A sauvignon blanc szőlőfajta bemutatója

A Vincells Borékszer szőlőfajta-bemutatója: Sauvignon blanc

A Vincells csapata és Piskor Fanni borszakértő szőlőfajta-bemutatóval készül a bor szerelmesei számára.

Csapatunk elhívatott szerelmese a szőlész-borász szakmának és a gasztronómia tudományának. Szeretjük tudni, mi adja egy bor értékét. Mely borok hozzák ki leginkább egy ínycsiklandozó étel zamatát. Hogyan tudjuk leginkább kiélvezni egy bor különleges adottságait. Hisszük, hogy a minőségi borfogyasztás lehetőségével élményt adhatunk érdeklődőinknek. A minőségi borfogyasztás pedig ismeretek nélkül lehetetlen, így felkértük Piskor Fanni borszakértőt, segítsen nekünk elkészíteni a Vincells szőlőfajta-bemutatóját.

Első ajánlatunk hazánk egyik legkedveltebb fehérborszőlő-fajtája a sauvignon blanc.

A szőlőfajta története

A szőlőfajta Franciaországból, a Loire völgyből indulva hódította meg a világot. Ma már benne van a 10 leggyakrabban telepített fajtában. Minden fontos bortermelő országban találkozhatunk vele. Hazánkban főként a Mátrában, az Etyeki, Móri és Neszmélyi borvidéken kiemelkedő a jelentősége.

Neve a francia vad (sauvage) és fehér (blanc) szavakból ered. A cabernet franc fajtával történt természetes kereszteződéséből alakult ki a szintén nagyon kedvelt cabernet sauvignon fajta.

A bor sajátosságai

A fiatal bor íze könnyed, friss, jó szomjoltó önmagában vagy fröccsként. Kifejezetten illatos, így kezdő borkóstolók számára is viszonylag könnyen értelmezhetőek ízjegyei. Aromái a vágott fű, csalán, egres vagy a bodza illatára emlékeztethetnek, de ritkán trópusi gyümölcsös beütése is lehet.

Gondos szőlészeti, borászati munkával, hosszas újfahordós érleléssel akár összetettebb, komplexebb, krémesebb, vaníliás aromájú bort is tud adni.

Hogyan tároljuk a bort?

A reduktív, könnyű bort érdemes a legutolsó évjáratból választani. A hosszas tárolás nem szolgálja már a bor fejlődését.

A fahordós, testesebb borainak jót tehet pár év pihentetés.

Akármelyik fajtáját is választjuk, állandó, hűvös hőmérsékleten, napfénytől és hőtől távol kell tárolni. Csak így őrizhető meg a bor minősége!

Hogyan szolgáljuk fel?

A fiatal, könnyű borait hűtőből kivéve, nagyjából 8-10 °C-osan érdemes kínálni tulipán formájú fehérboros kristálypohárból. Például klasszikus fehérboros poharaink kitűnően alkalmasak az elegáns felszolgálására. Az egyedi, kézműves, ólommentes kristályból készült poharat itt tekintheti meg: https://vincells.com/termek/klasszikus-feherboros-pohar-2-db-360-ml/

Az érettebb, vastagabb sauvignon blanc 10-12 °C-osan mutatja meg leginkább sajátos aromáit.

Milyen ételekkel társítsuk?

Kifejezetten passzol a spárgás, medvehagymás, tejszínes ételekhez, salátákhoz, kecskesajthoz, szárnyasokhoz és tenger gyümölcseihez. De önmagában egy hangulatos, nyári fröccsözéshez is kitűnő választás lehet.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések