Magyar sommelier hódította meg a TikTokot

Magyar sommelier hódította meg a TikTokot

Most megtudhatod, hogy lett Kovács Antal hazánk egyik legnagyobb követőbázisú sommelier-influencere.

A Vincellst a borkultúra mély tisztelete hívta életre, így számunkra is öröm, hogy írhatunk Kovács Antalról, hazánk egyik legnépszerűbb sommelierjéről.

Kovács Antal a ’80-as évek végén kezdett el a vendéglátóiparban tevékenykedni. Már első állomásán megtanulta, hogy a vendéglátás igazi művészet, melyben folyamatosan fejlődni kell. Ez a töretlen tanulási vágy vezette a sommelier pálya felé, majd lelkesedése és mély, lelkiismerete a szakma legjobbjai közé. Ma már háromszoros nyertese a magyar sommelierek versenyének. Ezzel ő lett hazánk első borszakértője, aki elnyerte az örökös magyar bajnok címet. Megálmodta a Pinceáront, ahol csak természetes, borászati segédanyagoktól mentes borokat vásárolhatunk olyan áron, mint a pincékben, és még egy fantasztikus könyvet is írt “A SOMMELIER – A magyar bor hangja” címmel.

Kép forrása: https://pincearon.hu/products/kovacs-antal-a-sommelier-a-magyar-bor-magyar-hangja

Mit jelent ma sommeliernek lenni?

Egyre inkább felértékelődik nem csak a minőségi borok, de a jó sommelierek értéke is. A borok iránt érdeklődők széles köre azonban ma már nem elégszik meg azzal, hogy megmondják neki, melyik bor mihez illik. Szeretnék ők maguk is érteni egy kicsit a szakma csínját-bínját. Nekik nyújt segítséget videóival és érdekes tartalmaival Kovács Antal, más néven @tony_somm, azaz TikTokTony💯.

„Rengeteg dolog változott az utóbbi néhány évtizedben. Ma már nem elég, ha valaki jó szakember. Az, hogy tökéletesen tudjon dekantálni egy bort, húsz éve még nyerő volt, ma már azonban önmagában édes kevés. Ha szeretnénk fejlődni és magasabb szintre jutni, ki kell lépnünk a komfortzónánkból és láthatóvá tenni magunkat a világ számára. Erre kínálnak tökéletes lehetőséget a különböző közösségi média felületek. Úgyhogy arra biztatom a fiatal kollégákat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, mert 2023-ban szinte nélkülözhetetlen a boldoguláshoz. Nem könnyű, amíg megtalálja ebben is a saját hangját, stílusát az ember, de megéri, mert nagyon sokat tud lendíteni a pályafutásán” – fejtette ki Kovács Antal.

Forrás: Kovács Antal

A TikTok meghódítása

Kovács Antal tudásszomja nem csak a borok szakterületére terjed ki, de a közösségi média berkeibe is hasonló lelkesedéssel vetette bele magát. Kinőtte a Facebook és Instagram szűkös kereteit, és a TikTok videóival növeli hazánk borkultúráját. Népszerű videóiban olyan érdekes kérdésekre ad választ, hogy miért hívják narancsbornak a narancsbort, hogyan fázhat meg a vörösbor, vagy épp mi a különbség a naturális és a natúr bor között. Ezeknek a témáknak köszönhetően pedig hét hónap alatt immár közel 17 ezerre duzzadt követőinek száma. A TikTok jelenlét garantáltan biztosítja számára a folyamatos tanulás lehetőségét. A hihetetlen tartaloméhség miatt töretlen lelkesedéssel ontja magából az értékes, érdekes videókat.

Kovács Antal szerint a közönsége leginkább a szakmába vágó, ismeretterjesztő és edukációs videókra fogékony.

Screenshot by Vinecells: https://www.tiktok.com/@tony_somm

„Ennek kifejezetten örülök, mert így nem vagyok rákényszerülve, hogy erőltetetten vicces videókat készítsek, amelyek könnyen kellemetlenné és nevetségessé is válhatnak. A humor persze nem áll messze tőlem, így ahol helye van, ott természetesen azt is csempészek egy kicsit a videóimba, de csak finoman, elegánsan, semmiképp sem túltolva a dolgot. Hiszen sommelier vagyok, nem pedig egy önjelölt humorista” – magyarázta.

Bortréning a neves sommelierrel

Kovács Antal folytatva a korábbi sikeres bortréningek hagyományát, hamarosan ismét online bortréninget szervez, amire bárki jelentkezhet, aki szeretne többet megtudni a borról, illetve a borkultúráról.


„Az előzetes felmérések szerint három csoport érdeklődik leginkább a tréning iránt. A jelentkezők egy része az üzleti élet területén dolgozik, ők szeretnének kompetensek lenni, ha borról van szó egy-egy hivatalos eseményen, mint például üzleti vacsorákon, fogadásokon. A másik a lelkes borbarátok csoportja, akik saját örömükre tanulnak a borról és kifejezetten élvezik a boros környezetet. A vendéglátásban dolgozók lesznek várhatóan a legnagyobb számban jelen, ami teljesen érthető, hiszen ma már nem elég annyit tudni, hogy mitől fehér a fehérbor. Dicséretes, hogy a szakács kollégák igénye is megnőtt aziránt, hogy többet tudjanak, például egy borvacsora menüsorának összeállítása során tudják kamatoztatni ezt a tudást. A felszolgálókról nem is beszélve, hiszen ők azok, akik a borokat nemcsak felszolgálják, de ajánlják is a vendégeknek” – fejtette ki Kovács Antal.

Forrás: Kovács Antal
Hamarosan pedig folytatás következik, mert egy nagy portréinterjúban személyesen Kovács Antal meséli el milyen fontos szerepet játszik a közösségi média a boredukációban.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések