A Vincells bemutatja a Laposa Birtokot

A Vincells bemutatja a Laposa Birtokot

A bor és stílus szerelmesei már a Laposa Birtok boraiból készült ékszereink közül is válogathatnak.

Büszkén jelenthetjük be, hogy már több hazai borászattal partneri kapcsolatban áll a Vincells Borékszer csapata. Örömmel mutatjuk be blogunkban újabb együttműködő partnerünket, a Laposa Birtokot a badacsonyi borvidékről.  Kiemelten fontos számunkra, hogy stílusos ékszereink kifinomult viselőinek kizárólag prémium alapanyagból, minőségi borok felhasználásával készült, igazán különleges ékszerekkel szolgáljunk.

Laposa Birtok bemutatása

Egy család, egy borászat, egy birtok és sok-sok gasztronómiai élmény a beach foodtól a modern bisztró konyháig. A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált. A gazdaság alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek. A borok köré épültek a vendéglátóhelyek, ahol a kóstolók mellett izgalmas ízekkel és programokkal várják minden Badacsonyba látogatót egész évben. Badacsony központjában, a Hableányban karnyújtásnyira készülnek a borok a látványborászatban, ahol a tartálytérben túra közben mutatják be a borkészítés fázisait – a pincében már pezsgőüzem is helyet kapott. A Laposa Birtok teraszán a Badacsony oldalában kóstolás közben a legszebb balatoni panoráma tárul a látogatók elé.

Fotó: Laposa Birtok

Termesztett fajták

A Laposa Birtokon alapvetően fehérbort termesztenek. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Évente körülbelül 500 000 palack bort készítenek, főbb fajtáik az Olaszrizling, a Rajnai rizling, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Furmint és a Juhfark. Vannak hosszan érlelt, hordós, dűlőválogatott tételeik, és vannak friss, reduktív boraik is, így bármilyen alkalomra kitűnő lehetőséggel tudnak szolgálni.

Fotó: Laposa Birtok

Laposa borok

A bazaltos területen fekvő Laposa Birtok borainak intenzitását és tisztaságát korszerű technológiák alkalmazása adja. Alaptételeik (Friss, Illatos és Rosé) gyümölcsösebbek, könnyedebbek, míg komolyabb boraiknál hangsúlyosabban van jelen a termőhelyre jellemző ásványosság, amely minden esetben eleganciával párosul.

A borkészítésnél a könnyedségbe zárt komplexitásra törekednek. A borokban benne van minden íz, jó ivásúak és megmutatják a termőhely és a fajta jellegzetességeit. Vigyázunk azonban arra, hogy ne legyenek hivalkodók és túlzók.

Fotó: Laposa Birtok

Laposa Birtok missziója

Fontosnak tartják, hogy Badacsonyt és a Badacsonyi borvidéket megismertessék a világgal. Helyben pedig szeretnének közösséget építeni, átörökíthető értékeket teremteni, időtálló beruházásokat létrehozni és hosszú távú szemléletet kialakítani – gazdasági szempontból is. Olyan fenntartható fejlődésre törekednek, amely összhangban van a természet ritmusával. Fontos célkitűzésük, hogy igazi életpályamodellt biztosítsanak a helyi fiatalok számára, megmutatva azt, hogy vidéken is lehet boldogulni. 

Fotó: Laposa Birtok

Laposa Birtok jelentősége

Minden évben fejlődnek, bővülnek, majdnem minden évben gazdagodnak egy-egy új hellyel. 2019 egyértelmű mérföldkő volt a birtok életében, a Hableány felújításával és újranyitásával egy olyan modern birtokközpont jött létre, mely a régió számára is fontos közösségi tér és találkozópont tud lenni. Itt minden egy helyen van, borbár, bisztró, borbolt is helyet kapott az épületben a feldolgozó és a pezsgő üzem mellett, valamint az iroda is itt található. A bisztróban ülve rálátni a tartálytérre, ahol a borok tényleg karnyújtásnyira készülnek.

Fotó: Laposa Birtok

A borászatról többet itt tudhat meg:

Honlap: https://www.laposa.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/LaposaBirtok

Instagram: https://www.instagram.com/laposabirtok/

A prémium minőségű borokból készült Vincells Borékszereket itt megtekintheti: https://vincells.com/

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések