Vincells borajánló: Dobogó – Mylitta késői szüret

Vincells borajánló: Dobogó – Mylitta késői szüret

A Vincells borajánló 2023 következő tétele: Dobogó Pincészet, Tokaj – Mylitta késői szüret

Az elmúlt évek Adventi borajánlóinak sikere után idén is elkészítettük a Vincells borajánló 2023-at, hogy segítsünk Olvasóinknak a legjobb borok kiválasztásában.

Dobogó Pincészet

A Dobogó Pincészetet 1995-ben alapította a Zwack család, melynek élén jelenleg Domokos Attila, borász és Zwack Izabella áll. A „Dobogó” név a lovak patkójának dobbanását idézi meg, ugyanakkor szimbolizálja a szívdobogást is. A pincészet öt hektáron terül el Tokaj-Hegyalja szívében, Mád leghíresebb történelmi dűlőiben: Betsek, Szent Tamás és Úrágyán. Céljuk, hogy bemutassák Tokaj friss, izgalmas arcát, mind aszúk, mind száraz borok tekintetében, hűen a borvidék hagyományaihoz. Az ökológiai szemlélettel művelt szőlők és a 2003 óta készített borok a régi hagyományokat modern köntösbe öltöztetik.

A szőlőültetvényeken a furmint, Tokaj fő szőlőfajtája mutatja meg legjobban az értékeit. A Dobogó borai merészek, karakteresek, gyümölcsösek, ugyanakkor ásványos oldalukkal is kitűnnek.

Kép forrása: Dobogó Pincészet

A Vincells borajánló 2023 következő tétele: Dobogó Pincészet – Mylitta késői szüret

”A szerelmesek bora” – a Mylitta, Zwack Máriának, Ady Endre nagy szerelmének és múzsájának ihletésére és tiszteletére született. A babiloni istennő, Mylitta, Ady Endre verseiben köszön vissza, mint a szüzek védelmezője és a termékenység oltalmazója. Mylitta nem csupán egy kitalált személy, hanem Zwack Mária, azaz Mitzi néni, a valódi hölgy, akit Ady Endre versei ihlettek. Ez a különleges múltbéli kapocs a híres költőnk és a történelmi család között.

A Mylitta fajtaösszetétele évről évre változik, néha tiszta furmint, máskor sárgamuskotály, gyakran pedig a három legnagyobb tokaji szőlőfajta házasítása. A bor készítése során a legszebb aszúsodott fürtöket választják ki. A bogyózás és 24 órás áztatás után a préselés kíméletesen történik, majd 300 literes tölgyfa hordókban 10-12 hónapig erjesztik és érlelik. A Mylitta gazdag beltartalmát a pincészet 6 puttonyos aszújának alapboraként is felhasználja.

A bor édes, 120g/l cukortartalommal, és a friss, kandírozott gyümölcsök harmóniájával rendelkezik, így egy igazi szerelem története született a palackban is.

Párosíts, ahogy a profik!

A Mylitta késői szüret kivételesen harmonizál egy gazdag és krémes desszerttel. Kóstolja meg ezt az édes bort egy gyümölcsös-karamellás krémes tortával, ahol a Mylitta édes, gyümölcsös jegyei tökéletesen egyesülnek a krémes töltelék és a karamell mártás gazdagságával. A bor intenzív ízvilága kiemeli a desszert édességét, miközben a krémes textúrával és a karamellizált ízekkel kiegyensúlyozza azt.

A fogyasztási hőmérséklet továbbra is a kimondottan édes boroknál javasolt 10-12°C között marad, hogy a Mylitta minden egyes kortyában kibontakozhasson, az édes és krémes jegyek a legjobban érvényesüljenek. Ez a párosítás egy igazi édes zárása lehet egy ünnepi vacsorának, vagy egy különleges alkalomnak, ahol a bor és a desszert együtt alkotnak egy emlékezetes élményt.

Fogyasztási hőmérséklet: 10-12°C

Ár: 5000 Ft

Képek forrása és a Dobogó Pincészet elérhetőségei: weboldal, Facebook, Instagram.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések