A Fűszeres Lány – egy modern boszorkány?

A Fűszeres Lány - egy modern boszorkány?

Szerelmi bájitalra emlékeztető Lila Ködből csinált népszerű és varázslatos terméket „A Fűszeres Lány”.

Szerinted is boszorkányság, amit Nagy Zsófia, kertészmérnök alkotott? Szerintünk igen! Bámulatos, hogy a semmiből világra hozta A Fűszeres Lány varázslatosan vonzó világát, a szakértelemmel és szeretettel készített kézműves fűszerek otthonát! De hogy lesz egy egyszerű kertészmérnökből rendkívül népszerű, mégis szerény és odaadó Fűszeres Lány? Zsófi sok-sok véletlent tartalmazó izgalmas és szerencsés meséjéből megtudhatod!

Nagy Zsófia, a növények anyja

Zsófi kertészmérnöki karon, gyógynövénytermesztés szakirányon végzett. Már pályája indulása is szövevényes volt, hiszen kerttervező, vagyis tájépítészmérnök kívánt lenni, de tévedésből a kertészeti karra adta be jelentkezését. A növények varázslatos világa azonban beszippantotta. Így hozta az élet, hogy kertészmérnök lett.

Már családja is a mezőgazdaságban tevékenykedett. Bár a gyógynövények illatos világától viszonylag távol álló libatartással és takarmányozással foglalkoztak. Ez mégis kitűnő alap volt Zsófi számára, hogy otthonosan mozogjon a termelés világában. Majd édesapja váratlan halálát és egy nehéz válást követően idejekorán meg kellett tanulnia a saját lábára állni. Édesanyja kanapéjáról, méltatlan helyzetből főnixmadárként született újjá. Pályázati pénzből szántóföldet vásárolt, és – a kézenfekvő, nagyüzemi termesztés gondolatát elvetve – mert nagyot álmodni, és saját termékeket hozott létre.

Öt éve négyféle fűszerkeverékkel kezdett kistermelőként 3-4 piacon kereskedni. Közben folyamatosan fejlesztett, kísérletezett, kapcsolatokat épített, és a Covid ideje alatt hitelből felépítette webáruházát. Ráckevén örökölt nyaralóból otthont és kertészetet csinált, amit mára kinőtt a gazdaság, így Dunaújvárosban bérelt üzlethelyiséget, ahol megnyitotta saját fűszerüzemét. Új párja, Dávid képében pedig már társa is van a vállalkozásában. Az elmúlt 5 évben sikerült 35 ezer fős Facebook követői bázist felépítenie, folyamatosan hívják TV műsorokba, és olyan viszonteladókkal került kapcsolatba, mint a kifli.hu és a Butlers. 2020-ban elnyerte a Femcafé Inspiráló Nők leginspirálóbb gasztronómiai díját, szerepelt a Forbes magazin gazda különkiadásában, a Magyar Konyha 100 magyar termelője között, valamint beszavazta a közönség a most novemberi Forbes magazin 10 címlaposa közé.

Mit kínál A Fűszeres Lány?

Ma már webáruházában állandóan elérhető 20 féle fűszerkeveréke háromféle kiszerelésben. Az állandó termékek mellett pedig ízletes szezonális pesztókat és konfitált fűszeres fokhagymát is vásárolhatunk nála. Idén pedig elkezdett gyógynövényes füstölőket is készíteni, és a misztikus „Lila Köd” nevű házi ginkészítő készlet is nemrég debütált.

Rendszeresen tart izgalmas, interaktív workshopokat a ráckevei kertjében, ahol 40 féle csodás fűszernövény termesztésének és feldolgozásának titkait ismerhetik meg a látogatók. A játékos terepszemlét követően mindenki elkészítheti saját, morzsolt fűszerkeverékét, majd Genovese pesztóját, ami nem csak az orrot, de a karokat is alaposan megdolgoztató munka. Az eredmény azonban mindig meghozza a jól megérdemelt sikerélményt. Az élménygazdag tanulást pedig egy ínycsiklandozó tapasos, fűszeres uzsonnával zárják.

Honlapján pedig saját, vagy Zsófi ízlésének megfelelően átdolgozott ízes, illatos, csodás recepteket olvashatunk.

Lila Köd – A megvalósult álom

Zsófi régi álma volt egy saját gyógynövénylikőr létrehozása. Majd, mikor látta, milyen népszerű a Gin-Tonic fűszerkeveréke, már tudta, hogy ez lesz az! Hiszen gint házilag is lehet készíteni! Elsajátította a ginkészítés folyamatát, kikísérletezte a megfelelő ízvilágot, és így jött létre a Lila Köd.

„Lila Köd, ugyanis gyönyörű lilás rózsaszíne és parfümös íze olyan, mint egy szerelmi bájital. Ám egy házi ginkészítő készlet nem mehet ki papírdobozban! Ennek egy mágikus, alkimista ládikónak kell lennie!”

Így történt, hogy Zsófi egy újabb álmát valósíthatta meg ezzel a csodás dobozzal. Kamasz korában ugyanis grafikus szeretett volna lenni. Így a doboz belső oldalán található rusztikus merített papírra írt, rajzolt használati útmutatót egyedül ő készítette el. Az eredmény pedig egy valóban misztikus boszorkányos, alkimista hangulatot idéző meseszép grafika lett!

„A doboz tartalmazza a három alapfűszert, amitől gin lesz a vodka, valamint a hat, virágos jegyekkel bíró fűszert. Az alapfűszereket össze kell törni mozsárban a helyes arányok megtartásával, majd jöhetnek a virágos fűszerek, ahol a vásárló már saját kezet kap. A fűszereket az áztató üvegben vodkával felöntve 5-7 napig kell áztatni, majd egy szűrőbetét segítségével leszűrni a fél literes gines üvegbe. A dobozban minden eszköz megtalálható, még egy kis mérőkanál is, kivéve az alkoholt. Három üveg keverésére elegendő fűszert tartalmaz.”

Az így kapott doboz tényleg egy megvalósult álom, ami egy különleges világba kalauzolja tulajdonosát. Ez a tökéletes ajándék férfiaknak és nőknek egyaránt! És a jó hír az, hogy jövőre még egy ízben elérhető lesz majd a házi ginkészítő készlet!

A Fűszeres Lány igazi arca

Tudjuk, hogy egy vállalkozás számos kihívást rejteget magában. Zsófi ugyan nagyon terhelhető embernek érzi magát, de rengeteg dolgot egyedül csinál, mert nehezen adja ki kezéből a feladatokat. Így van, hogy már nem bír többet, és olyankor lejjebb kell adnia. Megkérdeztük, hogy viseli a vállalkozással járó nehézségeket, aminek nagyon örült, hiszen ő is tudja, hogy a közösségi médián keresztül sokakban egy idealizált kép él róla.

„Számomra még mindig az a legnehezebb, hogy időszakosak a bevételeink, miközben folyamatosan növekszünk. Az októbertől karácsonyig tartó időszak nálunk a fő eladási szezon, tulajdonképpen az éves forgalom kétharmada két hónap alatt bonyolódik, amit győznünk kell fizikailag és mentálisan is. Ezután hónapokig alig van bevétel, miközben a kertben ekkor van a legtöbb kiadás. Ezért is próbálok minél több lábat kitalálni a vállalkozásnak, hogy minél kevésbé legyünk kiszolgáltatottak.” 

Beszélgetés Zsófival

A Vincells csapata is vonzódik az alkimisták bűvös világához, hiszen mi is egyedi, saját fejlesztésű technológiával változtatjuk a folyékony bort szilárd kővé. A Stílusos Borimádók Magazin teljes csapata igazán inspiráló személyiségnek találja Zsófit, így nem csak „A Fűszeres Lánnyal”, de Zsófival, a valódi emberrel is beszélgettünk.

Mit szeretsz a legjobban „A Fűszeres Lányban”?

„Rengetegszer nyújtott kapaszkodót, amikor rosszak voltak az életkörülményeim. Mindig tudtam, hogy ezt a szerelemprojektet nem adom fel soha. Javaslom mindenkinek, aki valamilyen traumát élt át, keressen egy projektet, amit szívvel-lélekkel csinál. Nem kell hozzá pénz, csak elkötelezettség és kitartás. Nekem is csak ennyi volt az elején.”

Mi segít, hogy feltöltődj és kikapcsolódj?

„Idén olyan sok projektünk volt, hogy egyszerűen képtelen voltam letenni a munkát. Sokszor annyira összeolvadok a fűszeres lány énemmel, hogy elfelejtem mi minden vagyok még. Ezen két dolog segít; a kirándulás és a könyvek. Hétvégenként, ha alkalmunk nyílik, megyünk és túrázunk Dáviddal. A fennmaradó szabadidőmben pedig olvasok. Most végeztem ki idén a tizenhetedik könyvet.”

Milyen könyveket ajánlasz a fűszerek és borok szerelmeseinek?

„Deborah Harkness: Minden-szentek trilógiája. Nagyon szeretem a mágiával kapcsolatos fantasy könyveket. Itt az író olyan hihetetlen történelmi hátteret rakott a vámpír-, boszorkány-, démon sztori mögé, hogy leesett az állam. Precízen kimunkált karaktereivel az egész világa beszippantott. Ezt a történetet a borok szerelmesei is imádni fogják, ugyanis a főszereplő vámpírok rengeteg bort isznak, egyenként kifejtve, melyik pontosan milyen ízű. Sokszor egy borkóstolón éreztem magam.”

Ha lenne egy varázspálcád, és kívánhatnál hármat, mit kívánnál?

„Ne izguljak annyira, ha szerepelnem kell.

Tudjak magamnak plusz időt varázsolni, hogy minden tervemet meg tudjam valósítani.

Bármit ehessek életemben, egészséges és fitt maradjak.”

Álmok, tervek, célok

Zsófi már igen fiatalon rengeteg dolgot megvalósított, így kértük, beszéljen a jövőbeli céljairól.

„Már áll a fóliasátor, hogy jövő tavasszal fűszernövény palántákat is árusítsunk.

Többféle tematikában szeretnék workshopokat csinálni.

Külföldre terjeszkedni, főként a Gines dobozzal és a nagyobb csomagajánlatainkkal.”

Ha Te is kedvet kaptál, hogy elmerülj a fűszerek mámorító világában, keresd Zsófit honlapján, Facebook, Instagram és TikTok oldalán!

A fotókat biztosította: A Fűszeres Lány. A képeket készítette: Bagosi Dávid.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések