Tudod, mi köze a Panota Leather Goodsnak a paradicsomhoz?

Panota Leather – az egyedi bőr táskák műhelye

Te is imádod a kézműves táskákat és a valódi bőr illatát? Akkor a Panota Leather Goods egyedi termékeit imádni fogod!

Egy csodálatos magyar márkát mutatunk be ma Nektek. Portréinterjúnkból nem csak az egyedi bőr termékeket, a Panota Leather Goods-ot, de a márka anyját, Orbán Dórát, az önmegvalósító családanyát is megismerheted. Mindenképpen olvasd el cikkünket, ha érdekelnek a hazai kézműves bőr táskák, felemelő történetek, netán külső támogatásra van szükséged, hogy merd saját utadat járni.

Megvalósult álom: Fogtechnikusból lett bőrdíszműves

Dóri 15 éves fogászati pályáját adta fel gyermeke születése után, hogy saját kézműves műhelyt hozzon létre. Már gyerekkorában ábrándozott róla, hogy iparművész legyen, de engedve a külső nyomásnak a fogtechnikusi pályát választotta. Kislánya születése után azonban újra feléledt benne a vágy, hogy valami folyamatos fejlődést és kreativitást biztosító alkotó munkába kezdjen. Így sajátította el a bőrdíszműves szakma fortélyait, majd bátran elindította saját vállalkozását. Családja segíti, bíztatja, támogatja döntésében, hiszen büszkék rá, hogy Dóri megvalósítja álmait.

Panota születése

Mi hisszük, hogy a „név kötelez”, ezért izgatottan tettük fel a kérdést Dórinak, hogy miként született meg a Panota elnevezés? A válasz igazán megindító volt. Dóri ugyanis nekünk mesélt először nyilvánosan a brand elkereszteléséről.

„Panota egy fantázianév, amit a kislányom talált ki, amikor elkezdett beszélni. Annyit jelent, hogy paradicsom. Akkor beépült ez a szó a szókincsünkbe én nem szerettem volna, ha elfelejtjük. A kislányom születésének köszönhetem a márka megszületését is, és kézenfekvő volt, hogy felhasználom ezt a kifejezést, ami olyan sokat jelent nekem. Átvitt értelemben pedig egy alkotónak a kreativitás szabadjára engedése egyfajta paradicsomi állapot – ha élhetek ezzel az enyhe túlzással. Így kelt új életre a Panota kifejezés.”

A Panota Leather Goods üzenete

Dóri számára – a Vincellshez hasonlóan – nagyon fontos a slow fashion, mint gondolkodásmód és vásárlási szokás. Hiszi, hogy lassan kialakul egy tudatos vásárlói réteg, akinek nem mindegy, hogy mit, honnan, hogyan szerez be. Termékei ennek megfelelően kisszériában és egyedileg készülnek. Egyszerű, letisztult vonalvezetésűek, melyek nem csupán szezonális darabok, hanem hosszú éveken át a ruhatár értékes kiegészítői lehetnek. Az pedig egy plusz hozzáadott érték, hogy a készítővel személyes kontaktusba lehet kerülni, és később is felkereshető.

Panota Leather termékek

A Panota táskák főleg nőknek készülnek. Jelenleg 12 fajta kézi és válltáska típus áll rendelkezésre, 2 hátizsák típus és 4 féle pénztárca. Ezek stílusukban és vonalvezetésükben igazodnak a táskákhoz, így akár szetteket is össze lehet állítani belőlük. Külön kérésre pedig övet vagy egyéb kiegészítőket – mint aprótartó, tolltartó, szemüvegtok – is készít Dóri.

Panota anyagok környezettudatosan

Dóri kizárólag valódi bőrből készíti kézműves táskáit, melyek így sok-sok éven át stílusos kiegészítői egy elegáns ruhatárnak. Ha a fazon is megengedi, még a táska belső részét is bőrrel borítja, mert ez különleges, luxus érzést biztosít. Főleg marha-, juh-, kecske- és sertésbőrt használ, de előfordul a műhelyében pár egzotikus bőr is, mint piton- vagy rájabőr, amiket kizárólag díszítőelemként használ. A kiváló minőségű alapanyagok a táskakészítés egyik hazájából, Olaszországból származnak. Az alkotás során képződött maradékból pedig barátnője készít csodás ékszereket, így igazán törekszik a fenntarthatóságra.

Egy táska megalkotása

Dóri számára egy táska létrehozása és utóélete csodálatosan izgalmas folyamat. Saját bevallása szerint a mai napig szívmelengető érzés neki, mikor meglátja az utcán keze munkájának gyümölcsét. De hogyan is készül egy ilyen egyedi bőrdíszmű?

„Egy táska elkészítése hosszadalmas mégis izgalmas folyamat. Egy ötlettel kezdődik és egy elkészült használati tárggyal fejeződik be, ám a kettő között hosszú az út.

Mikor egy ötlet megfogan, napokig mocorognak a részletek az agyamba mire összeállnak, aztán papírra vetem a vázlatot. A tervezéskor sok minden hatással van rám, a természet, az építészet, egy egyszerű használati tárgy vagy egy új eljárási technika. A legjobb ötletek a legváratlanabb pillanatban jönnek, például legtöbbször vezetés közben. Ezeket rövid időn belül le is kell rajzolnom, mert különben sokszor elfelejtem.”

Vállalkozó, nő, szerető anya, feleség és az otthon melege

Biztosan rengeteg Olvasónknak vannak még meg nem valósult gyerekkori álmai. Sokan azt hiszik, egy vállalkozás annyi időt, energiát vesz el a többi életfeladattól, hogy nem mernek bele vágni. És valóban nem mindig egyszerű ennyi fronton helyt állni. Dóri tapasztalatai szerint azonban megfelelő időbeosztással és szükség esetén családon belüli segítségkéréssel megvalósítható. A pályamódosításról pedig így mesél Dóri:

„Én másodállásként kezdtem a vállalkozást és szép lassan váltottam főállásúra. Így biztonságosabbnak éreztem. Rengeteg munka és tanulás áll mögöttem, sok hétvége és késő este, de nem bánom mert sokat tanulok magamról is, a hiányosságaimról és az erősségeimről. Azon szerencsés emberek közé tartozom, akinek a munkája, hobbija is egyben, habár ez most nagyon idillinek hangzik, küzdelem is jut bőven, de ez így szép.”

Ihlető erőforrások a belső egyensúly érdekében

Hihetetlen szerencsés az, akinek hobbija a munkája, de tapasztalatból tudjuk, hogy ezen kívül is szükség van „valami másra” egy nő életében, ami inspirálja, feltölti, hogy kreatív munkáját valódi lelkesedéssel tudja végezni. Erről is mesélt nekünk Dóri:

„Számomra a vitorlázás jelenti teljes feltöltődést. Ez egy olyan közös kikapcsolódás, amit a teljes család élvez. Sőt van több barátunk, aki szintén hódol ennek az időtöltésnek, így legtöbbször nagy társasággal járjuk az Földközi tengert.  Az új tájak, öblök, a szél és a tenger, egy egészen más világot tár elénk, mint a megszokott szárazföldi kirándulások. Persze azok is csodákat rejtenek, de a vízről teljesen más a perspektíva, mások a hangok, az idő is másként telik, teljesen ki lehet szakadni a világból. Minden alkalommal hálát adok ezekért az élményekért és remélem, még sokáig megadatik nekünk ez az életforma.”

Reméljük, sokaknak inspiráló volt Dóri gondolatait olvasni. Számunkra biztosan felemelő élményül szolgált. Köszönjük a lehetőséget!

Ha pedig Te is szeretnél egy egyedi Panota Leather táskát, keresd Dórit honlapján, social media felületein (Facebookon és Instagramon), műhelyében, Bicskén és Budapesten a Zani Designer Store üzletében vagy a Wamp Dizájn vásárokon!

A fotókat a Panota Leather Goods-nak köszönhetjük. 

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések