Vincells borajánló: Kancellár Birtok – Juhfark 2019

Vincells borajánló: Kancellár Birtok – Juhfark 2019

A Vincells borajánló 2023 következő tétele: Kancellár Birtok – Juhfark 2019.

Az elmúlt évek Adventi borajánlóinak sikere után idén is elkészítettük a Vincells borajánló 2023-at, hogy segítsünk Olvasóinknak a legjobb borok kiválasztásában.

Kancellár Birtok

A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék egyik legfiatalabb pincészete, amit Horváth Ferenc és családja alapított 2014-ben. A 20 hektáros borbirtok elkötelezett a somlói terroir iránt, és a tradíciókat modern technológiával ötvözve készíti karakteres borait.

A birtokon fekvő szőlőterületek neves dűlőkben találhatók, mint például Szent Ilona, Ragalja, Séd és Szent Márton. A céljuk a Somló hagyományaira építő, modern, de természetességet megőrző szőlészet és borászat kialakítása és fejlesztése. A pincénkben rendelkezésre álló 1.100 hl erjesztő-tárolótérben jelenleg reduktív borkészítési technológiát alkalmaznak. 2018-ban nagyszabású fejlesztésekbe kezdtek, többek között tárolókapacitásuk növelésével és új pincerészlegekkel.

Kép forrása: Kancellár Birtok

A Vincells borajánló következő tétele: Kancellár Birtok – Juhfark 2019

A nap ajánlatát először a Vingardium rendezvényen kóstolhattam a háromszoros magyar sommelier bajnok, Kovács Antal társaságában. Ez a közös élmény lehetőséget teremtett arra, hogy részletesen megvitassuk a kóstolt bor jellemzőit és mélységeit.

A Kancellár Birtok kíméletes feldolgozással készült borai acéltartályban területenként válogatva erjednek, majd közel két évig érlelődnek. A dűlők borait kategorizálják és házasítják, és a borok végső összetétele a szüret után egy-két év múlva alakul ki. A juhfark jellegzetesen ásványos, szikár és maszkulin bor magas beltartalommal és némi joghurtos karakterrel.

Gyönyörű aranysárga szín jellemzi, melyből szépen bontakoznak ki a komplex aromák. Már illatában is érezhető az összetett ásványos jelleg, melyet jól kiegészítenek a citrusos gyümölcsök. Összességében egy masszív, alapvetően férfias bor, igazán szerethető savakkal.

“Visszafogott, citromkrémes aromák vanília jegyekkel és a kovaköves ásványosság jegyeivel. Élénk, jól strukturált ízvilág.” (Decanter)

Párosíts, ahogy a profik!

Ehhez a tételhez ideális választás lehet a grillezett csirkecomb rozmaringgal és citrommal párosítva. A bor ásványos és szikár jellegével, valamint magas beltartalmával jól harmonizál a könnyed húsokkal. A grillételek füstös jegyei pedig kiemelik a citrusos karakterek frissességét. Az elegáns, karakteres bor és a könnyed, mégis ízgazdag ételek remekül kiegészítik egymást, így a kóstolás egy igazi gasztronómiai élményt nyújthat.

Fogyasztási hőmérséklet: 10-12°C

Képek forrása és a Kancellár Birtok elérhetőségei: weboldal, Facebook, Instagram.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések