Coco Chanel, egy motiváló nő ereje

Vincells Luxus Divat Stílus

A zárdában nevelkedett kislány, Coco Chanel a divat legmeghatározóbb személyévé vált.

Mindannyiunk életében vannak motiváló személyiségek, példaképek. Szívesen gondolunk rájuk. Ilyenkor erőt merítünk, és bármire képesnek érezzük magunkat. Az ilyen karakterekre gondolva mi is merünk nagyot álmodni. Számunkra Coco Chanel éppen ilyen személyiség. Szerintünk méltán vált nők tömegei számára az önmegvalósító NŐ, a divat és a stílus szimbólumává. Ám egy ilyen nagyszerű élet sosem egyszerű. Általában a kihívások és nehézségek átélése mentén válhat valaki ennyire lelkesítő erővé.

Nélkülöző gyermekkor

Gabrielle Chanel 1883 nyarán látott napvilágot. Szegénységben nevelkedett négy testvérével együtt. Édesanyja tragikusan fiatalon elhunyt, édesapja elhagyta. A kis Gabrielle épphogy 12 évesen árvaházba került.

A zárdában töltött 6 év meghatározó lenyomatot hagyott Gabrielben. Későbbi stílusában az apácák letisztult életének egyszerű vonalai, fekete, fehér árnyalatai és keményített gallérjai gyakran visszaköszöntek ruhái, ékszerei stílusában. Egyes legendák szerint a Chanel divatház logóját is a ciszterci kolostor rózsaablakai ihlették.

„Coco” születése a cigarettafüst, a kávé és a bor ködében

Gabriell 18 évesen sajátította el a varrás mesterségét. Pár évvel később azonban felhagyott a varrással, mert úgy döntött szerencsét próbál a bor, a mámor, a színjáték és a jómódúak világában. Vichyben zenés kávézókban állt színpadra kisebb szerepekben, melyekért rajongott a közönség. Leghíresebb sanzonja a Qui qu’a vu Coco dans l’Trocadéro?” hozta meg neki a sikert, és így ragadt rá a „Coco” név.

A luxus íze

Coco sosem volt kifejezett szépségnek mondható. Lehengerlő személyiségének, karizmatikus kisugárzásának köszönhetően azonban számos vagyonos udvarlója akadt. Így jutott el a számára addig ismeretlen felső tízezer köreibe. Éles eszével ügyesen feltalálta magát. Gyorsan kiismerte ennek a rétegnek az etikettjét, szokásait. Ekkor határozta el, hogy ennek az elegáns társadalmi osztálynak a tagjává kíván válni.

Chanel márka hódítása

Első üzletét, a „Chanel Modes” kalapkészítő műhelyt 1910-ben nyitotta Párizsban, első nagy szerelme anyagi és lelki támogatásával. Az üzlet a francia luxus fellegvárában helyezkedett el. Hatalmas népszerűségével berobbant a vagyonos réteg köztudatába. A következő 10 évben számos Chanel üzlet nyílt Franciaország területén. Az első Chanel butikban a ruhák és kalapok mellett megtalálhatóak voltak az ékszerek, a kozmetikumok és a híres Chanel N°5 parfüm is. Chanel öröksége a kis fekete, elegáns ruha, a legegyszerűbb ruhát is feldobó ékszerek, gyöngysorok és az illatos parfümök.

Így született egy egyszerű leányból a nagy Coco Chanel, a luxus, a divat és a modern, felszabadult nőiesség ikonikus alakja. Sikerét kreativitásának, szókimondó stílusának és éles eszének köszönhette. Ezzel nem csak számos rangos férfi szívét, de a miénket is meghódította az örök stílus megalkotója.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések