Hiánypótló kóstoló a Balatoni Pezsgés

Hiánypótló kóstoló a Balatoni Pezsgés

A legjobb balatoni pezsgőket sorakoztatta fel a Laposa Birtok az első Balatoni Pezsgés rendezvényen!

Mind a szakma, mind a pezsgőkedvelők körében nagy sikert aratott a Laposa Birtok június 10-i hiánypótló rendezvénye, a Balatoni Pezsgés. A népszerű balatoni pincészet nagy hangsúlyt fektetett a pezsgők szakmai megközelítésére, így előadókat és szakértőket is hívtak az eseményre. A rendezvény látogatói 19 borászat, közel 60 féle tételén keresztül megismerhették a legjobb balatoni pezsgőket és más buborékos nedűket. Az esemény nagy sikerére való tekintettel jövő évben is tervezik megtartani a pezsgő nyárköszöntőt. A rendezvényt a Veszprém Balaton-2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatta.

Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés

Balatoni Pezsgés

Június 10-én két helyszínen, a népszerű Hableány étteremben és a Laposa Borteraszon egy rendezvényen mutatták be a balatoni pezsgőket a borvidék kiemelkedő pincészetei.

Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés

A Hableány étterem sétáló kóstolója keretein belül 12 nagyszerű pincészet legjobb balatoni pezsgőit kóstolhattuk meg. Egy izgalmas workshopon elmerülhettünk a buborék és ételpárosítás felemelő világában. Dr. Fiáth Attila előadásán keresztül megismerhettük a világ pezsgő trendjeit. Prisztavok Zoltán, a Kreinbacher képviselője pedig bemutatta a legjobb gyakorlatot, mely elhozta a magyar pezsgők sikertörténetét.

Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés
Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés
Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés

A Laposa Borterasz is hasonlóan parádés programokkal kecsegtetett. 6 pincészet pezsgőit kóstolhattuk, és igazán prémium falatokat ízlelhettünk a prosecco, champagne és osztriga bárban. Luca Antiga előadásán és kóstolóján keresztül pedig megismerhettük az olasz életérzés és a prosecco életútját. Vasárnap reggel pedig egy pezsgős brunch várt a Borterasz vendégeire.

Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés
Fotó: Laposa Birtok – Balatoni Pezsgés

A Balatoni Pezsgés kiállító pincészeteit itt ismerheted meg.

Kern Pincészet

Fotó: Kern Pincészet

„Az első, 2014-es Olaszrizling pezsgőnk óta várjuk, hogy minél több esemény népszerűsítse Magyarországon a minőségi pezsgőt, és ismertesse meg a közönséggel, a fogyasztókkal. A Balatoni Pezsgés tökéletes alkalom volt számunkra, hogy mind a balatoni (Pinot Gris, Zweigelt Rosé, Zenit, Olaszrizling), mind a tokaji (Hárslevelű, Furmint-Hárslevelű, Muscat Lunel), tradicionális eljárással készült palackba zárt csodáinkat kóstolhassák ismét együtt a pezsgőkedvelők.”

A nagy nemzetközi elismertségnek örvendő pincészet pezsgőit bármikor megkóstolhatod a balatonszőlősi SparkArt pezsgőteraszon is, ahol pezsgőkészítő worshopokkal, kaviárral és felejthetetlen hangulattal várják az érdeklődőket.

Feind Pincészet

Fotó: Feind Pincészet

1995-ben Feind Lajos alapította a borászatot, amikor a Balaton partján 14 hektár szőlőt vásárolt. Innen indult a szőlőgazdálkodás és ezt vitte tovább a borászat irányába. 2019 januárjában Feind Lajos a borászat vezetését fiára Feind Zoltánra, valamint Bacskai István ügyvezetőre bízta. Ma 130 hektáron 20 féle szőlőfajtával dolgoznak, és éves szinten 12-13 ezer hektoliternyi bort készítenek.  

A Balatoni Pezsgésen megkóstolhattuk a Feind Coupé pezsgőt, melyet Charmat-eljárással sauvignon blanc-ból készítettek. A finom gyöngyözésű Coupé Brut élénk savszerkezettel rendelkezik. Illatában és ízében is komplex; a gyümölcsös jegyek közül a zöldalma és körte jellemzi. Aperitifként és halételek mellé remek választás.

A hagyományos, palackos erjesztéssel készült pezsgő, a Feind Méthode Traditionnelle zamatos, karakteres és nagyon elegáns. A legtöbb étellel remek párost alkot, reggeli mellé fogyasztva felélénkít, aperitifként meghozza az étvágyat, tehát az egész étkezést képes végigkísérni.

Szászi Birtok

Fotó: Csikósné Homolya Ágnes – Balatoni Pezsgés

A Szent György-hegy déli lejtőin, 18 hektáron gazdálkodó házaspár borászata az ország egyik első minősített bio szőlőbirtoka. Filozófiájuk, hogy értékállót és szépet alkossanak a környezet etikus használatával.

A Balatoni Pezsgés eseményen kóstolt tételek alapján tényleg sikerül értéket alkotni a borászatnak. Megkóstolhattuk a rendkívül izgalmas Blanc de Noir 2020 pezsgőt és a Furmint Brut Nature Nyerspezsgőt is.

Kiemelendő információ a birtokról, hogy a kezdetektől bio művelést folytatnak. A szőlőt tehát kíméletes eszközökkel védik meg, és ennek megfelelően is dolgozzák fel. Nem használnak felszívódó növényvédelmi szereket. Kézzel metszenek, kézzel szüretelnek, a szőlőt az első rügyfakadástól kísérik a palackozásig.

Gilvesy Borászat

Fotó: Gilvesy Borászat

Mikor először járt a Szent György-hegyen a kanadai származású Gilvesy Róbert, már tudta, hogy ez egy különleges hely lesz számára, ahova még vissza fog térni. Ez így is lett, hiszen 2012-ben itt alapította meg – az azóta rendkívül közkedvelt – Gilvesy Borászatot. Azóta a hegy az otthonukká vált. Az ott élők a barátaik, családjuk, a szőlő és pince pedig menedék. Ebben az odaadó, lelkes környezetben jöhettek létre azok a balatoni pezsgők, borok, melyeket mi is kóstolhattunk a júniusi rendezvényen.

A Méthode Traditionnelle Furmint Brut pezsgő a Váradi-dűlő organikusan művelt furmintjából készül. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, krémes-élesztős jegyek és elegáns, finom buborék szerkezet jellemez minden kortyot.  

Bujdosó Pincészet

Fotó: Bujdosó Pincészet

“A Bujdosó család életének szerves része a pezsgő. Az elmúlt pár évben még hangsúlyosabban kezeljük. Hisszük, hogy a Dél-Balaton adottságai kiváló pezsgőket eredményeznek.
A Balatoni Pezsgés kóstolóján két eltérő stílusú pezsgőt mutattunk meg az érdeklődőknek. A 2018-as évjáratú Blanc de Noir pinot noir-ból készített fehér pezsgő, míg a 2021-es nyerspezsgőnk pinot noir és chardonnay házasítása. Még nem forgalmi tétel, csak 12 hónapot töltött palackban, de mivel reserve bor is van benne, így már most is felfedezhetők benne finom autolízises jegyek.”

Garamvári Szőlőbirtok

Fotó: Garamvári Szőlőbirtok

„A vállalkozás, melyben a múlt és a jövő egyszerre alkotja a jelent.

Családunk egyszerre kötődik a Dél-balatoni borrégióhoz, és a budapesti Budafokhoz is, a hazai borászat és pezsgőkészítés történelmi helyszíneihez. A Garamvári célja, hogy 3 generációnyi tapasztalat, tehetség és kreativitás által a magyarországi bor- és pezsgőfogyasztás új korszakát építse fel – olyan italkultúrát, melyet büszkén mondhatunk mindennapjaink örömteli részének. A pezsgőinket tradícionális technológiával készítjük figyelve arra, hogy megőrizzük benne a terroir adta íz és illatjegyeket, a nemzetközi vagy helyi szőlőfajták gyümölcsösségét, illetve az élesztő általi komplexitást.

Ha arra vágysz, hogy néha csak úgy rád kacsintson az élet, bonts ki egy üveggel!”

Éliás Birtok

Borászatuk jelmondata: „Hiszünk Badacsonyban!”

Hisznek a badacsonyi tradícionális pezsgőben. Hiszik, hogy a helyi szőlőfajták pezsgőként is nagyszerűen teljesítenek! Ezért 2018 óta olyan helyi fajtákból készítettek pezsgőt, mint a budai zöld és a kéknyelű. Továbbá 2022-ben elkészült az első házasítással készült pezsgő alapboruk kéknyelűből, rózsakőből és furmintból. Nagy szerencsénkre mi is megízlelhettük ezeket a felséges nedűket a Balatoni Pezsgésen.

Zelna Borászat

Fotó: Zelna Borászat

A családi borászat története 2014-ben, néhány hektár szőlővel kezdődött. A modern pincében azóta két balatonfüredi, egy tihanyi, és egy balatonszőlősi dűlőből, összesen 17 hektárról készítik boraikat, szigorúan organikusan, fenntartható gazdálkodást folytatva. 2017-ben kísérleti jelleggel készítettek először pezsgőt, Kemendy László pezsgő mester szakmai pártfogása mellett. Fontos szempont volt, hogy a legmegfelelőbb savösszetételű, magyar fajtával dolgozzanak, ezért a kezdetek óta a furmint adja pezsgőik alapját. Az alapbort eleinte kizárólag hordóban érlelték, később hordóban és tartályban is, mostanra viszont a hordós érlelést teljesen elhagyták, hogy minél neutrálisabb ízvilágot tudjanak kialakítani. A Zelna pezsgő aktuális évjárata kerek, krémes brut pezsgő, ami 2 évig pihent palackban a degorzsálás előtt. Erősen limitált tétel.

Büttner Borászat

A Büttner Borászat családi vállalkozás a Badacsonyi borvidéken. Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos helyi szőlőfajták, mint a Kéknyelű, Vulcanus, Úrréti borainak finomhangolására, megismertetésére. Ennek keretében készült, tradicionális eljárással palackos érlelésű, extra száraz “Vulcanus” pezsgőjük, amely finom buborék szerkezetével, finom savaival elnyerte kóstolók elismerését is.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések