ÉKSZEREK TISZTÍTÁSA

Előzze meg, hogy ékszere a gondatlan tisztítás során megsérüljön. Megfelelő tárolás mellett ékszere hosszú ideig megőrzi eredeti állapotát.

Ékszerének szakszerű és alapos tisztítását időnként bízza ékszerész/ötvös szakemberre.

  • Ékszerét időnként szükség esetén áttörölheti puha száraz nem karcoló textilkendővel, hogy eltávolítsa ékszeréről a szennyeződéseket, zsírt és izzadságot. Figyeljen rá, hogy ékszerén ne legyen ebben az esetben olyan szennyeződés, mely annak karcolódását okozná.
  • Ékszere nedves tisztításához ajánljuk az erre a célra kifejlesztett ékszertisztító kendőt és ékszertisztító folyadékot.
  • Ékszerét ne tisztítsa házilag vegyszerekkel és súrolószerekkel, mert azok az ékszer sérülését okozhatják.
  • Felhívjuk figyelmét, hogy az ezüst alkatrészeken és láncokon feketedés alakulhat ki, amennyiben az ékszer kénnel találkozik. Ez egy természetes kémia folyamat, az így kialakult feketedés az ezüst-szulfid. Amennyiben ékszerének nemesfém részén ilyen elváltozást tapasztal, annak tisztítását minden esetben bízza ékszerész/ötvös szakemberre. Ékszerének eredeti fényének megőrzése érdekében kerülje a gyógyvizekkel, kénnel és egyéb kemikáliákkal való találkozást.
  • Az ezüst ékszereken tárolás és használat során idővel kialakulhat a fentebb említett ezüst-szulfidos réteg, mert a szabad levegő is rendelkezik bizonyos mennyiségű kéntartalommal. A szabad levegő kéntartalma első sorban a kipufogógázokból és ipar üzemekből származik.
  • Egyes kozmetikai szerek is tartalmaznak ként, ezért ezek az ezüst ékszerek felületén ezüst szulfidot képeznek. Ékszere eredetei fényének megőrzése érdekében kerülje a kozmetikai termékekkel való találkozást.
  • Az ezüst-szulfidos elszíneződés kialakulhat akár a bőr izzadásától is. Az izzadás természetes folyamat, mely savas kémhatású. Összetétele egyénenként változik és sok befolyásoló tényezőt figyeltek meg.