Egy különleges új borászat: a BJB Lago Winery

Egy különleges új borászat: a BJB Lago Winery

Szereted a borkülönlegességeket? Akkor a BJB Lago Winery borait és a mögötte álló ideát imádni fogod!

Mindig csodás élmény elhivatott, lelkes nőkkel megismerkedni, hiszen a Vincells csapata is bővelkedik bennük. Berecz- Jancsev Barabarával, a BJB Lago Winery létrehozójával és borászával ezért nagyon gyorsan egymásra hangolódtunk. Ha Te is szeretnél megismerni egy új, de rendkívüli jövő előtt álló borászatot, akik igazi különlegességeket fognak elhozni számunkra, akkor olvasd el cikkünket!

Egy megvalósult álom

Barbara főállásban minőségbiztosítási mérnök, de a 2020-as év – mint oly sokunknak – neki is komoly változást hozott az életébe. Éppen a Szépasszonyvölgyben töltöttek egy kellemes hétvégét, és egy borkóstolón beszélgettek az ottani borásszal, mikor Barbara rájött, hogy ez az álom szakmája! Csillogó szemekkel, visszafojtott lélegzettel hallgatta a helyi borász szakmai fortélyait. Majd érezte, hogy többet kell tudnia a borászatról! Mint az elhivatott nők mellett sokszor, Barbara mellett is ott állt szerető férje, aki támogatta párját a borászat bugyraiban való elmélyülésében. Így Barbi jelentkezett a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskolába, és 2021-re képzett borásszá vált.

BJB Lago: a természet tisztelete és egy csipet spanyol életérzés

Berecz- Jancsev Barbara 2 kislányával és a férjével él a Pest vármegyei Vácszentlászlón egy csodálatos tó partján. Barbi imádja ezt a környéket. Missziója, hogy borain keresztül megmutassa ennek szépségét a világnak. Ezért láthatjuk címkéin a körülöttük lévő természet csodáit.

Innen származik a borászat neve is: BJB Lago Winery – A BJB Barbi monogramja, a Lago pedig tavat jelent spanyolul. Barbi gyerekkora óta nagyon szereti Spanyolországot, a nyelvet és a kultúrát. Így történt, hogy minden egyes palack BJB bort áthat a spanyol virtus ereje.

A BJB Lago Winery különlegessége

Barbiék úgy döntöttek, nem vásárolnak saját szőlőültetvényt, hiszen nem céljuk, hogy egy fajtából nagy mennyiséget állítsanak elő. Sokkal inkább szeretnének többféle, kisebb mennyiségű, de különlegesebb bort készíteni. Minden évben kiválogatják a hegyvidék legjobb szőlőfajtáit, amiből úgy gondolják, az adott évben, az adott évjárathatások mellett különlegesen jó bort lehet készíteni. És bátran kísérleteznek, újítanak! Minden évben készítenek kis mennyiségű, innovatív borokat, melyek nagy sikert aratnak a borrajongók körében.

Barbi hivatása, hogy többféle különleges borral színesítse a mindennapokat. Csak annyit vállal, amit sajátkezűleg képes elvégezni, mivel szenvedélyesen ott akar lenni a bor készítésének minden egyes lépésénél.

Az első saját borok

2021-ben, frissen végzett borászként Barbi és családja rögtön belevágtak a borkészítésbe. Kialakították otthonukban a saját pincéjüket, meghatározták, hogy mit szeretnének megvalósítani, és elkezdtek alkotni. Nagyrédén találtak megbízható szőlőt, melyet kézi szüreteléssel betakarítottak, és sajátkezűleg szelektáltak. Így készítették az első 6 borukat, amivel lenyűgözték ismerőseiket.

2022-ben már sokkal felkészültebben, céltudatosabban vágtak neki az évnek és elkészítették az első hivatalosan forgalomba hozható boraikat. Ezek ma már saját webshopjukon keresztül bárki számára beszerezhetők. Jelenleg fehér, rozé és vörös borokat is készítenek. Reduktív eljárással dolgoznak, hogy boraik minél jobban őrizzék a szőlő frissességét és gyümölcsösségét.

Díjnyertes BJB Lago Winery borok

BUDWINE2023 borversenyen a gasztro fehér kategóriában kiemelkedően szép, 24. helyezést ért el, amely a versenytársai között egyedülálló pozíciót jelent.

Rozé Cuvée borunkat a 2023. évi országos borversenyen a legkiválóbb szakértők értékelték és 80.7 ponttal jutalmazták.

A 2023-as Gyöngyösi Borversenyen a limitált boraikat (Siller, Cabernet Sauvignon rozé és Luna) ezüstéremmel jutalmazták.

A BJB jövője

Barbi tudja, hogy ez még csak a kezdet! Rengeteg tervük van. Céljaikról Barbi így mesélt:

„A célunk nem az, hogy minden évben ugyanolyan borokat készítsünk, hanem hogy az adott évjáratú szőlőkből az éppen aktuális adottságait megtartva és kiemelve egyedi borokat készítsünk, hiszen ettől olyan szép ez a szakma, hogy évről évre a természet alakítja és formálja az adott évjárat tulajdonságait és a borász feladata az, hogy ebből alkosson újra és újra valami különlegeset. Éppen ezért minden évben azon leszünk, hogy újdonságokat készítsünk és kísérletezzünk.”

Ezekkel az innovatív különlegességekkel pedig biztosak vagyunk benne, hogy hallani fogunk még a BJB Lago Winery borászatról!

Ha Te is kedvet kaptál egy különleges BJB bor megízleléséhez, vagy tevékenységeik követéséhez, látogass el a weboldalukra, Facebook, Instagram és TikTok oldalukra!

Fotók: BJB Lago Winery

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések