A Vincells 2022-es adventi borajánlója

A Vincells Borékszer 2022-es adventi borajánlója

Ha a legjobb bort szeretné választani egy különleges alkalomra, nagy segítséget nyújthat adventi borajánlónk.

A 2021. évi adventi borajánlónk nagy sikerére való tekintettel tavaly is elkészítettük ünnepváró borkínálónkat. A különleges adventi borajánlónkban nem csak 24 kiemelkedően jó borról olvashat, hanem a borászatokról is. Hogy ezek a kitűnő nedűk tökéletesen megmutassák sajátos aromáikat, ínycsiklandozó gourmet fogásokat is ajánlunk melléjük. Cikkünkben olvashat az ideális fogyasztási hőmérsékletről, ami elengedhetetlen a tökéletes tálaláshoz. A bor karakterét leginkább kihozó pohár kiválasztásában pedig egy korábbi írásunk nyújthat segítséget: https://vincells.com/a-tokeletes-pohar-titka/

Természetesen tudjuk, hogy bor vásárlás esetén is az ár az egyik legfőbb irányadó. Így a könnyebb tájékozódás érdekében 4 kategóriába soroltuk az ajánlott borokat.

* 3.000 forint alatt beszerezhető

** 3-5.000 forint között beszerezhető
*** 5-10.000 forint között beszerezhető

**** 10.000 forint fölött beszerezhető

1. Bárdos Pincészet – Mátrai Cabernet Sauvignon Barrique 2017 *

Első borajánlónk szereplőjét a Vincells Borékszer 2022-es adventi borának választottuk.  Az adventi időszakban minden egyes Corner Ékszer- és Zálogházban vásárolt Vincells Borékszer mellé kaptak érdeklődőink egy palackkal ebből a kitűnő tételből.

A nagyrédei családi pincészet a Mátra lábánál helyezkedik el. Hazánk egyik felkapott kirándulóhelye, mely halastavainak hála a horgászat kedvelőinek is remek lehetőségeket nyújt. A mátrai kirándulások egy kihagyhatatlan helyszíne, a Bárdos Pincészet. Ennek a kedves Pincészetnek egy karakteres borát ajánljuk ma.

Bárdos Pincészet – Mátrai Cabernet Sauvignon Barrique 2017 *

száraz vörösbor

„Mély, sötét rubin színű, erdei gyümölcsökre emlékeztető, valamint az új tölgyfahordós érlelésből származó, illatokban gazdag, telt testes vörösbor. Íze kellemesen simogat, érett tanninok és a hosszú utóíz harmóniában áll a megjelenő palack érettséggel.”

Mivel fogyasszuk? Általánosságban jól illik a vörös és vad húsokhoz. Ezt a tételt kiemelten ajánljuk vaddisznópörkölthöz meggychatnival tálalva vagy egy szaftos hamburgerhez érett cheddar sajtos, vargányás öntettel és cékla szeletekkel.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: http://www.bardosbor.hu/borok/http://www.bardosbor.hu/borok/

2. Gróf Degenfeld Pincészet – Muscat Blanc 2021 (Bio, Vegan) **

Adventi borajánlónk következő darabja a Tokaji borvidék rangos borászatának, a négycsillagos cháteau-stílusú kastélyszálló tulajdonosának, a Gróf Degenfeld Pincészetnek egy tétele.

Gróf Degenfeld Pincészet – Muscat Blanc 2021 (Bio, Vegan) **

reduktív félszáraz fehérbor

„Illatában üde bodzavirág fedezhető fel, mely citrusos jegyekkel egészül ki. Kóstoláskor a muskotályra jellemző friss, illatos, szőlős jegyek dominálnak, mindez kiváló sav-cukor egyensúllyal párosul. Telt karakterű, tartalmas korty, krémes lecsengéssel.”

Mit együnk hozzá? Általánosságban elmondható, hogy saláták, tenger gyümölcsei, gyümölcsös, mézes ételek mellé jól párosítható.
Kiemelt étel ajánlatunk hozzá: Mozzarellás ráksaláta mézes karamellizált narancssal

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 °C

Forrás: https://grofdegenfeld.com/

3. Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Libás Újbor 2022 *

A mai adventi borajánlónkban egy igazi borászati egzotikum, a „bozsolé” borok hazai képviselőjét mutatjuk be.

Bujdosó Pincészet – Libás Újbor 2022 *

száraz vörösbor, igazi „bozsolé” Balatonboglárról

Tudja, mi az a „bozsolé” bor? Ez egy különleges erjesztéssel készült rendkívül gyümölcsös újbor. Ízvilágát tekintve murcis jellegű. Francia területekről elterjedt, különleges technológiával állítják elő. A kézzel leszüretelt fürtöket egymáson préselik, és csupán 4-21 napig érlelik. Az eredmény így egy sajátos, könnyed nedű.

„Kirobbanóan gyümölcsös újbor, mintha a frissen szüretelt szőlő levét kóstolnánk. Ízben és illatban érett áfonya, szeder és málna, kerek savai teszik jól ihatóvá. Könnyed, de harapható a korty, szinte tanninmentes, igazán barátságos bor, a Márton-napi asztal kötelező kelléke!

Szőlőfajta: cabernet franc

Mit együnk hozzá? A libasült, ludaskása és a sütőtökös rizottó kitűnő kísérője.”
Klasszikus Márton napi ételajánlat egy kis gourmet csavarral:
Omlós, roppanóbőrös libasült marinált céklával, provence-i újburgonyával és birsalmás zellerpürével

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 °C

Forrás: https://bujdoso.com/uzlet/libas-ujbor/

4. Kovacs Nimrod Winery – Sky Furmint 2019 ***

Adventi borajánlónk mai tétele az Egri borvidékről származik. A Borászat a történelmi múlttal rendelkező borvidék legjobb terriorjain gazdálkodik, és világszínvonalú borokat állít elő. Ugyan a Borászat számos nemzetközi fajtát is termeszt, mi ma egy hagyományos magyar fajtát ajánlunk.

Kovacs Nimrod Winery – Sky Furmint 2019 ***

száraz fehérbor

„Furmintunk a történelmi Nagy-Eged-hegy, Eger legjobb, Grand Cru termőterületének ajándéka. Az alapanyag egyharmada tartályban, kétharmada hordóban erjedt, majd másod-, és harmadtöltésű 225 literes kis barrique és 500 literes ászok hordóban érlelődött 9 hónapig, finomseprőn. Színe halvány aranysárga. Elegáns illatában alma, körte, enyhén érett sárgabarack, és fehér virágok jelennek meg, melyeket később a termőhelyre oly jellemző mészkő és kovakő, valamint a hordóhasználatból adódó édes süteményillat tesz teljessé.”

Mit együnk hozzá? Ha könnyű, mégis kiemelkedő gasztronómiai élményre vágyunk, fogyasszuk kissé karamellizált sült zöldségekkel. A mostanság aktuális édesburgonyával, sütőtökkel, sárgarépával vagy zellerrel pompás ízharmóniát alkot.
Ha valami testesebb ételre vágyunk, kitűnő párosítás sertés vagy kacsa fogásokhoz, esetleg sajtos rakott ételekhez is. Savai könnyíthetik az olyan zsírosabb falatokat is, mint a hurka vagy a vajas, tejszínes mártással készült fogások.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 °C

Forrás: https://monarchiaborok.hu/…/kovacs-nimrod-sky-furmint… 

5. Csányi Pincészet – KőVilla Válogatás Villányi Cabernet Sauvignon Kopár Szelekció 2017 **

A mai napon a magyar borászat megmentőjének, Teleki Zsigmondnak az alapításával 1881-től működő borászatnak, a Villányi borvidék legnagyobb pincészetének egy többszörös díjnyertes tételét ajánljuk.

Csányi Pincészet – KőVilla Válogatás Villányi Cabernet Sauvignon Kopár Szelekció 2017 **

testes száraz vörösbor

„Villány déli lejtőjén szőlőink ölelik körül a Kővillát, amely hosszú ideje tanúja a borvidék fontos eseményeinek – ez az épület ihlette válogatásunkat. Határozott egyéniségű, elegáns bor, melyet 22 hónapig 300 literes tölgyfahordókban érleltünk. Illatában intenzíven fűszeres és vaníliás, zamatában érett feketeribizlis, áfonyás jegyek érezhetőek. Koncentrált és harmonikus bor, hosszú érlelési potenciállal.

Díjak:
Grand Prix Vinex 2021 – ezüstérem
Pannon TOP 25 2021
International Wine & Spirit Competition 2021 – bronzérem”

Mit együnk hozzá? Kitűnően passzol egy fűszeres vadpörkölthöz, sült vörös húsokhoz vagy belsőségekhez, mint a májas ételek, pacal pörkölt és más testes, fűszeres fogások.
Vincells extra gourmet ajánlásunk egy roppanó mandulás bundás libamáj, vörösáfonyás lilahagyma lekvárral és héjában sült rozmaringos burgonyával.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://csanyipinceszet.hu/…/kovilla-valogatas…/

6. Hilltop Neszmély Borászat – Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 Sós-Hegyi dűlő *

Ma egyik borászati partnerünk egy díjnyertes borára hívjuk fel olvasóink figyelmét adventi borajánlónkban. A Borászatról már olvashattak honlapunkon. (https://vincells.com/a-vincells-bemutatja-a-hilltop-boraszatot/) A bort már kóstolhatták gálánkon. Sőt! Exkluzív nyakék bemutató gálánk welcome drinkjét is ennek a Borászatnak köszönhettük. 

Hilltop Neszmély Borászat – Kamocsay Prémium Olaszrizling 2021 Sós-Hegyi dűlő *

száraz fehérbor a Neszmélyi borvidékről

„Prémium olaszrizlingünk megmutatja, hogy mitől is oly népszerű ez a fajta, s miért az egyik legelterjedtebb szőlőfajta Magyarországon. Egyszerre van jelen a gyümölcs csábító érett zamatossága és a finomszerkezetű savak lendületet adó karaktere. Intenzív, fehérvirágos, kicsit mézes, gyümölcsös (fehér ribizli, egres, fehér húsú barack) illatú, komplex fehérbor. Harmonikus és csábító, melyet Kamocsay Ákos eleganciával és finesszel fűszerezett. Komoly bor, komoly borfogyasztóknak. A fajta hiteles nagykövete, itthon és a nemzetközi kínálatban is.

Díjai:
Bronzérem – Winelovers Wine Awards 2022
Ezüstérem – VinAgora nemzetközi borverseny

Mivel fogyasszuk? A bor karaktere hasonlóan fajsúlyos ételt kíván. A Sós-hegyi olaszrizling méltó társa egy jó töltött káposztának, egy gyöngytyúklevesnek, de szűzérmék, bélszínek kiváló fehér kísérője lehet. Sajtból jöhet egy érleltebb típus is, egy cheddar vagy egy comté például.”

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 °C

Forrás: https://kamocsaypremium.hu/…/kamocsay-premium-olaszrizling

7. Malatinszky Kúria Organic Wine Estate – Maghari (Bio, Vegan) 2015/2016/2017 ****

A mai napon egy világ szinten egyedi technológiával készült, a világ legnagyobb élelmiszer innovációs kiállításán (SIAL) az Év Innovációja 2018 díjjal kitüntetett prémium minőségű tételre hívjuk fel a figyelmet.

Malatinszky Kúria Organic Wine Estate – Maghari (Bio, Vegan) 2015/2016/2017 ****

száraz, testes vörösbor a Villányi borvidékről

“Kora tavasszal olvastam a SIAL (az egyik legnagyobb élelmiszer – és borkiállítás Párizsban) felhívását innovációs pályázaton történő részvételre, ami nem jöhetett volna jobbkor, mert volt valamim, amiről azt gondoltam, megérdemelné a szélesebb körű figyelmet.

Beneveztem az elmúlt években kidolgozott, borkészítési eljárásommal, melynek gyümölcse a MAGHARI.

Alig küldtem el a módszer leírását, egy órán belül értesítettek, a leírtakat nagyon érdekesnek találták és mint vendégelőadót, meghívnak a soron következő shanghai-i illetve a jövő tavasszal Párizsban rendezendő kiállításra.

A felkérést elfogadtam, a mester előadást Shanghai-ban megtartottam 50 fős szakmai zsűri előtt, melyet követően, a SIAL innovációs díjával tüntettek ki.

A módszerről: dűlő – és parcella szelektált cabernet franc szőlőből, zárt körülmények között, új tölgyhordóban erjeszt vörösbort, amelyhez teljes mértékben kézi munkát alkalmaz.

Módszeremet a francia zsűri mint “Methode Malatinszky” vette nyilvántartásba.

A név, a magyar őshagyományból származik, amelynek választása személyes tisztelgésem a magyarság előtt.” Malatinszky Csaba

Mivel fogyasszuk? Egy ilyen különlegességet valami nagyszerű kulináris élmény kísérőjeként ajánlunk. Kitűnően párosítható a leginkább ínycsiklandozó vad ételekhez vagy vörös húsokhoz.

Jó szívvel ajánljuk egy gím borjúgerinc sülthöz áfonya mártással tálalva.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://malatinszky.hu/termek/maghari-2015/

8. Laposa Birtok – Kéknyelű 2021 **

Mai adventi borajánlónkban egy kolléganőnk kedves emlékeivel indítjuk a napot.

“Még egyetemista koromban ismerkedtem meg a Badacsonyi borok fejedelmével, a Kéknyelű fajtával. Már akkor is vonzódtam a borászati különlegességekhez. Megragadott, hogy mennyire ritka és ízletes fajta. Ma már tudom, hogy egy ősi magyar szőlőfajta, mely az egész világon nagyobb mennyiségben csak a Badacsonyban található meg. Terméshozama igen alacsony, ráadásul meglehetősen bizonytalan. Éppen ezért nevezik „úri szőlőnek”. “

Laposa Birtok – Kéknyelű 2021 **

száraz fehérbor

„Igazi badacsonyi kuriózum ez a fajta: nagyon sok odafigyelést igényel és nem egy „egyszerű eset”, de minden törődést és jó évjáratot többszörösen hálál meg. Felejthetetlen, semmihez nem hasonlítható bort ad, mely hosszan érik és folyton változóban van. Fiatalon virágos illata az idő előrehaladtával egyre inkább a sárga gyümölcsöket idézi – de soha nem tolakszik előtérbe. A naturális, markánsan ásványos ízjegyekhez a 2021-es évjáratban határozott savgerinc társul. Egy igazi terroir-bor – hamisítatlan Laposa-felfogásban.”

Mivel fogyasszuk? Sült zöldségek, például gyökérzöldségek, cékla és sütőtökkrémleves kitűnő kísérője. De könnyedebb szárnyas és halfogásokhoz is pompásan passzol.

Vincells extra gourmet ajánlásunk egy különleges grillezett csirkemelles saláta, madár- és rómaisaláta ágyon, tejszínes-krémes sütőtök öntettel,parmezánforgáccsal és roppanós karamellizált répachipssel megszórva.

Ebben a klasszikus cézár-saláta ihletésű fogásban a pirított kenyérkockákat cseréltük ízletes répachipsre és az ismert öntet helyett kapott egy kis színpompás sütőtököt.

Ugye eltudjátok képzelni,hogy ez milyen fenséges íz és színkavalkád ehhez az előkelő borhoz?

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 °C

Forrás: https://www.laposa.hu/hu/termek/laposa-keknyelu-2021

9. Liszkay Borkúria – Giulia Cabernet Franc 2018 *

Nem tudjuk, ki hogy van vele, de nekünk egy ideje már nem telik el nyár anélkül, hogy a Káli-medencéhez ellátogatnánk. A mai adventi borajánlónk erre a vidékre kalauzolja olvasóinkat. Ha egyszer szeretne ezen a festői szépségű Provance-i hangulatú helyen kis exkluzív kikapcsolódásban részesülni, vagy egy felejthetetlen zenés borvacsorán részt venni, mindenképpen jegyezze fel a Liszkay Borkúriát! Mai tételünk ettől a felséges pincészettől származik.

Liszkay Borkúria – Giulia Cabernet Franc 2018 *

száraz vörösbor a Balaton északi partjáról

„Friss, lendületes, vidám és gazdag tételről beszélhetünk.” Kádban erjedt és tartályban érett, de van egy nagy csavar a történetben:
Egy különleges technológiának köszönhetően, mintha a legfinomabb olasz fahordóktól kapott volna emlékezetes csókokat.
Ez a tétel a tartályban erjedés ellenére is magán viseli a legszebb hordós jegyeket.
Mámorító és összetett illat jellegzetesen gyümölcsös, mely fokozatosan mutatja meg arcait.
Viszont ízében és illatában ott van a finom kakaósság egy cseppnyi dohánnyal és vaníliával a pörkölt tölgyfadongáknak köszönhetően.
Száraz, közepes lecsengésű, modern és intenzív bor.

Mivel fogyasszuk? Kitűnő párosítás klasszikusan a vörös- és vadhúsokkal, de most figyeljetek:
Ez a bor különlegesen ízvilágával egyszerűen mennyei a feketecsokoládéhoz!

Vincells extra gourmet ajánlásunk egy habkönnyű holland fekete-csokoládé mousse, piskóta felhőn pihentetve.
Kínáljunk mellé tejszínes feketeszedres fagylaltgömböt is, melyeket mélyfekete forró, folyékony csokoládéöntettel borítunk be tálaláskor.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://www.liszkay.com/…/cabernet-franc-2017-giulia-1… 

10. Haraszthy Vineyards – Chardonnay 2019 **

Adventi borajánlónk mai tétele az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb pincészetének egy közkedvelt bora. A Haraszthy Pincészet, mely sokkal több, mint szőlő és bor: „Kikapcsolódás, változatos programok, feledhetetlen élmények, egyedi gasztronómiai világ, szabadság, barátság és szerelem.” Mindez csak fél órányi autóútra Budapesttől!

Haraszthy Vineyards – Chardonnay 2019 **

száraz fehérbor

„Intenzív illatú, elsősorban vaníliás és kókuszos jegyekkel csábító bor. Krémes, vajas jegyek uralják a kortyot. Diszkrét savszerkezet és aszalt gyümölcsös aromák teszik élvezetessé fogyasztását. Utóíze hosszan megmarad szánkban. A fahordós érlelésnek köszönhetően hosszan eltartható bor.”

Mivel fogyasszuk? „Sertésszűzzel zöldborsmártásban. Akár sertés ételekhez, akár sült halakhoz is remekül passzol, érdemes figyelni a pörkölési aromákra és trópusi ízjegyekre.”

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 °C

Forrás: https://haraszthy.hu/termek/chardonnay/

11. Jammertal Borbirtok – Koh-I-Noor 105.6 2012****

A mai napon a több millió forint értékű 14 karátos aranyból készült királynői nyakékünk, a „The Vincells Lux” szívében tündöklő, prémium minőségű bort ajánljuk.

Jammertal Borbirtok – Koh-I-Noor 105.6 2012****

Bordói házasítású villányi vörösbor

„A 2012-es nagy évjárat szinte kényszerített bennünket arra, hogy egy kivételes cuvéet állítsunk össze. Hosszú kiválasztási és kóstolási folyamat előzte meg összeállítását. Megkíséreltük létrehozni annak a kvintesszenciáját, amit a villányi terroir nagy vörösben adni képes. A bor leírásától eltekintünk, helyette inkább beszéljen a névválasztás. A Koh-I-Noor gyémánt 105.6 karátos, ehhez méltónak találtuk e tételünket.”

Több nemzetközi aranyérem után elnyerte a Sélections Mondiales des Vins Canada Montreal 2021 „Best of Show„ díját is.

Mivel fogyasszuk? Egy ilyen, exkluzív borhoz gazdag, összetett ízvilágú ételek illenek. Báránnyal vagy vadhúsokkal tökéletes harmóniát alkot.

Különleges Vincells gourmet ajánlatunk: Egy lassan sütött őzcomb, bourbon vaníliás ízesítésű céklás meggyraguval tálalva felséges lakoma lehet ezzel a borral.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://jbb.hu/termek/koh-i-noor-105-6-2012/

12. Mad Wine – Tokaj Késői Szüret 2017 ***

A lelkes Vincells rajongók már tudják, melyik világhírű borászat volt első borászati partnerünk. Nem hiába, hiszen ez a neves borászat támasztotta fel „Tokaj szőlővesszei nektárjának” méltán nagy hírét.

Mad Wine – Tokaj Késői Szüret 2017 ***

édes fehérbor a Tokaji borvidékről

„Rendkívül összetett, kirobbanóan gyümölcsös édes fehérbor. Fahordós érlelést nem alkalmazunk, hogy a koncentrált gyümölcsös karakter, a Botrytiszes és ásványos ízjegyek maradéktalanul kiteljesedhessenek. Kiemelkedő érlelési potenciállal rendelkező bor melyben a Furmint, a Hárslevelű és a Sárgamuskotály tökéletes egységet alkotnak.”

Mivel fogyasszuk? Libamájjal, kéksajttal és gazdag desszertekkel is kivételes harmóniát alkot.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 °C

Forrás: https://mad-wine.com/…/2020/03/Mad_kesoi_2017_Hun.pdf

13. Eszterbauer Borászat – „Telihold” Kékfrankos 2019 ***

Ma van Luca napja, melyhez mindenféle boszorkányos, misztikus jóslások, népi hagyományok köthetőek. Ezen a rejtélyes napon egy különleges nevű, díjnyertes borral készültünk. Koccintsunk együtt minden Luca egészségére!

Eszterbauer Borászat – „Telihold” Kékfrankos 2019 ***

száraz vörösbor a Szekszárdi borvidékről

„Dűlőszelektált kékfrankos egy nagyszerű évjáratból. Tiszta, fűszeres illat tele gyümölcsökkel. Határozott savak vezetik a bort, komplex struktúrája harmonikus összhangot alkot a meggy és a fekete-szeder, illetve a lágy pörkölt csokoládé aromákkal.”

Díjai:
– Szekszárdi Borvidéki Borverseny – arany minősítés + Legjobb kékfrankos
– Pannon Borrégió TOP25 díjas
– Semmelweis Egyetem Bora Országos Borverseny- ezüst minősítés
– Winelovers TOP 100 – bronz minősítés
– Berliner Wine Trophy- arany minősítés

Mivel fogyasszuk? Egy jó meleg gulyásleveshez vagy halászéhez kitűnő választás.

Vincells extra gourmet ajánlatunk egy meggyes-vörös áfonyás pontyfilé vörösborban. Hozzá pedig kézműves széles metélt gyúrt burgonyás tésztából.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://eszterbauer-bor.hu/termek/telihold-kekfrankos-2019/

14. Szentpéteri Borpince – Néró Rosé válogatás 2022 *

Mai adventi borajánlónkban a Vincells Borékszer megalkotójának egy úttörő borászati élményt nyújtó tételre hívjuk fel olvasóink figyelmét. “Bevallom, míg nem kóstoltam ezt a bort, azt hittem, az igazi borimádók, borszakértők csak legyintenek a rozé borokra. De ahogy megkóstoltam ezt a fantasztikus tételt a Winelovers Grand 2022-es Nagykóstolóján, egy világ fordult meg bennem.” Fogadják szeretettel ezt a kitűnő, sokszorosan díjazott tételt!

Szentpéteri Borpince – Néró Rosé válogatás 2022 *

száraz rozé bor a Kiskunsági borvidékről

„Elegáns halvány rózsaszínű megjelenés. Izgalmas, egyedi fajtajelleges illat, melyet intenzív gyümölcsösség jellemez. Friss málna és eper. Cseresznye és szeder. Izében sokrétegű tartalom mellett friss és lendületes, igazi divatos rosé mediterrán jelleggel. Mély tartalommal, üde savakkal, hosszú, lédús lecsengéssel.

Díjai:
Bács-Kiskun megye Bora!
Berliner Wein Trophy 2022 – ARANYÉREM
MATE Borverseny – MATE rosé bora!
Vinalies Internationales 2022 Paris – ARANYÉREM
Debrecen Város Bora!
XXII. Országos Miklós napi rozé borverseny – ARANYÉREM
Magyarország 2021 év Legjobb Újbora Borverseny – ARANYÉREM

Mivel fogyasszuk? Bármely fehér húsokhoz, halakhoz, akár egy gyümölcssalátához vagy zöldséges ételekhez.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 °C”

Forrás: https://szentpeteriborpince.hu/…/nero-rose-valogatas…/ 

15. Villa Gyetvai – Sauvignon Blanc 2021 *

Mai adventi borajánlónkban nem csak egy borra, de egy exkluzív borturisztikai látványosságra is felhívjuk a figyelmet. Mai borászatunk ugyanis rendszeresen tart borkóstolót füredi villájában. A villában tavaly nyáron nyílt meg vinotékájuk. Az épület kulturális szalonként is működik, ahol rendszeresen szerveznek kiállításokat, borkóstolókat, ünnepi pincelátogatásokat. Igazi borturisztikai kincs!

Villa Gyetvai – Sauvignon Blanc 2021 *

száraz fehérbor

„Halvány citromsárga színű, igazán könnyed bor.
Az illatok az Új-zélandi Sauvignon Blanc stílust idézik. A friss trópusi gyümölcsök uralják az illatot: papaya, licsi és maracuja gyümölcsök mind mind felismerhetőek.
A trópusi jegyek mellett megjelenik a bodza, a vágott fű és a narancsvíz is.
A bor kóstoláskor a tökéletes aperitif élményt nyújtja: rendkívül magas savak és nagyfokú elegancia jellemzi ezt a csodálatos észak-balatoni Sauvignon Blanc-t.”

Mivel fogyasszuk? Igazi klasszikus párosítás kecskesajttal, de jól illik hozzá a Brie, a Gouda és Gruyère is. Általánosságban elmondható, hogy halakhoz, tenger gyümölcseihez, fehér húsokhoz, tésztákhoz, salátákhoz jól passzol. A legjobb választás tavaszi zöldséges, spárgás ételekhez, de ebben az időszakban inkább egy fűszeres thai ételhez ajánlanánk.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10°C

Forrás: https://villagyetvai.wineshop.hu/…/sauvignon-blanc-2021

16. Takler Borbirtok – „Örökség” Szekszárdi Bikavér 2018 **

Adventi borajánlónk mai tétele a Szekszárdi borvidék legismertebb hazai pincészetétől származik. A Borbirtok egyik régi partnerünk, kiknek remek boraiból már számtalan felséges ékszert készítettünk.

Takler Borbirtok – „Örökség” Szekszárdi Bikavér 2018 **

száraz vörös bor a Szekszárdi borvidékről

„Friss bikavér, szekszárdi stílusban a Decsi-szőlőhegy löszös oldalából és a bátai vörösagyagról. Kékfrankos, kadarka, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc és syrah tartályban erjesztve, 14 hónapon át hordóban érlelve. Friss gyümölcsök, vidám, száraz korty, finom hordós jegyek.”

Mivel fogyasszuk? Kitűnő gasztrobor, így egész évben jó ízzel fogyasztható, és rendkívül sokféle fogással remekül párosítható. Kellemes ízélményt nyújt fűszeres, magyaros levesekkel, pörkölttel, paprikással, paradicsomos fogásokkal, tésztafélékkel, akár pizzával, sült zöldségekkel, rakott húsos egytálételekkel, sült húsokkal, belsőségekkel és fasírtokkal.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://www.bortarsasag.hu/…/takler-orokseg-bikaver… 

17. Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely – Kassai Hárslevelű 2021 ***

Hisszük, hogy a bor összehozza az embereket. Adventi borajánlónk mai pincészete is ékes bizonyítéka ennek, mely nem más, mint a romantikus nevű, Kikelet Pince. A családi vállalkozást 2002-ben hozta létre a Berecz házaspár. Stéphaine francia származású. Bordeaux-ban szerzett borász mérnöki diplomát. Majd mikor Tokajba utazott szakmai gyakorlatot szerezni, akkor ismerkedett meg férjével, Zsolttal. Pincészetüknek azért a Kikelet nevet választották, mert ezt jelenti számukra a tavaszi robbanást, az újjászületést.

Tokaj Kikelet Pince & Ízműhely – Kassai Hárslevelű 2021 ***

száraz fehérbor

 „Diszkrét illat, virágokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, citrusokkal. Feszes, elegáns, mondhatni tipikus löszös tokaji hárslevelű, Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma, leheletnyi vanília a fő díszítőjegyek.”

Mivel fogyasszuk? Kitűnően illik a zöldségkrémlevesekhez. Most tökéletes párosítás egy tál gőzölgő zellerkrémleves mellé. Ízekben gazdag szószókkal, mártásokkal tálalt baromfi, sertés és borjú ételek mellé is remek választás

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10 °C

Forrás: https://tokajkikelet.hu/…/196-kassai-harslevelu-2021 

18. Tiffán Ede Pincészet / Winery – Villányi Grand Selection 2015 ****

A mai napon a hazai vörösborok királyát ajánljuk olvasóink számára. A rangos bor a nagy történelmi múlttal rendelkező, már 9 generáció óta borászattal foglalkozó Tiffán családi borbirtokon készül. A Tiffán család még az 1700-as években települt a Villányi borvidékre. Mai napi különlegességünk ennek a tradicionális borászatnak egy értékes tétele.

Tiffán Ede Pincészet / Winery – Villányi Grand Selection 2015 ****

testes száraz vörös házasítás (cuvée)

„1995 óta készítik a bort és évente kb. 2500 palack készül belőle. A bort a Kopár-, és az Ördögárok és a Sterntal dűlőből származó tételek alkotják a következő arányban 60% Cabernet sauvignon (Kopár) 20% Cabernet franc (Kopár és Sterntal) 20% Merlot (Ördögárok). A rendkívül szigorú szelekció nagyon kis mennyiséget produkál.”

„Sötét, szinte fekete szín, koncentrált, meleg illat, fekete bogyós gyümölcsökkel. Testes, szinte harapható bor, koncentrált, de ugyanakkor megőrzi mesteri eleganciáját. 2019-ben a Magyar Borszakírók a legjobb vörösbornak választották.”

Mivel fogyasszuk? Általánosságban elmondható, hogy vörös- és vadhúsokkal, egy ham & eggs-szel fantasztikus ízorgiát alkot, de azért ez egy igazán különleges bor. Egy ilyen felséges nedűhöz pedig egy igazi lakoma illik.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://www.borkereskedes.hu/tiffan-villanyi-grande…
https://wineloverswebshop.hu/tiffan-villanyi-grand…

19. Oremus Furmint Mandolás 2020 ***

Ma a Vincells Borékszer megalkotójának gondolataival ajánljuk figyelmükbe ezt a kitűnő borászatot:
“Mint sokan személyesen is tudjátok rólam, elég céltudatos, maximalista személyiség vagyok. Munkám és életem során a külvilág számára már-már érthetetlenül törekszem a tökéletességre. Így mindig megnyugtató számomra más perfekcionalistákkal megismerkedni. A ma ajánlott báraszatunk is ilyen.”

Így írnak magukról: „A tökéletesség iránti vágyunk áll cégünk összes folyamatának középpontjában. Megfelelő precizitással és igényességgel képesek vagyunk a legjobb borok előállítására.” És ezt a bort kóstolva törekvéseik nem hiábavalók! Ismerjék meg a Tempos Vega Sicilia testvérbirtokának ezt a csodás borát!

Oremus Furmint Mandolás 2020 ***

száraz fehér bor a Tokaji borvidékről

„Rendhagyó, nem mindennapi bor; fátylat borított a múltra és Tokaj jövője felé mutat: A Mandolás vezérletével eljött a száraz fehér borok ideje.

A bor neve származási dűlőjének hajdani elnevezéséből ered: Mandolás az Oremus egyik ültetvénye, ahol kizárólag Furmintot, a vidék legnemesebb fajtáját termesztik.

A szüretet megelőző hetekben folyamatosan vizsgálják a szőlő érettségi fokát. Csak az érett, egészséges és aranysárga fürtöket szüretelik le.

A nagyon sűrű mustot óvatos sajtolás után nyerik. Gondosan előkészített fahordókban erjesztik 8 -12 napig. A vidék sajátos, 136 és 210 literes hordóiban érlelik.”

Mivel fogyasszuk? Általánosságban elmondható, hogy kitűnő párosítás tenger gyümölcsivel, hal és szárnyas ételekkel.

Mi a mai napon egy nagyon enyhén fokhagymás, petrezselymes, tejszínes scampis tagliatelle mellé ajánljuk ezt a pompás bort.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12 °C

Forrás: https://www.temposvegasicilia.com/…/238/oremus-mandolas

20. Heumann Winery / Pincészet – Terra Tartaro 2015 ***

Mai adventi borajánlónk hazánk egyik legjobb vörösbortermő vidékére, a Villányi borvidékre kalauzolja Olvasóinkat. Ajánlott borászatunkat egy kedves svájci-német házaspár, Evelyne és Erhard alapította 1995-ben. Egy mindössze néhány hektáros területtel kezdődött borászati történetük, ahol eleinte csak hobbi szinten foglalkoztak a szőlőműveléssel. A szabadidős tevékenység azonban a svájci precizitás, a bor iránti szenvedély és Villány prémium minőségű területeinek köszönhetően mára már egy elismert borászattá nőtte ki magát.

Heumann Winery / Pincészet – Terra Tartaro 2015 ***

száraz vörösbor a Villányi borvidékről

„Sötét, rubinvörös szín. Élénk aromák, szarvasgomba, mokka, étcsokoládé, feketeribizli. Bársonyos szerkezet szép savakkal, integrált tanninokkal, jól kiegyensúlyozott, elegáns bor. Ízében feketebogyós gyümölcsök, némi csokoládé és fűszerek.

Szőlőfajták:
60 % Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc, 10% Merlot”

Mivel fogyasszuk? Étcsokoládé és kemény sajtok mellé kifejezetten finom. Kitűnő párosítás vörös- és vadhúsokkal, főleg, ha ezeket bogyós gyümölcsökkel tálaljuk.
Mai napi ínyenc ajánlatunk: Étcsokoládéval megbolondított barna mártásos párolt dámszarvas mellé a legjobb választás ez a bor.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 17-18 °C

Forrás: https://heumannwines.com/…/18…/169-terra-tartaro-2015

21. Juliet Victor – Szamorodni 2017 ***

Adventi borajánlónk a mai napon az elegancia és a legmagasabb minőség iránti elköteleződés szimbólumára, a Juliet Victor Borászatra hívja fel olvasóink figyelmét. A rendkívüli borokat nagymértékben köszönhetjük Váradi Józsefnek, a Wizz Air légitársaság alapítójának és vezetőjének. A márkanevet is ő ihlette, elvégre nemzetközi monogramjából, és a légi közlekedés nyelvéből ered. “J” mint Juliet és “V” mint Victor. Mai borunk a Tokaji borvidék legkiemelkedőbb területeiről, Mádról származik.

Juliet Victor – Szamorodni 2017 ***

édes fehérbor a Tokaji borvidékről

„Halvány arany színű, lágy mozgású édes bor.
Illatában virágzó gyümölcsfák, csipetnyi menta és kamillavirág jelenik meg.
Elsőre lassan kinyílva mutatja igazi komplexitását, gyümölcsök egész sorával. Ízében is a kirobbanó gyümölcsösség keveredik mézes, fűszeres jegyekkel. A 188 gramm maradékcukor, a friss, 2017-es évjáratra jellemző vibráló savakkal is üdének hat az ásványok határozott jelenléte mellett. Az öblös, gazdag kortyban érett csonthéjasok, jellemzően érett kajszis majd a bor kinyílásával aszalt gyümölcsös jegyek vegyülnek édescitrusokkal. A furmint testét, hárslevelű kifinomultságát és a sárgamuskotály rafináltságát ötvözve a bor nem hivalkodik, de figyelmet kér.
A finom hordóhasználat fineszesen elegánssá teszi.

Libamájas ételekkel, aszalt gyümölcsös desszertekkel, de az ázsiai konyha ételei mellé is remek választás.”

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6-8°C

Forrás: https://julietvictor.hu/shop/szamorodni-2017/

22. Thummerer Borszaküzlet – Vili Papa Cuvée 2018 ***

A mai napon egy igazán ünnepi bort ajánlunk az Egri borvidékről. A rangos családi borászat már majdnem 40 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel. A generációkat átölelő vállalkozás hűen őrzi a „régi jó dolgokat”, de képes a folyamatos újításra, innovációra. Ennek köszönhetően hazai és nemzetközi szinten is elismert borászat. Ismerjék meg a fantasztikus Thummerer Pincészet egyik legfelségesebb borát!

Thummerer Borszaküzlet – Vili Papa Cuvée 2018 ***

száraz vörösbor az Egri borvidékről

„Pincészetünk presztízsborát a több mint két évtizedes története alatt csakis a legjobb években készítettük el. Ez a bordói stílusú házasítás Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot házasításából áll. Az időjárásnak köszönhetően kedvező fenológiai érettséggel tudtuk szüretelni szőlőinket, melyből a hosszú ideig tartó héjon erjesztés és áztatás igazán szép tanninokat oldott ki, mely még nagyobb és hosszabb érlelési potenciált biztosít. Extrém sötét színű vörösborunk minden olyan ínyenc fogyasztó tetszését elnyeri, akik nyitottak a francia stílusú nagy vörösborok világa iránt. Az erősen visszafogott termésmennyiségű szőlőből származó csúcsbor kiváló választás lehet nagyvadak és érlelt marhahús mellé.

Díjai:
Decanter World Wine Awards 2022 – aranyérem 96 PONT
VinAgora Nemzetközi Borverseny 2022 – Nagy Aranyérem
Országos Borverseny 2022 aranyérem
Winelovers WineAwards 2022 – Commended
Egri Borvidéki Borverseny 2022 – aranyérem

Mivel fogyasszuk? Általánosságban elmondható, hogy jól illik a vörös- és vad húsokhoz.
Vincells extra gourmet ajánlatunk egy különleges hidegtál sajtokkal és szalámikkal.
Válogassatok hozzá szarvas-, és vaddisznó szalámit, érett nehezebb sajtokkal.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://shop.thummerer.hu/…/vili-papa-cuvee-superior-2018/

23. Varsányi Pincészet – Egri Kékfrankos Superior 2018 **

Viktória, vagyis a győzelem napján egy díjnyertes nedűt kínálunk adventi borajánlónkban a Varsányi Pincészettől. Az Egri borvidék jeles képviselője már több mint 3 évtizede működik, és folyamatosan fejlődik. Töretlen sikerük és fejlődésük záloga, hogy több különböző generáció eltérő véleménnyel, ízléssel, tapasztalattal, élettel dolgozik együtt. Így a folyamatos megújulás, fejlődés garantált, amit a számos hazai és nemzetközi díjuk is igazol. Mai ajánlatunk is „Egy vagány bor vagány arcoknak.”

Varsányi Pincészet – Egri Kékfrankos Superior 2018 **

testes száraz vörösbor

„Meseszép fajtajellegbe burkolózik a legfeketébb étcsokoládé, amely mennyei mannaként olvad nyelvünkön, hogy aztán váratlanul fejbe kólintson a késő nyári roppanós meggy. Egyenesen a Cinege dűlőről, gyönyörűen beérett tanninokkal, pici barrique-kal (de csak, hogy meg ne ártson), s némi ászokkal. Ahh, ide egy jó palackkal, de azonnal!”

Vinalies Internationales Párizs 2020 borverseny Ezüst érmes díjazottja

Mivel fogyasszuk? A Pincészet elsősorban vad ételekhez ajánlja, de mivel egy vagány bor, így mi egy kis újítást ajánlunk figyelmetekbe. Pompásan passzol egy jól megpakolt, ízletes, BBQ szószos, füstös lencsefasírtos vegán burgerhez.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 °C

Forrás: https://varsanyibor.hu/gran…/egri-kekfrankos-superior-2018 

24. Szepsy – 6 Puttyonyos Aszú 2017 ****

A mai nap legyen a békés együttlété, az édes élvezeteké! Így már csak egy bármikor ünnepi hangulatot idéző, mennyei nedűt ajánlunk. Tökéletes választás a mai vacsorához. Nyugodt előkészületeket és szeretetteljes Szentestét kívánunk! 

Szepsy – 6 Puttyonyos Aszú 2017 ****

édes fehérbor a Tokaji borvidékről

„A minden szempontból klasszikus évjárat tökéletes adottságokkal rendelkezett édes borok készítéséhez: sok napsütés, hideg éjszakák, hűvös hajnalok és elegendő csapadék, megfelelő eloszlásban. A hosszú érés és a jó arányú botritisz kifejlődése után október közepétől november végéig tartott az édes borokba szánt szőlők szürete. A „birtok” aszú Mád, Bodrogkeresztúr és Tállya vörösagyag, mállott zeolit és kemény riolittufa talaján termő 70%-ban furmint, 20%-ban hárslevelű és 10%-ban sárgamuskotály házasításából készült. Szigorú fürtválogatás után spontán hordós erjesztés és közel 2,5 éves érlelés következett 300 literes új és másodtöltésű zempléni tölgyben. A palackban egyensúly, 260 gramm természetes maradékcukor, 8,5 gramm sav és 10% alkohol. A borban szép illatok, markáns savak, koncentráció, elegancia és élénkség. Olajosan sűrű, nagy bor, sok réteggel, folyamatosan változó illattal és nagyon hosszú lecsengéssel.”

Mivel fogyasszuk? Önállóan desszertként vagy gyümölcs alapú desszerthez is fogyaszthatjuk, de kitűnő választás libamáj, ázsiai ételek, nyúl, fácán, kacsa vagy galamb ételekhez.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-12 °C

Forrás: https://www.bortarsasag.hu/…/szepsy-6-puttonyos-aszu-2017

Borból ékszer: Vincells Borékszer

A Vincells Borékszer a legjobb borokból készít prémium minőségű egyedi, kézműves ékszereket. Minimalista stílusú, geometrikus formavilágú ékszereink az örök stílust és eleganciát tükrözik. Az általunk készített ékszerek tökéletes választás mindazon vásárlóink számára, akik a kifinomult eleganciát és a luxust képviselik a megjelenésükben.

Csak nemesfémekkel dolgozunk. Minden ékszerünket egyenként ellenőriz és hitelesít a Nemesfém Vizsgáló és Hitelesítő intézet és ellátja a hatályos fémjelekkel. Minden ékszerünket egyedi azonosító számmal és tanúsítvánnyal látjuk el.

A különleges technológia, mellyel szilárd követ készítünk a borból egy igazi magyar találmány! Az egész világon egyedül mi alkotunk borból ékszert. Ezek a különleges darabok biztosan nem fognak velünk szembe jönni az utcán. Nélkülözhetetlen darabja egy egyedi, elegáns, stílusos ruhatárnak!

Mottónk: “Légy egyedi, mint a bor, és tündökölj, mint egy ékszer!”

Luxus ékszereinket itt tekintheti meg: https://vincells.com/vasarlas/


Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések