3+1 magyar találmány, amit biztos nem ismer!

3+1 érdekes magyar találmány

Ismerjen meg 3+1 nem hétköznapi magyar találmányt! Ön hallott már róluk, és tudta, hogy hazai innovációk?

Bár területileg kis országban élünk, mégis évszázadok óta jelentős mértékben hozzájárulunk a tudományos élet és a technológia fejlődéséhez. Itt fedezte fel Szent-Györgyi Albert a C-vitamint, Semmelweis Ignác a kézfertőtlenítés jelentőségét, valamint Jedlik Ányos a dinamóelvet. Magyar találmány a zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufa, a Rubik-kocka, és mindennapi írószerünk, a golyóstoll is. Ismerjen meg 3+1 nem hétköznapi magyar találmányt!

Hologram

Fotó: Circus Theater Roncalli

A holográfia olyan térhatású képrögzítő eljárás, mely a lézerfény sajátos hullámtermészetének kihasználásával jöhetett létre. Az eredmény így egy háromdimenziós kép, mely tökéletesen visszaadja a képen szereplő tárgy vagy élőlény struktúráját. 1947-ben egy brit állampolgárságú, magyar fizikus, Gábor Dénes fedezte fel ezt a képalkotási eljárást, amiért 1971-ben Nobel-díjat kapott.

Napjainkban a holográfiát már az orvostudomány, az ipar, a biztonságtechnika, a mérnökök világa, a művészeti élet és az oktatás is alkalmazza. Találkozhatunk vele eredetiséget igazoló matricákon, bankkártyákon, a cirkuszban, de ma már holografikus koncertek is elérhetőek. Tudta, hogy már Magyarországon is élvezhetők holografikus szórakoztató programok?

„Üvegbeton” – LiTraCon

Fotó: Litracon

A látványos építészeti anyagot 2002-ben szabadalmaztatta Losonczi Áron, okleveles építészmérnök. A fényáteresztő betont ma már széles körben alkalmazzák az építőipar és a design világában.

A magyar találmány lényege, hogy a kemény betonba optikai szálak milliói kerülnek, melyek így átvezetik a fényt. Az eredmény egy kemény, homogén megjelenésű, átlátszó, egyedi és – nem utolsó sorban – rendkívül designos építészet anyag.

A magyar találmány számos nemzetközi díjban részesült. Feltalálóját 2009-ben a Kreativitás és Innováció Európai Évének Nagykövetének választották.

Világító növények – flAVATAR

A flAVATAR egy biotechnológiaián alapuló magyar fejlesztés. Az élő vagy valamiként stabilizált virágok, cserepes növények felületi kezelésének hála varázslatos, sötétben világító növények születnek. A kezelt növényeket „fénnyel töltik fel”, így azok a sötétben vízkék, kék, zöld, piros, narancs és fehér fényt árasztanak. A technológia védjegy oltalom alatt áll.

A TOP 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gálán a Valor Hungariae Zrt. Valor Innovációs díját a flAVATAR – Varázslatos Virágok nevű innováció kapta. 

Ékszerek borból – Vincells Borékszer

Fotó: Vincells Borékszer

És végül, de nem utolsó sorban bemutatjuk magunkat, a Vincells Borékszert. A világon egyedül mi készítünk valódi, iható borból egyedi, szilárd köveket, azokból pedig tündöklő ékszereket. A borkő készítés technológiáját Csikósné Homolya Ágnes dolgozta ki 2014 és 2020 között. Ő a technológia megálmodója, az ékszerek tervezője és a márka anyja. Mint minden magyar találmányban, a Vincells Borékszerben is rengeteg munka, sikertelen kísérlet, alázat, kitartás és elhivatottság van. A technológia innovációját újdonságkutatás igazolta.

Az eljárás lényege, hogy a megfelelő minőségű borhoz hozzá adjuk a szükséges kémiai anyagokat. Majd egy 8-10 hetes – emberi munkát is igénylő – érzékeny időszakban kémiai folyamatok során szilárdul meg a bor. Az eredmény egy egyedi borkő, mely mutatja a bor sajátosságait. Úgy is mondhatjuk, hogy minden egyes Vincells borkő a bor ujjlenyomata. Ezt követően a köveket kézzel formázzuk, kezeljük és egyedi, minimál stílusú, prémium minőségű kézműves ékszereket készítünk belőlük.

Különleges ékszereinket itt tekintheti meg.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések