Heumann Pincészet: Nemzetközileg elismert villányi borok

Heumann Pincészet: Nemzetközileg elismert villányi borok

Ismerd meg a Heumann Pincészet történetét és kiemelkedő borainak helyét a hazai és nemzetközi borpiacon!

Miként vált a Heumann Pincészet a nemzetközi borpiac versenyképes szereplőjévé, számos elismerő díj nyertesévé és a hazai gasztrokultúra szerves részévé? Erről árulkodik mottójuk:

„A bor a szenvedélyünk és hivatásunk,

a minőség pedig a legfőbb alapelvünk.”

Csak ezzel az ideával valósítható meg az, amit a pincészet eddig elért. Cikkünkből megismerheted a sokszorosan díjnyertes borászat történetét, valamint a hazai és nemzetközi borpiacon elfoglalt helyét.

Így kezdődött minden

A Heumann Pincészet története és munkássága tökéletes példa rá, hogyan válhat egy családi vállalkozás az évek során a borászat és a szőlőművelés szenvedélyes képviselőjévé. Evelyne és Erhard Heumann az egyszerű véletlennek köszönhetik, hogy ma szőlővel és borkészítéssel foglalkoznak. Evelyne édesapja a 90-es években üzleti úton járt Magyarországon, ami üzleti sikerrel nem járt, de egy villányi szőlős megvásárlásával igen. A minőségi borok szeretete mindig is mélyen gyökerezett a svájci-német családban, így örömmel fogadták a hírt, hogy termelői oldalon is beszállhatnak a borok világába. A borok minősége kezdetben meglehetősen változó volt. 2003-ban azonban úgy döntött a család, hogy komolyabb mederbe helyezi tevékenységét, és átáll a professzionális borkészítésre. Ennek az alapot az akkoriban megépült pince adta.

Evelyne és Erhard, Forrás: Heumann Pincészet

Egy család, számos feladat

Evelyne és Erhard Heumann szorosan együttműködnek a pince mindennapi működésében. Evelyne az ügyvezető igazgató, így ő felel a pénzügyi és adminisztratív feladatokért. Erhard a szőlőtermesztésben és a borok készítésében vesz részt. A gyakorlatban ő dönt a szőlőfajták és tőkék ültetéséről, a szüret idejéről, a borok elkészítésének módjáról és érlelésének hosszáról. A nemzetközi értékesítés és marketing pedig már a sok éves tapasztalatnak köszönhetően olajozottan működik a házaspár felügyelete alatt. A házaspár célja, hogy boraikon keresztül a fogyasztó megérezze a borkészítésbe és a szőlőművelésbe fektetett elkötelezett munkájukat. A családi dinamika és az együttműködés lehetővé teszi számukra, hogy a legjobbat hozzák ki a területeikből és a szőlőfajtákból. Az így létrehozott borok hűen tükrözik a teroir és a család sajátosságait.

A Heumann Pincészet helye a hazai és nemzetközi piacon

Forrás: Heumann Pincészet

Mi sem árulkodik jobban a Heumann Pincészet hazai elismertségéről, mint, hogy olyan rangos éttermek borlapján is szerepelnek, mint a Michlein csillagos Costes Restaurant és Arany Kaviár Étterem vagy a Felix Kitchen&Bar. A Heumann Pincészet borai azonban a nemzetközi porondon is nagy ismertségnek örvendenek. Erhard maga értékesíti Svájcban boraikat, melyek egyaránt nagy sikert aratnak a magánvásárlók és a legrangosabb zürichi éttermek körében is. Második kiemelkedően fontos exportpiacuk az Egyesült Királyság. Itt az egyik legfőbb forgalmazója a majd 150 éves “The Wine Society”, amely az Egyesült Királyság legrégibb borklubja. A pincészet azonban nem ismer határokat. Tajvanra, Lengyelországba, Csehországba és Németországba is szállítanak nagy sikerű boraikból.

A Heumann Pincészet kiválóságai

A házaspár borok iránt érzett szenvedélye, a magas minőség iránti elkötelezettsége és a Villány-Siklós régió DHC prémium státuszú szőlőterületei meghozták a várt eredményt. A pincészet borai számos hazai és nemzetközi nagykóstolón kiemelkedően magas pontszámokat ér el évről évre.

Több nemzetközi borszakértő véleménye szerint ezen a vidéken készülhetnek a világ legjobb cabernet franc-jai. Kiváló minőségű borai körül Erhard is a testes, mégis elegáns, fekete gyümölcsös, vaníliás és enyhén étcsokoládés jegyeket hordozó cabernet frac-ját, a La Trinità Villányi Franc 2018 tételt emelte ki. De Olvasóink már jól ismerhetik a pincészet másik remekét, a kékfrankosból készült Azzurone 2018 bort is.

Magyarország és Villány legnagyobb szőlőtermő érétkei

A magyar borok egyik legnagyobb értéke a sok őshonos szőlőfajta, különösen a fehér borok esetében, mint például a furmint, a hárslevelű stb., a vörösborok esetében a kékfrankos vagy a kadarka. A villányi borvidék legnagyobb értéke ezen felül kétségtelenül a terroir, de mindenekelőtt a mészkő, amely lehetővé teszi a szép savakkal rendelkező, így elegáns borok előállítását, még melegebb években is.

Villány megítélése és fehérborai

Forrás: Heumann Pincészet

Villány borvidéke az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára Magyarország egyik legismertebb borvidéke lett. Bár a hazai szinten elért sikerek vitathatatlanok, a nemzetközi elismertség megszerzése továbbra is kihívást jelent. Sokan még azt sem tudják, hogy Magyarországon jelentős bortermelés zajlik.

Mivel a Heumann Pincészet külföldön is nagy jártassággal rendelkezik, őszinte érdeklődéssel kérdeztük meg vezetőjét, ő hogy látja a hazai és villányi bor nemzetközi helyzetét. Erhard személyes véleménye, hogy ahhoz, hogy Villány nemzetközi szinten is reflektorfénybe kerüljön, sok még a tennivaló a borászatok és a borvidék szintjén is. Nagy segítség lenne egy olyan marketingkoncepció, amely rámutat, hogy a borvidék a korlátozott erőforrásai ellenére hol és mely országokban lehet sikeres.

A Heumann Pincészet egy igazi piaci rést talált meg a fehérboraival, amelyek általában a teljes termelés kevesebb mint 5%-át teszik ki, de van rájuk kereslet. A svájci piac különösen érdeklődik ezek iránt a termékek iránt, és a Heumann Pincészet büszkén képviseli Magyarországot ezen a területen is. Ez valószínűleg részben annak köszönhető, hogy fehérboraikat ugyanazzal a gondossággal érlelik, mint a vörösborokat. Ezek a borok viszont nem feltétlenül a régióra jellemző módon készülnek, mivel fehérboraihoz a pince nem használ fát és hordós érlelést. A fókuszban a gyümölcs és az elegáns savszerkezet áll, amit – a Pincészet elmondása alapján – a rajnai rizling és a tramini mutat be a legszebben.

A klímaváltozás hatásai

Forrás: Heumann Pincészet

Az utóbbi 12-14 évben a nyarak egyre forróbbak lettek, a szőlők korábban életre kelnek, és a szüret sokkal korábban történik, mint a kezdeti időszakban. Erhard még fel tud idézni havas, november eleji cabernet franc szüretet. Ma a kékfrankos, merlot, syrah szeptemberben kerülnek betakarításra, a cabernet-ek pedig általában legkésőbb október első vagy második hetében. A pince véleménye szerint, ha ezek az időjárási trendek folytatódnak, akkor bizonyos fajtákat, mint például a merlot-t vagy a pinot noir-t, a következő években más fajtákkal kell majd helyettesíteni, amik jobban tűrik a kialakult körülményeket.

Fedezd fel online is!

Ismerd meg a Villányi borvidék különlegességeit, a Heumann Pincészet egyedi remekeit weboldalukon, vagy kövesd őket Facebookon és Instagramon.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések