Dévabor: Nőies kreativitás a borok világában

Dévabor: Nőies kreativitás a borok világában

Szőlőtől a boredukációig és saját borokig: Hausel Dóra Éva életútja, avagy a Dévabor történetének kezdete

Izgalmas utazásra hívjuk Olvasóinkat, melyben betekintést nyerhetnek a borok kreatív, alkotó világába. A Dévabor a tokaji borvidék egy különleges ékköve, ahol a szőlőtől a kóstolóig minden a természetesen tökéletes harmóniáról mesél. Hausel Dóra Éva, a borászat alapítója, aki egyedi stílussal, vakmerő vállalkozókedvvel és elhivatottsággal rendelkezik, mely a boraiban is tükröződik. A cikk során betekintést nyerünk Hausel Dóra Éva merész világába és a Dévabor mögött rejlő különleges történetbe.

Világgá ment, hogy megtalálja hivatását

Hausel Dóra Éva, a tokaji szőlőtől inspirált borász, aki élete során számos kalandot megjárt. Tállyán cseperedett fel, ahol már gyermekként ismerkedett a szőlőmunkákkal. Édesapja bátorítására a Soós István Borászati Szakközépiskolában kezdte el tanulmányait, bár még nem volt róla meggyőződve, hogy a bor az ő útja. Középiskola után elvégezte a borásztechnikusi szakot, majd hazaköltözött. Nyughatatlan természete azonban nem hagyta pihenni. Nem találta a helyét, így Németországban folytatta tanulmányait. Több külföldi és hazai borász tapasztalat után azonban a lelke szünetre késztette, így egyszerűen világgá ment. Délkelet-Ázsiai utazásai után Grúziában szerzett újabb meghatározó borászati tapasztalatokat. Itt találta meg saját útját a borászatban. Itt érezte, hogy helyi borászati tapasztalatait mindenképpen kamatoztatni szeretné.

Dévabor – A Tokaji borvidék új csillaga

Nemzetközi tapasztalatait hasznosítva 2020-ban, Tállyán hozta létre Dóra a Dévabort. Családjával együtt összesen 5 hektáron gazdálkodnak. Ebből 1,5 ha teljesen Dóri területe, ahol a tradicionális tokaji fajtákkal, mint furmint, hárslevelű és sárgamuskotály dolgozik.

Dóri szenvedélye a folyamatos tanulás, kísérletezés és fejlődés. Még keresi a borászati stílusát, de az biztos, hogy évi 1000-1300 palack bora igazán ígéretesnek mutatja. Dóri hisz a természetességben és a környezettudatosságban, ami grúz szakmai tapasztalataival ötvözve biztosan a hazai borász élet egy egyedi színfoltjává teszi majd.

Bor és kreatív nőiesség

A Dévabornak már a nevében is benne van a kreatív játékosság. Déva nem csak a hindu létszemlélet egy fénylő teremtménye, mely az istenek alatt és emberek felett áll, hanem egy különleges betűjáték Dóri teljes nevéből. A kreatív névválasztást pedig csak tovább fokozza a Dévabor művészi logója, melyet Dóri egyik ukrán barátnője tervezett. A Dévabor üzenete maga a nőiesség, a kifinomult elegancia, az egyediség és a kreatív alkotó szellem. Szükség van erre a női jelenlétre a borász világban, hiszen új energiát, lendületet és merészséget csempész az amúgy férfias szakmába.

Fedezd fel a Dévabor ízeit!

2022 száraz natúr Furmint

Bár Dóri borstílusa még alakulóban van, már vannak büszkeségei. Ez a natúr, száraz furmint az egyik. Spontán erjedt, szűretlen, derítetlen tétel. Illatában és ízében is élesztős, érett gyümölcsökre emlékeztető jegyei vannak, mint például: birsalma, vilmoskörte, kajszibarack. Mivel egy erőteljesebb, karakteresebb bor, ezért sült pisztránghoz, savanyú káposztával, csillagánizzsal ajánlja Dóri, de el tudja képzelni egy Pad thai-hoz és más ázsiai ételekhez is.

2022 édes Furmint

Ez a tétel is spontán erjedt acéltartályban. Friss, gyümölcsös, kissé kacér, de kiválóan fogyasztható akár a fárasztó mindennapok után is. A libamáj és bundás kalács kitűnően kiegészíti a bor karakterét.

2019 Furmint & Hárslevelű cuvée

2019 Furmint és Hárslevelű szőlőből készült félédes borát acéltartályban erjesztette és érlelte Dóri. Személyesen ajánlja császársülthöz aszaltszilva öntettel vagy egy könnyed sajttortához.

Izgatottan várjuk a Dévabor 2023-as Sárgamuskotályát, hiszen az alkotó nagyon meg van elégedve vele, így biztosak vagyunk benne, hogy nagy sikere lesz. Ezt a tételt önmagában is jó szívvel ajánlja Dóri, de rántott gombához kaviárhoz vagy egy friss sajttálhoz is jól illeszkedik véleménye szerint.

A Dévabor esszenciája

A Dévabor nem csak borászatként kívánja gazdagítani a világot, de kreatív boredukációjával is öregbíti a borkultúrát. Dóri hisz a megfelelő kommunikáció és a közösség erejében valamint a borismeretek fontosságában, így érdekes tartalmaival a fiatalabb korosztály berkein belül is népszerűsíteni szeretné a Tokaji borvidéket és hagyományait.

Weboldalán tematikus borkóstolókat kínál, és Youtube valamint TikTok csatornáin érdekes videókat tesz közzé.

Dóri saját maga készített egy borkóstoló naplót, mely aromaskálájával, értékelési szempontrendszerével és jegyzetlehetőségével végig kíséri a kóstolót a borutazásain. A különleges kóstoló napló önállóan is megvásárolható, de Dóri borkóstolói mellé ajándékba is megkaphatod.

A Dévabor jövője

Dóri a jövőben párhuzamosan szeretné felvirágoztatni a közösségi média felületeit és borászatát. Legközelebbi célja, hogy egy csalogató videósorozattal népszerűsítse termékeit, és növelje online követőbázisát. Jelenleg szőlész-borásznak tanul, kísérletezik, közösséget épít, edukál és fejlődik. Bár már sokan felismerik szakmai rendezvényeken, és rengeteg visszajelzést kap, hogy mennyien tanultak általa a borokról, Dóri nem áll meg. Fékezhetetlenül keresi saját borstílusát. Szeretné bővíteni borászatát, és pár éven belül az ország egyik legnagyobb és legjobb borközösségét kialakítani. Nagyratörő álmaiban elhivatottsága, és hobbijai; a jóga, a meditáció és a természetközeliség legfőbb támaszai. Ilyen stabil háttérországgal biztosak lehetünk benne, hogy a hazai borász élet meghatározó szereplője lesz a Dévabor!

Dóri saját brandje építése mellett jelenleg a Patricius Borháznál dolgozik, így személyesen megismerheted egy általa szervezett borkóstolón, borpikniken vagy borvacsorán. Ha pedig inspirálónak tartottad Dóri gondolatait, vagy felkeltették érdeklődésed különleges borai, csemegézz oldalán, vagy kövesd értékes tartalmait, videóit Facebook, Instagram, Youtube vagy TikTok oldalán!

A képeket Hauser Dóra Évának, a Dévabor megálmodójának köszönhetjük.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések