Borok lélekkel: Palkó Zsolt Pincészete

Borok lélekkel: Palkó Zsolt Pincészete

Díjnyertes ritkaságok az ökológiai szemléletű, Balaton-felvidéki borászatból: Palkó Zsolt Pincészete

A Vincells – Stílusos Borimádók csapatának személyes kedvencei a sajátos lélekkel bíró borok. Mi nem egy egyszerű, megbízható matematikai képletet keresünk a borban. Mindig lenyűgöz minket, hogy egy kitűnő bor mi mindent mesél az őt alkotó borászról. Zsolt borai különösen egyediek és beszédesek. Ennek alapvető receptúrája a természet és a kiváló termőhely iránti tisztelet, a fajtaválasztás, a szakértelem és a bor iránti lelkesedés. Mindennek összességébe kóstolhatunk bele Zsolt borain keresztül. Ismerj meg egy különleges ékkövet a sokunk által oly kedvelt Káli-medencéből! Palkó Zsolt Pincészete tökéletesen átadja ennek a csodás vidéknek az egyediségét.

A kezdetek

Forrás: Palkó Zsolt Pincészete

Palkó Zsolt alapvetően közgazdász végzettségű. Munka mellett, levelező tagozaton végezte el a keszthelyi szőlész-borász képzést. Tanára, Bakó Ambrus bátorítására nagyjából 10 éve foglalkozik a Badacsonyban borászattal. Azóta a nagysikerű Villa Sandahl borásza és birtokigazgatója lett. Bár a Villa Sandahlnál elért szakmai sikerei tagadhatatlanok, Zsolt idővel szeretne kevesebb kötöttséggel, kompromisszumok nélkül saját stílusában alkotni. Ennek az első lépése volt, mikor 2015-ben megvásárolt egy fél hektáros, köveskáli olaszrizling ültetvényt, majd Szentbékkállán még egy hektár saját területet. Emellett Zsolt további 2 hektár szőlőt művel bérelt területeken.

Első saját borait 2019-ben bocsátotta piacra. Jelenleg évente nagyjából 2-3000 palack bort készít. Reméljük, hogy ez a szám hamarosan növekedni fog, hiszen a pincészet több ültetvénye is hamarosan termőre fordul.

A jó bor alapja a kiváló termőhely

Forrás: Palkó Zsolt Pincészete

A pincészet területei a Balaton-felvidéken és a Badacsonyi borvidéken találhatók. Zsolt szerint ezek egyedisége, sokszínűsége kedvez a kisebb léptékű, minőségorientált borászati hozzáállásnak. Célja, hogy borain keresztül megmutassa ezen különleges termőhelyek sajátosságait.

Területei egy része a Káli-medencében, Köveskálon, a Fekete-hegy vulkanikus eredetű, mészköves talaján fekszik. Innen származnak a Balaton-felvidéki borok lágyságát és kedvességét mutató, hosszabban érlelhető, nagyobb beltartalmú olaszrizling borok.

Könnyed, gyümölcsösebb hárslevelűje a homokköves talajú Badacsonyőrsi hegyről, mélyebb, komplexebb hárslevelűje a vulkanikus eredetű Badacsonyi hegyről származik. Ezek házasításából készül a pincészet hárslevelű bora.

Zsolt személyes kedvence a bazaltos, vulkanikus Szent György-hegyről származó furmint. Ez a nagy népszerűségnek örvendő terület kifejezetten alkalmas ásványos, komplex, igazi terroir borok készítésére.

A változatos talajú Szentbékkállán, a Kőtenger mellett találhatóak a pincészet kékfrankos és rajnai rizling ültetvényei. Ez a terület meglepően hűvös klímájú a Balaton-felvidéken belül, így Zsolt izgatottan várja, hogy szőlői itt is termőre forduljanak.

Palkó Zsolt Pincészetének sajátosságai

Forrás: Palkó Zsolt Pincészete

Zsolt nem csak fenntarthatósági okokból, de borászati és minőségi szempontból is előnyösnek tartja az ökológiai szemléletű gazdálkodást. Területein ezért a biológiai növényvédelem eszközeivel óvják a termést, mely nagyobb odafigyelést és precízebb szőlőmunkát igényel. A végeredmény így egy termőhelyi és évjárati hatásokat szépen tükröző, kiváló minőségű, egészséges alapanyag. Zsolt szerényen így fogalmaz:

„A pincében nekem már csak annyi dolgom, próbáljam megőrizni és visszaadni mindazt, amit a termőhely, az évjárat és a szőlőnövény adni tudott.”

Az eredmény pedig magáért beszél. Ha nem tömegtermékként tekintesz a borra, és érzed ennek a folyékony nedűnek a lelkét, egyediségét, Zsolt borai biztosan el fognak varázsolni!

Egyedi borok, egyedi dizájn

Forrás: Palkó Zsolt Pincészete

Palkó Zsolt Pincészetének borai címkéjén mindig egy-egy jellegzetes, apró részletét láthatjuk annak a termőhelynek, ahonnan a szőlő származik. A címkéket Zsolt testvérének felesége, Tóth Hajnalka tervezte és készítette. 

Ismerd meg Palkó Zsolt Pincészetének kiváló borait!

Olaszrizling 2022: Zsolt tipikus balatoni, vulkanikus olaszrizlingnek találja ezt a borát. A választékának stabil, megbízható tagja évről évre. Kifejező, tartalmas, mégsem túl nehéz. Egy igazi univerzális bor, mely bármilyen alkalomra kitűnő választás a szürke hétköznapoktól az ünnepi koccintásokig.

Hárslevelű 2022: Zsolt szerint ez egy nehezebb, izgalmasabb, de megosztóbb bor, ami ebben az évjáratban egy kifejezetten szép arcát mutatja. Érettebb, mazsolás jegyekkel, lágyabb ízvilággal rendelkezik. 

Furmint 2021: Nagyobb beltartalmú, karakteresebb tétel hosszabb hordós érleléssel. Zsolt szerint legjobban ez a bor tudja közvetíteni a vulkanikus termőhely sajátosságait. Akár hosszabb palackérlelésre is alkalmas. Olvasóink már jól ismerik ezt a tételt adventi borajánlónkból. Ha szeretnéd a legjobb falatokkal párosítani ezt az egyedi kézművesbort, olvasd el újra Ágnes, a Vincells alapítójának személyes ajánlását.

Cabernet Franc 2022: Ez Zsolt első vörösbora. Jelenleg egy gyümölcsösebb, frissebb arcát mutatja még.

Célok és kihívások

Forrás: Palkó Zsolt Pincészete

Zsolt borai kiválóak, de még idő kell a stabil, megbízható mennyiség kialakulásához. Zsolt hihetetlen alázattal néz a jövőbe. Tudja, hogy egy borászat életében 10 év is csak egy szempillantás. Célja, hogy ez alatt megteremtse az alapokat a termelés, borkészítés és a kereskedelem terén is. De mindig vannak kihívások. A mezőgazdasági termelők nap, mint nap érzékelik, a természet és az időjárás nagyságát. A 2023-as év számtalan nehezítő akadályt gördített a termelők elé. Majd szeptemberben a Balaton északi részén több területen teljesen elverte az éves termést a jég. Sajnos Zsoltnak is volt olyan területe, ahol nem kellett szüretelni. Ahol viszont lehetett, ott sikerült jó minőségű szőlőt betakarítani, így mi is kíváncsian várjuk Palkó Zsolt Pincészetének 2023-as tételeit!

Kóstold meg!

Zsolt egyedi stílusát leginkább akkor ismerheted meg, ha megkóstolod borait. Ezt általában Badacsonyban és különböző borkóstolókon teheted meg, vagy közvetlenül tőle is rendelhetsz. Kövesd Facebook  és Instagram oldalát, hogy személyesen is megismerhesd, és megtapasztalhasd az egyedi lélekkel rendelkező bor ízét.

Címlapfotó forrása: Palkó Zsolt Pincészete

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések