagadhatatlanul badacsonyivá teszi.

Vincells borajánló: Laposa – Metode Charmat extra dry pezsgő

7. Eszterbauer - „Báró Steiner” Bikavér 2020

Ha azt mondjuk Bikavér, akkor elsőnek Eger jut eszedbe? Pedig a Szekszárdi borvidéknek is megvan a maga oltalom alatt álló Bikavére.

A szekszárdi bikavérek a kékfrankos és kadarka fajták dominanciájával készülnek, mert a házasításban legalább 50% arányban jelen kell lennie ennek a két fajtának. Kötelező az egy év fahordós érlelés, és közepesen mély, rubin színnel rendelkeznek. Gyümölcsösség, fűszeres tónusok, friss, vibráló savak, valamint harmonikus, selymes és bársonyos tanninszerkezet jellemzi őket.

A „Báró Steiner” 2020 Bikavér egy prémium bor egy kiváló évjáratból. Illatában érett meggy és feketeribizli dominál, míg az ízében a gyümölcsök, hordófűszerek és bársonyos tanninok finom egyensúlya érezhető. A kékfrankos adja a bor gerincét, frissességével és kifejezett, de selymes tannintextúrájával mélységet hozva. A kadarka virágos és fűszeres jegyekért felel, könnyedséget varázsolva a borba.

Vincells borajánló: Eszterbauer - „Báró Steiner” Bikavér 2020

8. Villa Sandahl - Freya's amulet Rajnai rizling 2020

A 2020-as évjáratú “Mid Range” kategóriás, azaz hosszan érlelhető, kiemelkedő dűlőkről származó Villa Sandahl Rajnai Rizling kivételesen kifinomult és gazdag karaktert tükröz. A bor könnyed és vibráló, miközben rendkívül ízgazdag és diszkréten illatos. Az alkoholtartalma kiváló egyensúlyt alkot, a friss és ropogós savakkal és a 6,6 g/l cukortartalommal.

 Az illatokban és ízekben feltűnő citrusos, zöldalmás, sárgabarackos és florális jegyeket fedezhetünk fel az elegáns minerális karakter mellett.

Rajnai rizlingekre jellemzően az idő múlásával és a palackérlelés során várhatóan az aromatika kiegészül egy finom viaszos, tósztos, mézes, olajos, időnként petrolos karakterekkel.

Vincells borajánló: Villa Sandahl - Freya's amulet Rajnai rizling 2020

9. BJB LAGO Winery - Cabernet Sauvignon 2022

Mai tételünket azoknak alánjuk, akik szeretnének egy országunkban készülő, karakterében mégis kimondottan újvilági bort kóstolni. Ez a tétel kifejezetten jó gyakorlat lesz mindazoknak, akik most ismerkednek a szisztematikus kóstolással, és szeretnék jól begyakorolni a meggyes, szilvás, fekete ribizlis és szedres íz- és illatjegyeket. A BJB Lago Cabernet Sauvignon 2022 a fajta egy teljesen új arcát mutatja, mert alacsony alkohol tartalmával és filigrán testével pillekönnyű és kirobbanóan gyümölcsös. Nagyon intenzív illat és gyönyörű rubin szín jellemzi.

Barbiék a készítés során hordó helyett egy határozottan újvilági technológiát használtak, ezzel csempésztek bele egy intenzív fás és fűszeres aromát a borba. Ebben a tételben jól megmutatkozik a kísérletezni vágyás és a borkészítés alkotói szemlélete. A jól megszokott és sokak által elvárt óvilági egyensúlyt ebben a borban ne is keressétek, mert ez a tétel újraértelmezi a fajtában rejlő lehetőségeket.

Vincells borajánló: BJB LAGO Winery - Cabernet Sauvignon 2022

10. Harsányi Pincészet – Tokaji Aszú 2016

Fogadjátok szeretettel a Harsányi Pincészettől a 2016-os év különlegességét, az évtized egyik legkiválóbb aszú borát! Az év kezdetén beköszöntő kisebb esőzések ideális alapot teremtettek a szőlőszemek aszúsodásának, és a hosszú, meleg ősznek köszönhetően október végére a szőlők tökéletes ízérettséget értek el.

Ebben a kivételes borban magas ízintenzitás és komplexitás találkozik. A mangó, narancslekvár, aszalt sárgabarack és édes fűszerek, mint a szerecsendió és gyömbér, gazdagítják az ízvilágát. A hosszú lecsengésben pedig vajkaramella, erdei gomba és méz teszi teljessé az élményt. Ne feledkezzünk meg az extrém magas savtartalomról sem, ami különlegessé teszi ezt a bort a Tokaj-Hegyalja borvidékén.

Vincells borajánló: Harsányi Pincészet – Tokaji Aszú 2016

11. Kancellár Birtok – Juhfark 2019

Kancellár Birtok kíméletes feldolgozással készült borai acéltartályban területenként válogatva erjednek, majd közel két évig érlelődnek. A dűlők borait kategorizálják és házasítják, és a borok végső összetétele a szüret után egy-két év múlva alakul ki. A juhfark jellegzetesen ásványos, szikár és maszkulin bor magas beltartalommal és némi joghurtos karakterrel. 

Gyönyörű aranysárga szín jellemzi, melyből szépen bontakoznak ki a komplex aromák. Már illatában is érezhető az összetett ásványos jelleg, melyet jól kiegészítenek a citrusos gyümölcsök. Összességében egy masszív, alapvetően férfias bor, igazán szerethető savakkal.

“Visszafogott, citromkrémes aromák vanília jegyekkel és a kovaköves ásványosság jegyeivel. Élénk, jól strukturált ízvilág.” (Decanter)

Vincells borajánló: Kancellár Birtok – Juhfark 2019

12. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Libás Újbor 2023

Ferkó Új-Zélandon szerzett tapasztalatain alapuló szénsavmacerált eljárással készült cabernet franc alapú újbor kirobbanóan gyümölcsös karakterrel rendelkezik. A frissen szüretelt szőlő levét idézi, érett áfonya, szeder és málna aromáival. Könnyed és szinte tanninmentes jellegével igazán barátságos korty. Nem csak a Márton-napi asztal kötelező kelléke, de ideális az ünnepi aszalta vagy könnyed beszélgetések mellé.

Hazánkban kevésbé alkalmazott technológiának köszönhetően ezt a bort egyedülálló jellemzői teszik feledhetetlenné. Kristálytiszta, világos színével és friss, vibráló karakterével magával ragad. Az ízvilág kellemesen lágy és könnyen csúszik, a kerek savak pedig tovább emelik az élvezetét. Ebben a borban szórakoztató és vidám jegyek találkoznak, olyan élményt teremtve, ami a könnyed stílus kedvelőit garantáltan lenyűgözi.

Vincells borajánló: Bujdosó – Libás Újbor 2023

13. Pannanhalmi Főapátság – Infusio 2021

A Pannonhalmi Infusio védett eredetű száraz vörösbor, mely a 2021-es évjárat 80% merlot és 20% cabernet franc házasításából született. Egy kifinomult bordeaux-i stílusú alkotás, kifejezetten   mediterrán jegyekkel. Komoly, elegáns és hosszan érlelhető. Ízében és illatában is meghatározó az érett fekete meggy, szeder és asztalszilva gyönyörű hordós jegyekkel, mint a fahéj és szegfűszeg. Az egészet körülöleli egy finom füstös, enyhén kávés, kakaós karakter érett tanninokkal. Kerek egész, igazi simulékony alkotás.

Az Infusio palackján egy darab élő történelmet láthatunk; Szent István híressé vált monogrammáját. Ez a pannonhalmi bencés borászat legrégebbi írásos öröksége 1001-ből.

Vincells borajánló: Pannonhalmi Főapátság – Infusio 2021

14. Palkó Zsolt Pincészete – Furmint 2021

Ez a bor egy kivételes kóstolási élményt ígér, ha szereted a kistételben készülő kézműves ritkaságokat. Az enyhe kandírozott gyümölcsök,az érett sárga alma,a barack,a mézes és karamellás aromák finoman elegyednek a mandula és a grapefruit diszkrét keserűségével. A minerális jegyek pedig mélységet kölcsönöznek a bornak és izgalmas lecsengést ígérnek. Közepes testű, sima és krémes textúrájú bor, finom csonthéjas gyümölcsökkel és lédús savakkal. Első kortynál a citromhéj, zöldalma, zöldes és fűszeres jegyek dominálnak, de pohárban idővel elegánsan nyílik és kibontakozik a barack és a sárga alma.

Lecsengésében kifejezetten minerális, inkább kőzetekre fókuszál, mint a gyümölcsre. Kihívást és kifinomultságot keresőknek ajánlott.

Vincells borajánló: Palkó Zsolt – Furmint 2021

15. Jammertal Borbirtok - Ars Poetica Pinot Noir 2017

Mai ajánlatunk a Jammertal Borbirtok Ars Poetica Pinot Noir 2017 névre keresztelt bora, mely Kövesdi Zsófia főborász egyik személyes kedvence. Az illatok varázslatos harmóniájában feketecsokoládé és aszalt meggy találkozik szegfűszeggel és édes fűszerekkel. A pohárban levegőztetéssel további rétegeket nyílnak meg, például az aszalt piros bogyós gyümölcsök aromái.

Ízvilágában ezek a hatások tovább folytatódnak, tüzes komplexitással, mely betölti az egész szájat. Enyhe kardamom illat érződik szellőztetés után, majd a kortyban szedres aromák társulnak hozzá. A közepes savtartalom tökéletes harmóniát teremt a textúrába simuló alkohollal. A lecsengés kifejezetten elegáns, csokoládé dominanciával. 

Az elegáns aromák, a mesterien megalkotott test és az ügyesen kiegyensúlyozott sav- és tannintartalom összessége egy hosszan elnyúló, kellemes lecsengésű bort ad, melyet érdemes megkóstolni.

Vincells borajánló: Galagonyás Habzóműhely - Sparkling white extra brut

16. Galagonyás Habzóműhely - Sparkling white extra brut

A Sparkling White Extra Brut habzóbor illatát a tavaszi virágok, a jázmin, a hársfavirág és a barackvirág dominálják, melyekbe érett nyári gyümölcsök illata vegyül. Kimondottan parfümös és hívogatóan intenzív. Pohárba kitöltve szinte megszólal, hogy „Kóstolj meg!”.

Az íz a lendületes savakkal és a vidám buborékokkal életvidámságot sugároz, friss szőlő, körte, alma, méz és barack ízjegyekkel. Egy korty ebből az elegáns, játékos habzóborból, és azonnal átérezheted a nyári éjszakák hangulatát, ahol a frissesség és az életöröm találkozik. Ez a könnyed fogyasztású ital sok kedves és virgonc buborékkal társul, szinte táncra perdítve. Kóstold meg és ismerd meg a Galagonyás életérzést ebben a fiatalos habzó borban!

Vincells borajánló: Galagonyás Habzóműhely - Sparkling white extra brut

17. Heumann Pincészet - Azzuronne 2018

Ez a borkülönlegesség 100% kékfrankosból készült amarone stílusban. Ez egy testes, száraz vörösbor, mely hosszú érlelési potenciállal büszkélkedik. Az ebben a stílusban készülő Amarone della Valpolicella Olaszország egyik legelismertebb bora, mely hosszú idő óta állócsillagként ragyog az olasz borkultúra egén. Ez inspirálta az Azzurone megszületését is.

Az Azzurone különleges kóstolási élményt ígér. Illatában egy teljes mesét elmond számunkra ez a bor. Friss vörös, fekete és aszalt gyümölcsökről, dohányról, kávéról, csokoládéról, szegfűszegről, fahéjról mesél, míg a háttérben megbújik a kékfrankos jellegzetes ibolyás illata. Ízben gazdag, lendületes és testes karakter, mely első kortyban asztalt vörös és fekete cseresznyével nyit. Ezt kíséri a kávés és csokoládés lecsengés.

Egyedülállóan intenzív tanninos-alkoholos szerkezettel rendelkezik, de emellett finomságot és eleganciát is sugároz. A szó pozitív értelmében vett igazi dekadens alkotás.

Vincells borajánló: Heumann - Azzurone 2018

18. Dévabor - Édes Furmint 2022

Az Édes Furmint 2022 bor néhány korty folyékony arany a poharunkban, az őszi napsugár színeiben. Illata varázslatos, mint a mandulavirágok tavasszal, sárga alma és érett egres mellett, a méz és a barack édes kavalkádjával. A fanyarságban ébredő birsalma és körte jellegzetes karaktert kölcsönöznek ennek bornak. Picike petrolosság érezhető, mely kifejezetten jól áll neki, és egyértelműen a furmint fajtát hozza be a pohárba.

Az ízvilága kifinomult és karakteres, melyet az érett szüret és a furmint kiváló cukorgyűjtő képessége teremtett. A körte íze különösen hangsúlyos, mintha egy hatalmas sárga, érett, lédús körtébe harapnánk bele. Az ízélményt tovább gazdagítja a mandula enyhe keserűsége, a köves jegyek, a pici fűszeresség, a gyömbér csipetnyi csodája, valamint a narancshéj és a friss pomelo, melyek egyedi kompozíciót alkotnak. Az acéltartályban spontán erjedő borban a természetes folyamatok és a terroir tisztelete mutatkozik meg, amelyek együttesen teszik ezt a bort igazán kivételessé.

Vincells borajánló: Dévabor – Édes Furmint 2022

19. Puklusvin - Gemini Rubin 2021

Gemini Rubin 2021, a Puklusvin Borászat remeke többféle vörös szőlő házasításaként jött létre. Olyan, mint egy képzőművészeti alkotás a pohárban. Nem véletlenül kapta nevét, hiszen rubin színe ragyogó melegséget sugároz, és pont olyan érzetet kelt, mintha egy ragyogó kristályon néznénk keresztül. Az illatok játéka magával ragadó. Megjelenik benne a friss meggy és szeder harmóniája, a málna édessége, a szegfűszeg, vörösbors és egy csipetnyi örült pirospaprika.

Ahogyan a korty a szánkba kerül, elindulunk egy mesés kulináris kaland útján. Az ízekben a kékfrankos uralkodik, mint egy főszereplő, ám az egyéb szőlőfajták finoman és intelligensen árnyalják az összképet. Vörös áfonya, szeder és érett meggy, fanyar szilva játszanak a nyelvünkön, kezdetben gyümölcsös élményt teremtve. Ahogy a korty halad előre, egy lágy füst és dohány aroma bontakozik ki egy kis friss erdei avaros hangulattal. A visszafogott testesség és savak, valamint a közepes alkoholtartalom lágy, ugyanakkor aromákban gazdag karaktert ad a bornak.

Ez a bor olyan, mint egy érzelmekkel teli regény, melyben minden korty egy új fejezetet nyit. A barrique hordó finom használata egy kellemes tölgyes karaktert kölcsönöz neki, átadva ennek a bornak az időtlen elegancia jegyeit. A Gemini Rubin 2021 egy kiváló gasztrobor, melyet számos remek fogással párosíthatunk.

Vincells borajánló: Puklusvin - Gemini Rubin 2021

20. T3 borászat - Dolcsi 2022

A Dolcsi név nem csupán az édességét tükrözi, hanem a borászat tulajdonosainak közgazdász, pénzügyi hátteréből is ihletet merít. A tiszta, halvány szalmasárga színű borban egy reduktív jellegű világ tárul elénk, de a tétel sajátos aromatikája, hogy az íz kibontakozáskor a gyümölcsözön mellett mégis friss kelt tésztára is emlékeztet.

Az Intenzív illatú Dolcsi Sárgamuskotály édes 2022 bor illata varázslatosan egyesíti a friss szőlő, mezei virágok, bodza és méz jegyeit. Az íz egy kifinomult egyensúlyban mutatkozik be, ahol kiemelkedik a muskotályos szőlő, az őszibarack, a körte, a bodza, és az egész kortyot finoman kíséri az ásványos karakter és a lendületes savak. Az említett savak kellemesen fanyar hátteret teremtenek a mazsola, sárgabarack és aszalt füge érett zamatainak.  Az igazán kedves, édes ízek és a korty végén megjelenő enyhe fanyarság mélységet kölcsönöz, ami kiemeli a bor komolyságát. Így válik ez a tétel egy igazi közönség kedvenccé.

Vincells borajánló: T3 - Dolcsi Sárgamuskotály édes 2022

21. Steigler Pince - Merlot 2018

A Steigler Merlot 2018 egy különleges bor, amely mély rubin vörös árnyalatával magára vonja a figyelmet. Illatában piros és fekete húsú gyümölcsök keverednek pörköltes hordófűszerek intenzív jegyeivel. Kóstolva nagy testű és mély koncentrációjú, fekete cseresznye, szeder, áfonya és földes csokoládé gazdag ízvilágát fedezhetjük fel. Az érlelésből származó nemes tölgyaromák magyar és francia hordókból származnak, kifinomult díszítést kölcsönözve a bor összképének. A lágy tannin szerkezet és az intenzív gyümölcsösség teszi emlékezetessé ezt a komplex és koncentrált bort.

A Steigler Pince és a Steigler Merlot 2018 egyszerre tiszteletteljes és forradalmi, ahol az évezredes hagyományok és a modern szemlélet találkozik a pohárban, egy új szintre emelve a borélményt.

Vincells borajánló: Steigler Pince - Merlot 2018

22. Dobogó Pincészet – Mylitta késői szüret

”A szerelmesek bora” – a Mylitta, Zwack Máriának, Ady Endre nagy szerelmének és múzsájának ihletésére és tiszteletére született. A babiloni istennő, Mylitta, Ady Endre verseiben köszön vissza, mint a szüzek védelmezője és a termékenység oltalmazója. Mylitta nem csupán egy kitalált személy, hanem Zwack Mária, azaz Mitzi néni, a valódi hölgy, akit Ady Endre versei ihlettek. Ez a különleges múltbéli kapocs a híres költőnk és a történelmi család között.

A Mylitta fajtaösszetétele évről évre változik, néha tiszta furmint, máskor sárgamuskotály, gyakran pedig a három legnagyobb tokaji szőlőfajta házasítása. A bor készítése során a legszebb aszúsodott fürtöket választják ki. A bogyózás és 24 órás áztatás után a préselés kíméletesen történik, majd 300 literes tölgyfa hordókban 10-12 hónapig erjesztik és érlelik. A Mylitta gazdag beltartalmát a pincészet 6 puttonyos aszújának alapboraként is felhasználja.

A bor édes, 120g/l cukortartalommal, és a friss, kandírozott gyümölcsök harmóniájával rendelkezik, így egy igazi szerelem története született a palackban is.

Vincells borajánló: Dobogó – Mylitta késői szüret

23. Karikahegy Pincészet - Zenit 2022

A bemutatott bor, a Zenit, a Karikahegy Pincészet egyik különlegessége. Ez a fehérbor pezsdítő frissességgel és fűszeres ízvilággal rendelkezik, melyet a reduktív feldolgozás és a félszáraz karakter tesz különlegessé. A Zenit szimmetrikus, kerek formájú levélszerkezetű szőlőből készül, melynek bogyói vastag héjúak ezáltal különleges és jellegzetesen szerethető karaktert adnak boraiknak.

Az illatában zöldalma, bodzavirág és kandírozott körte jegyei dominálnak, melyeket a friss savak és a kis maradékcukor szépen kiegyensúlyoz. A Zenit ideális választás a melegebb időszakokban, és a lendületes savaknak köszönhetően frissen fogyasztva is ideális gasztrobor. A bor érlelésére is alkalmas, és a magas minőségű zenitek pár év elteltével is megőrzik karakterüket.

Vincells borajánló: Karikahegy Pincészet – Zenit 2022

24. Szentpéteri Borpince - Methode Traditionelle Brut 2021

Nagy örömünkre szolgál, hogy az ünnepi vacsora mellé egy igazi gyöngyszemet ajánlhatunk a Szentpéteri Borpince kínálatából, amit már mi is régóta vártunk. A 2021-es Methode Traditionelle brut pezsgő Chardonnay, Generosa és Rajnai rizling szőlőkből készült tradicionális eljárással, és két évig érlelték seprőn.

Ebben a pezsgőben az elegancia és kifinomultság szimfóniája cseng, és a kóstolás egy különleges utazás a különböző illatok és ízjegyek világába. Az illatokat meghatározza a kekszes és élesztős karakter, melyek összefonódnak a jellegzetes autolízis jegyekkel, megidézve a készítés mesteri fortélyait. A friss gyümölcsök, zöldalma, citrom és pici birs vibráló együttállása pedig a pohárban egy ünnepi szimfóniát teremt, mindegyik elemében érezhető a pezsgő különlegessége és gazdagsága.

Az elegáns buborékok, a tartós habzás és a hosszú lecsengés tovább emelik a pezsgő exkluzivitását. Az ízben tökéletes összhangot alkotnak az élesztős, bisquites karakterek a fehérhúsú őszibarack, érett sárga alma és érett citrusok gyümölcsös jegyeivel, miközben a krémesség mélyebb rétegeit fedezhetjük fel.

Vincells borajánló: Szentpéteri Borpince - Methode Traditionelle Brut 2021

Ha szívesen szerepelnél a Stílusos Borimádók magazinban, akkor várjuk jelentkezésed!

Írj levelet nekünk a marketing@vincells.com címen vagy írj itt egy üzenetet!

Üdvözlettel,

Ági, a Vincells alapítója és Viki a Stílusos Borimádók magazin főszerkesztője

 

3 + 6 =