TikTokTony hazánk legnépszerűbb sommelierje

TikTokTony hazánk legnépszerűbb sommelier-je

Most megtudhatod a népszerű sommelier, Kovács Antal – közismertebb nevén TikTokTony – elsöprő sikerének titkát!

Nagyszabású portréinterjúnkban két olyan ember beszélget, aki a bor iránti tiszteletében találta meg hivatását. Márpedig, ha két szenvedélyes borrajongó találkozik, abból mindig valami érdekes születik. Olvasd el a népszerű sommelier, Kovács Antal – közismertebb nevén TikTokTony – és Csikósné Homolya Ágnes, a Vincells megálmodójának beszélgetését!

A fotó a Vingardium in the City 2023 rendezvényén készült.

Ahogy azt korábbi cikkünkből megtudhattad, Kovács Antal volt hazánk első borszakértője, aki elnyerte az örökös magyar bajnok sommelier címet. Több mint 30 éves tapasztalatának köszönhetően jól ismeri a hazai lakosság bor iránti érdeklődésének tendenciáit. Ennek megfigyelése alapján hozta létre a Pinceáront, ahol olyan áron vásárolhatunk kizárólag természetes borokat, mint a borospincékben. Annak érdekében pedig, hogy a kulturált borfogyasztást népszerűsítse, 2023 januárjában útjára bocsátotta TikTokTony-t, akinek mára több mint 22 ezer követője van. Most Te is megtudhatod, miként tesz szert egy sommelier ilyen népszerűségre, és mit kell tudnod a borokról ahhoz, hogy képben légy!

TikTokTony a hétköznapi sommelierből lett népszerű influencer

A beszélgetés során megtudtuk, hogy Anti úgy gondolja, a sommelier valahol mindig is influencer volt, csak régen mozgástere egy-egy étteremre korlátozódott. Az internet és TikTok világában azonban százezreket meg lehet szólítani.

„Tehát, ha az ambíció adott, a sommelier a mai kor fogalmai szerint is képes influencerré válni.”

Anti már régóta aktív volt a közösségi média csatornákon, de a TikTok volt az a felület, ahol azt érezte, így sokkal több emberhez el tudja juttatni a kulturált borfogyasztás üzenetét. Így született meg TikTokTony – felszanáló nevén Tony_somm – akinek már a névválasztása alapján is borítékolható volt az elsöprő siker.

„A nagy TikTok Guruk azt javasolják, hogy két elemből álljon össze a felhasználónév. Az egyik tagja utaljon a tevékenységedre, a másik része pedig a saját neved legyen. Innen a Tony_somm. A TikTokTony pedig már az elején megtetszett. Erősen kötődik a TikTok-hoz – ezt a platform algoritmusa is szereti – ugyanakkor egy kicsit én is benne vagyok.”

Nagyjából 9 hónap alatt a semmiből több mint 22.000 követője lett, ami nem is csoda, hiszen naponta 2 értékes, érdekes videót is közzé tesz.

Ám mindennek ára van!

Anti elárulta, hogy egy 20-40 másodperces videó elkészítése 3-4 órát vesz igénybe. A legnagyobb kihívást a vágás időigényessége jelenti. Mások külön embert bíznak meg ezzel a feladattal. Anti azonban minden tartalmát teljesen egyedül készíti. Mondanivalóját először az alábbi kategóriákra bontja: Étel és bor, Bor-edukáció, Hírességekkel találkoztam, Magyar borok, A borvilág érdekességei, Pincelátogatás, valamint Gourmet & Style. Majd kitalálja, miről szóljon egy videó, megírja a scriptet, és egyszerre 6-10 videót vesz fel, hogy időt takarítson meg. Ez a munka garantálja számára a folyamatos tanulás és megújulás lehetőségét, amit örömmel üdvözöl.

TikTokTony, a borok szakértője

Anti a kezdő borfogyasztókat és az igazi borrajongókat is meg szeretné szólítani tartalmaival. Videói roppant hasznosak lehetnek egy üzleti vacsorán vagy találkozón, mikor a borok világában szerzett jártasság előnnyel szolgálhat. De a vendéglátóipar kollégáinak is alapvető ismereteket nyújt, hogy könnyebben össze tudjanak állítani egy borvacsora menüsort, vagy hitelesen, elegánsan tudjanak egy jó bort szervírozni. Munkáját kollégái is elismeréssel üdvözölték. Többen keresték fel Antalt, hogy gratuláljanak küldetéséhez.

Anti tartalmaival igazodik a mai borkedvelő közönség érdeklődéséhez. Több évtizedes szakmai múltjának hála tökéletesen látja a borvilág változásait, amiről nekünk is mesélt:

 „A változás jelentős. Régebben a fogyasztók, szinte kizárólag néhány borvidéket és azok borászait favorizálták. Mára sokkal nyitottabbak lettek az emberek, szeretnek új borvidékeket és pincéket felfedezni. Valamint a bort körülölelő témákra is sokkal fogékonyabbak. Gondolok itt az ételek és borok megfelelő társítására, hogy miként kell törődni a borral, miután megvásárolták és hazavitték. Vagy arra, hogy a különböző bortípusokat, milyen pohárból és hőfokon érdemes fogyasztani. Szóval határozottan érezhető, a borkultúra dinamikus fejlődése.”

A fenti változásokat figyelembe vége, érdeklődtünk, milyen szempontok alapján kerül kiválasztásra egy-egy konkrétan bemutatott bor?

„Olyan borokat szoktam bemutatni, amelyek szerintem érdekesek, s feltételezem, hogy mások számára is érdekesek lehetnek. Például, ha egy bor különösen jól társítható egy adott ételhez, esetleg egy nagyon ritka szőlőfajtából készült, vagy éppen extrém magas az alkoholtartalma. Az ok bármi lehet, a lényeg, hogy az valóban egy nagyon nyomós téma legyen.”

TikTokTony büszkeségei, álmai és tapasztalatai

Tony rengeteg hasznos tartalommal árasztotta el a világhálót. Keveseknek van ekkora rutinja ezen a platformon, ami további kérdéseket is felvetett:

Melyik volt eddig a legsikeresebb videód és szerinted miért?

„Egy edukációs videó volt a legsikeresebb eddig. A témája, hogy miért nem szabad betenni a vörösborokat a normál konyhai hűtőbe. Közel 200.000 megtekintés, 4600 like, 715 mentés és 1257 újraközlés az eddigi eredménye. Számomra ez azt mutatja, hogy az emberek nyitottak az olyan tartalmakra, amelyekből tanulhatnak, és azt hasznosíthatják a jövőben.”


Ha bárkivel forgathatnál videót akkor kiket választanál ki és miért?

„Az egyik ilyen ember biztosan Khaby Lame lenne. Ő a földkerekség elsőszámú influencere. A TikTok-on 162 millió követője van. Ha vele forgathatnék egy videót, “robbanna” az én csatornám is.”

TikTok jelenléted óta ugyanazt a stratégiát követed, vagy szükség volt valamilyen váltásra?

„Az elején nem beszéltem a videókban, hanem borfelszolgálási praktikákat mutattam be. Imádtam azokat a videókat, de éreztem, hogy meg kell szólalnom. Nem a megszólalással volt gondom. A kamerától nem félek. Ebben sokat segített nekem, hogy 5 éven keresztül ajánlottam borokat az RTL Klub ReceptKlub című műsorában Kovács Lázár oldalán. A megszólalással az volt a gondom, hogy abban a pillanatban amikor megszólalsz, elveszítesz egy csomó potenciális követő jelöltet. Ez még akkor is igaz, ha angolul beszélsz a videókban, hiszem a föld lakosságának nagy része nem beszél angolul. Viszont éreztem, hogy a zenével aláfestett “akció videókkal” nem tudom áttörni a falat. Úgyhogy elkezdtem beszélni. Szinte azonnal érezhető volt a megnövekedett érdeklődés.”

Milyen tanácsod van azoknak, akik még csak most indultak el a TikTok útján?

„Ha már eldöntötted, hogy szeretnél TikTok csatornát indítani, a témát is tudod, keress egy sikeres tartalomgyártót a témádban és kezdd el utánozni. Néhány videó után érezni fogod, hogy te mit csinálnál másként. Folytasd a videókat, de immáron azzal a változtatással, amire ráéreztél. Hamarosan jönni fog egy újabb meglátás, majd egy újabb változtatás és így tovább. Szinte észre sem fogod venni, s egyszer csak azon kapod magad, hogy a videóid immáron teljesen mások, mint az elején voltak. Kialakult a saját, egyedi stílusod.”

Légy naprakész! Ismerd a bort!

Aki rendszeresen jár elegáns üzleti vacsorákra, az tudja, hogy a mai művelt réteg számára elengedhetetlenek az alapvető borismeretek. Elsősorban nekik, valamint a vendéglátós és szakács kollégáknak hozta létre Anti az 5 estét online borismereti tanfolyamát.

Hogyan zajlik egy ilyen tanfolyam?

„Teljesen online! Heti egy tréning, ami 2 és fél óra időtartamot jelent. A résztvevők, még a tréningsorozat előtt kapnak 10 palack bort. Alkalmanként kettőt fogunk megkóstolni a vezetésemmel. Az első két tréning témája a borkóstolás technikája, aztán a borkészítésről hallhatnak, majd az étel és bor harmónia témakört járjuk körbe, végül pedig a bor és pezsgő megfelelő szervírozásáról és tárolásáról beszélek. Szerintem egy nagyon tartalmas és izgalmas program.”

Mi az előnye az online kurzusnak az offline-hoz képest?

„Rendkívül kényelmes, mivel nem kell – akár több száz kilométert – utazgatni az előadásokra, amivel rengeteg időt, pénzt és energiát spórolnak meg a hallgatók. A család együtt lehet, nem kell bébiszittert hívni, hogy vigyázzon a gyerekre. Olyan rágcsálnivalót készíthetnek maguknak a részvevők, amit csak szeretnének. Szóval a kényelem az, amit elsősorban kiemelnék.”

Miben más az általad szervezett tanfolyam a többi online tanfolyamhoz képest? 

„A legtöbb online tréningen kikötés, hogy a részvételi díjat személyenként kell fizetni. Ez nálunk másként lesz. A tréning beugróját helyszínenként fogjuk kérni. S hogy ott hányan hallgatják az előadást, azt már a házigazdák döntik el. Ha teszem azt, az adott helyszínen két házaspár vesz részt a tréningen, akkor a részvételi díjat is megfelezhetik egymás közt. Szerintem ez egy nagyon korrekt ajánlat.”

Kiknek ajánlod?

„Mindenkinek, aki szeretne többet tudni a borról. A lelkes borbarátok-, az üzleti életben- és a vendéglátásban dolgozók számára, akiknek különösen hasznos lehet ez a borismereti tréning!”

A fotókat Kovács Antalnak köszönhetjük.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések