5 különleges őszi kirándulóhely hazánkban

5 különleges őszi kirándulóhely hazánkban

Szeretnéd felfedezni hazánk legkülönlegesebb pontjait? Akkor ezek a csodás őszi kirándulóhelyek biztosan hívogatnak.

Káprázatos természeti adottságokkal van megáldva Magyarország, melyek mind felfedezésre várnak! Az indiánnyár a legideálisabb időszak bebarangolni a közeli rejtett helyeket. Elég csak 1-1 nap vagy egy hétvége, és egy kirándulással garantált a felejthetetlen családi élmény! Hogy biztosan emlékezetes kalandban legyen részetek, csokorba gyűjtöttük hazánk 5 legkülönlegesebb őszi kirándulóhely tippjét. Ha a nyári bakancslistádat teljesítetted, ezeket mindenképp vedd fel az őszire!

Barangold be Aggteleket!

Kép: Baradla-barlang, FORRÁS: TAINAR/SHUTTERSTOCK

Ha még nem láttad a Baradla barlangot, vagy népszerűbb nevén az aggteleki cseppkőbarlangot, muszáj megnézned! Az Aggteleki- és Szlovák-karszt barlangrendszer ugyanis a világon egyedülálló, érintetlen, érzékeny csoda. Nem hiába lett a világörökség része!

A környéken számos föld alatti csodálatos birodalom várja látogatóit. A több különböző túraútvonalról érdemes előre tájékozódni, hiszen eltérő hosszúságúak, és egy részére előre kell regisztrálni!

Mivel az emberiségnek ez a féltve őrzött természeti kincse országunk egy félreeső csücskében található, ezért akár egy teljes hétvégét is szánhatunk a környék felfedezésére. Az Aggteleki Nemzeti Parknak nem csak a föld alatti, de a föld feletti részei is páratlan élményt nyújtanak. Érdemes a Baradla-barlang tetejét is bebarangolni, a Kelemér környéki jégkorszaki eredetű lápfoltokat felfedezni, megnézni a Vörös-tó környékét és a hucul ménest. Tartalmas és felejthetetlen élmény a teljes családnak!

Romantika Tatán

Kép: Angolkert, Forrás: Csodálatos Magyarország, FOTÓ: Fehér Jánosné

Ideális őszi kirándulóhely Tata, a vizek városa. Egyik kedvenc helyi látnivalónk a tatai Angolkert, mely páratlan színpompával szolgál ebben az időszakban. Az ódon hatású műromok egy igazán romantikus kirándulási helyszínül szolgálhatnak. Ha erre jársz, mindenképpen nézd meg a Fényes Tanösvény varázslatos láperdőit is! Nem hosszú és akadálymentes, így bárkinek jó szível ajánljuk!

Az egész várost behálózó kristálytiszta karsztforrásoknak hála Tatán korábban virágzott a molnár- és csapómesterség. Tudtad, hogy a XIX. században Tata biztosította a teljes Dunántúl posztó szükségleteit? Több akkori malom még ma is megtekinthető, ami szintén érdekes kirándulástipp.

Természetesen Tata ikonikus látnivalóit, mint az Öreg-tavat, Tatai várat és az Eszterházy kastélyt is mindenképpen érdemes meglátogatni. De ha nem sikerül most mindent felfedezni, gyere vissza november végén, mikor a vadludak itt vonulnak! Fantasztikus látvány, mely több országból idecsalogatja a természetkedvelőket!

Őszi kirándulás a Mátrában

Kép: Ilona-völgyi vízesés, Forrás: Természetjáró, FOTÓ: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség

Ugye voltál már Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn? Ha nem, idén mindenképpen pótold be! Ez egy tökéletes őszi kirándulóhely. A páratlan panoráma, a hegycsúcsok és a sima törzsű bükkfák megcsodálása után érdemes elsétálni az Ilona-völgyi vízeséshez, hazánk legmagasabb természetes zuhatagához. A két helyszín között biztonságosan tudtok túrázni egyet a hihetetlenül friss levegőn, de a vízesés autóval is megközelíthető.

Nem csak a Kékes környékét, de Galya-tetőt és vonzáskörzetét is nagy kaland felfedezni. Rengeteg vár, kilátó, kisvasút, a Gyöngyösi állatkert, de még Ásványház is található erre.

Ha pedig a Mátrában csatangolsz, térj be a Bárdos Pincészetbe egy pohár kitűnő borra!

Különleges őszi kirándulóhely a Megyer-hegyen

Kép: Megyer-hegyi Tengerszem, Forrás: Kirándulás tippek

Hazánk egyik legszebb természeti csodája a Sárospataktól nem messze található Megyer-hegyi Tengerszem. Tapasztalatunk szerint, aki egyszer látta, többé nem felejti el, és a különleges környezet még visszahívja. A természeti kincset még a XV. században ember kezdte el megalkotni. Akkor kőbánya volt. Több évszázadon keresztül ugyanazzal a technológiával fejtették ki a malomköveket innen, a Megyer-hegyről. Majd a múlt évszázad elején leállították a bánya működését. Mára a bánya 70 m mély, különlegesen sima falú fejtési gödrében tükörsima vizű, páratlan szépségű tó alakult ki. Így vált a korábbi kőfejtő az ember és a természet harmonikus csodájává.

Sárospatakon mindenképpen nézd meg a Rákóczi-várat is! Tudtad, hogy ez található az 500 forintos hátoldalán? Nem hiába, hiszen Magyarország egyik legszebb állapotban fennmaradt reneszánsz kori épületegyütteséről van szó!

Ha pedig az ország ezen táján jársz, nézd meg Európa földtani középpontján, Tállyán lévő hatalmas főnix szobrot, majd kóstolj bele a mádi életérzésbe! A világhírű tokaji borok, varázslatos tájak és finom falatok garantáltak errefelé! Itt olvashatsz a környék egy kiemelkedő borászatáról és vendéglátóiról!

Kirándulás a Marsra

 Kép: Gánti Földtani Park, Forrás: Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Park, FOTÓ: Harmath Beáta

Kirándulnál egyet a Marson? Nem is kell olyan messzire menni a különleges látványért! Gánton, a Vértes hegységben hasonlóan vörös talajjal találkozhatsz. Az egykori bauxitbánya mára szintén tökéletesen példázza az ember és a természet utánozhatatlan összmunkáját. A két régi bánya egyikét mára kezdi visszahódítani a természet. Csodásan megfigyelhetőek a pionír növénytársulások. A másik részén pedig 13 állomásos tanösvényt alakítottak ki, melyet végig tanulmányozva évmilliók földtani folyamataiba nyerhetünk betekintést. Nem hétköznapi őszi kirándulóhely a fővárostól nem is olyan messze!

Ha már elég volt a marsbéli élményből, megtekinthetitek a Zámolyi Madárpark 80 különböző díszmadár fajtáját vagy a csákvári Báracháza-barlangot. Ha pedig egy teljes hétvégét áldoztok a környék felfedezésére, akkor a Gurdi malomnál tett hajnali vidrales után kirándulhattok egyet a csákvári Vidrafű-tanösvény láposában, ami egy teljes napos program. Vagy felfedezhetitek a vértesi Panoráma Tanösvény változatos növényvilágát és páratlan kilátását egy rövid, könnyen járható útvonalon.

Ha a környéken jársz és nem csak a különleges helyeket, de a különlegesen finom desszerteket is szereted, biztos érdekel, hogy egy sokszorosan díjnyertes cukrászda is van Csákváron!

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések