Villa Sandahl – díjnyertes badacsonyi borok

Villa Sandahl – díjnyertes badacsonyi borok

Tudod, melyik az egyetlen szőlőfajta, melyből a Villa Sandahl, badacsonyi borászat kiemelkedő minőségű borai készülnek?

Mi történik, ha a borban házasítjuk a tökéletességre való törekvést, a svéd mérnöki precizitást, a francia technológiát és a kiváló adottságú magyar területeket? Egy világon egyedülálló, utánozhatatlan borstílus születik, mely tökéletesen tükrözi a Badacsony sajátos mikroklímájának, a vulkanikus talajnak és a fajtának a jellegzetességeit. Így történik ez a svéd-magyar borászat, a Villa Sandahl esetében, akik egyetlen fajtában kívánnak maradandót alkotni. Ez pedig nem más, mint a rajnai rizling. A Villa Sandahl rajnai rizlingjét akkor is muszáj megkóstolnod, ha eddig nem voltál ennek a fajtának a rajongója!

A kezdetek

Christer és Gunnel Forrás: Villa Sandahl

A Villa Sandahl Pincészet története tökéletes példa arra, hogy hogyan fonódhat össze több különálló kultúra a bor szeretetében és a borkészítés művészetében. A nemzetközileg elismert borászatot 20 évvel ezelőtt hozta létre egy svéd testvérpár és családjuk. A borászat tulajdonosa, Christer Lundban ismerkedett meg feleségével, Gunnellel. Első közös vakációjuk a Rhone völgybe vezette őket. Ez az élmény pedig nem csak közös jövőjüket, de a bor iránti érdeklődésüket is megalapozta. Christer hosszú ideig kapcsolatban állt a svéd “Munskänkarna” boregyesülettel, ahol a „Systembolaget” rendelési kínálat hivatalos kóstolózsűrijének állandó tagja is volt.

A Sandahl család már a 2000-es évek elején kereste a borvilágba való befektetési lehetőségeket. Véletlenül jutottak el hazánkba, a Balaton partjára, majd a Badacsonyba. A környék elbűvölő természeti szépsége, a vulkanikus talaj és a kóstolt borok lenyűgözték őket, ezért úgy döntöttek, hogy Badacsony legszebb dűlőin indítják el szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozó vállalkozásukat.

Villa Sandahl: Különleges termékkínálat és megjelenés

Freya’s Amulett Rajnai Rizling 2020 címke, Forrás: Villa Sandahl

Egyediségüket tovább növeli, hogy egyetlen szőlőfajtával, a rajnai rizlinggel dolgoznak. A terület nagy részén eredetileg is rajnai rizling fajtát termesztettek, mivel ezek a déli fekvésű, meleg, száraz dűlők ideálisak ennek a fajtának. A Sandahl ház stílusához és a terroirhoz szintén ez a fajta illett legjobban, ezért úgy döntöttek, hogy továbbra is a rajnaira fókuszálnak.

A termékkínálat mellett, a címkék megjelenése is rendkívül egyedi. A címkéket és a borok fantázianeveit Christer Sandahl és felesége álmodja, és tervezi meg. Ez is az ő személyes hozzáadott értékük a borhoz és megjelenéséhez. Minden évjáratban kiválasztanak egy fő témát, és ebből kiindulva születnek az egyes címkék. A legutóbb piacra került, 2020-as évjáratnál például az ősi germán mitológiáig nyúltak vissza. Így jelentek meg a címkéken a viking kultúra ősi istenei, úgy, mint Votan, Freya vagy Thor. Freya például a termékenység és a természet istennője volt a germán mitológiában. Az ő medálját ismerhetjük fel a Freya’s Amulett Rajnai rizling 2020 címkéjén.

A badacsonyi bor, kihívások és célok

Forrás: Villa Sandahl

Az ideális badacsonyi bor receptje a pince számára nem egy egyszerű formula, hanem a kiváló minőségű termőhely, ami Badacsony ezen részén adott. Ehhez meg kell találni a legmegfelelőbb, ideillő fajtát. Ha ez sikerül, és az évjárat is kiemelkedőnek bizonyul, akkor születhetnek meg az igazán értékes, maradandó élményt nyújtó, nagy borok, ennek mentén dolgozik együtt a pince az időjárással és a természettel.

Emellett aktuálisan a badacsonyi trendek a globális irányt követik, az egyre több pezsgőbor megjelenésével és az élénkebb, lendületesebb, alacsonyabb alkoholtartalmú borok terjedésével. A pincészetek – így a Villa Sandahl is – próbálnak ennek megfelelni, de Badacsonyban napjaink klimatikus viszonyai mellett ez nagy kihívást jelent. Ugyanakkor a Villa Sandahl tiszteli Badacsony kivételes adottságait, történelmi értékeit, így fontosnak tartja, hogy ne csak az aktuális divat határozza meg borai stílusát.

A borrégió és a pince számára további kihívást jelent az egyre fokozódó munkaerőhiány, a szőlőterületek nyaraló övezetté alakulása, a borvidék közös borstílusának hiánya, nemzetközi szinten pedig az ismeretlenség. Ezen nehézségek kiaknázására a borrégió közös erőfeszítéssel törekszik dolgozni, aminek remélhetőleg meg is lesz az eredménye a közeljövőben.

Ezen felül a pince céljai közé tartozik még meglévő szőlőterületeik megújítása és borászati kapacitásaik optimalizálása. A borászat célja, hogy házon belül képesek legyenek gondoskodni minden folyamatról szürettől a palackozásig.

A natúr bor és a klímaváltozás hatása a pince életére

Forrás: Villa Sandahl

A manapság egyre jobban terjedő natúr bor és a természetesség filozófiája egyre inkább bebizonyítja, hogy nemcsak egy gyorsan múló trendről van szó. Palkó Zsolt, a Villa Sandahl borásza így vélekedik a natúr borokról:

„A természetességnek, és a természetes folyamatoknak minél nagyobb teret hagyó borkészítési, és szőlőművelési filozófiák szerintem egy fontos immunválasz a modern, üzemszerű, inkább tömeggyártásra hajló, lélektelen boripari folyamatokra, amelyek nyilvánvalóan ezt az ágazatot sem kerülhették el.”

Éppen ezért a pince a szőlőben ökológiai módszereket alkalmaz, és keresi a kényes egyensúlyt a természetesség és emberi beavatkozás között. Így a természet és a technológia hatása kölcsönösen érvényesülhet.

Egy másik és legkevésbe sem megkerülhető tényező; a klímaváltozás. A szélsőséges időjárási jelenségek rendkívül kiszámíthatatlanná teszik a szőlőtermesztést és úgy általában a mezőgazdasági tevékenységeket.  A pincészetek életében elmondhatatlan fontosságú ezen változások lekövetése. A szőlők, és a borok paramétereit tekintve egyre nehezebb tartani a korábban megszokott egyensúlyt az időjárás változása miatt. A termesztési technológiák, és általában egy adott borvidéken preferált fajtaválaszték is teljes áttervezésre szorul a klímaváltozás miatt.

Pihenj meg a Villa Sandahl panziójában!

Forrás: Villa Sandahl

Ha Badacsonytomajon jársz, mindenképpen próbáld ki a Sandahl rezidenciát, a borászat 4 szobás panzióját! A festői környezet, a letisztult skandináv elegancia és a Badacsony hegy lábánál elterülő birtok varázsa garantáltan feltöltő élményként szolgál majd. Kényeztesd magad a balatoni panoráma ölelésében, élvezd a reggeli frissességét, és fedezd fel a környék gasztronómiai kincseit valamint romantikus báját!

Fedezd fel online is!

A Villa Sandahl online is elérhető, hogy mindig naprakész legyél az újdonságokkal, eseményekkel és boraikkal kapcsolatban. Látogasd meg weboldalukat és kövesd őket Facebookon, Instagramon, hogy részese legyél a pince életének és felfedezd egyedi boraik világát!

Címlapfotó: Villa Sandahl.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések