Vincells borajánló: Palkó Zsolt – Furmint 2021

Vincells borajánló: Palkó Zsolt – Furmint 2021

A Vincells borajánló 2023 következő tétele: Palkó Zsolt Pincészete – Furmint 2021

Az elmúlt évek Adventi borajánlóinak sikere után idén is elkészítettük a Vincells borajánló 2023-at, hogy segítsünk Olvasóinknak a legjobb borok kiválasztásában.

Palkó Zsolt Pincészete

Palkó Zsolt 2019 óta készíti Badacsonytördemicen saját borait, amelyekből csupán 2000 palack készül évente. Ökológiai műveléssel, mindegyiket gondos odafigyeléssel és kézi munkával hozza létre. Olaszrizling, hárs és furmint tartozik jelenleg a portfóliójába. A borok kiválóságát nem a termelt mennyiség határozza meg, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy az általunk is ajánlott furmint James Sucklingtől 90 pontot kapott. 

Zsolt boraiban egyszerre fedezheted fel a természet és a borkészítés művészetének harmóniáját. A badacsonyi Szent György-hegy lábánál született borok hűen tükrözik a kőzetes talaj erejét. Egyszerre hűsítően elegánsak és karakteresek. Kóstolásuk közben szinte látjuk magunk előtt a Balaton vizén ringatózó vitorlásokat, és érezzük a bőrünkön a nap melegítő sugarait. 

Kép forrása: Palkó Zsolt Pincészete

A Vincells borajánló következő tétele: Palkó Zsolt – Furmint 2021

Ez a bor egy kivételes kóstolási élményt ígér, ha szereted a kistételben készülő kézműves ritkaságokat. Az enyhe kandírozott gyümölcsök, az érett sárga alma, a barack, a mézes és karamellás aromák finoman elegyednek a mandula és a grapefruit diszkrét keserűségével. A minerális jegyek pedig mélységet kölcsönöznek a bornak, és izgalmas lecsengést ígérnek. Közepes testű, sima és krémes textúrájú bor, finom csonthéjas gyümölcsökkel és lédús savakkal. Első kortynál a citromhéj, zöldalma, zöldes és fűszeres jegyek dominálnak, de pohárban idővel elegánsan kibontakozik a barack és a sárga alma.

Lecsengésében kifejezetten minerális, inkább kőzetekre fókuszál, mint a gyümölcsre. Kihívást és kifinomultságot keresőknek ajánlott.

Kép forrása: Palkó Zsolt Pincészete

Párosíts, ahogy a profik!

Ehhez a borhoz kiváló választás lehet, egy olaszos hangulatot idéző Risotto ai Gamberi, azaz garnélarákos rizottó. Olívaolajjal, friss petrezselyemmel és parmezánnal.

A rizottó a rákokkal jól hangsúlyozza sós és ásványos elemeket, amelyek a borban található minerális karakterrel tökéletesen egyesülnek. A bor lédús és savas jellege remekül kontrázik a rizottó krémes textúrájával. A friss citromhéj, zöldalma és fűszeres jegyek az étel és a bor közötti kémiai táncot teszik izgalmassá. Az izgalmas ízélmény és a játékos textúrák érdekében a rizottóhoz használhatunk még sárgarépát, zellert és póréhagymát is.

Fogyasztási hőmérséklet: 10-12°C

Képek forrása és a Palkó Zsolt Pincészete elérhetőségei: Facebook, Instagram.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések