Vincells borajánló: Villa Gyetvai – Cabernet franc 2021

Vincells borajánló: Villa Gyetvai – Cabernet franc 2021

A Vincells borajánló 2023 december 4-i tétele: Villa Gyetvai Borbirtok – Cabernet franc 2021

Az elmúlt évek Adventi borajánlóinak sikere után idén is elkészítettük a Vincells borajánló 2023-at, hogy segítsünk Olvasóinknak a legjobb borok kiválasztásában. December 4-én ünnepeljük a kékszőlők egyik királyát, a Cabernet francot. Ez alkalomból mi mást mutatnánk, mint egy kiemelkedő tételt ebből a fajtából.

Villa Gyetvai Borbirtok

Gyetvai Zsolt, építész és a Borbirtok története egy festői szépségű, füredi villával kezdődött, amit eredetileg második otthonnak szántak. Az épület alatt egy történelmileg jelentős borospince található, melyet a ház eredeti építtetője – Szabó Lajos, budapesti vendéglős -alakított ki a második világháború előtt.

Zsolt elhatározta, hogy visszaadja az épület eredeti szépségét és funkcióját, majd ezzel párhuzamosan szőlőművelést és borkészítést tanult. Így született meg a csodálatos Villa Gyetvai Borbirtok.

Munkásságukban hangsúlyozzák a szőlő eredeti jellemzőit. Demjén Gábor borász közreműködésével olyan borokat készítenek, amelyek tisztelettel tükrözik a terroir egyedi adottságait és a szőlőfajták karakterét.

Kép forrása: Villa Gyetvai

A Vincells borajánló következő tétele: Villa Gyetvai – Cabernet franc 2021

A többszörösen díjnyertes 2021-es évjáratú balatonfüred-csopaki cabernet franc saját kategóriájában egy könnyedebb és üdébb tétel. Gyönyörű mélyrubin színe kerek egészet alkot az illatában megjelenő fekete bogyósgyümölcsökkel. Igazán komplex és illatában is rétegzett tételt köszönthetünk a poharunkban kóstolása alkalmával.

Többszöri szippantásra, és néhány pörgetés után bontakozik ki a teljes illatspektrum. Ibolyás, málnás, és friss szedres illatjegyekkel indul, melyből kibontakozik a cseresznye, áfonya és a fekete ribizli. Ahogyan a villa épületet Titok-villának hívták anno a kertben elásott ezüstkincsek miatt, olyan titokzatos ez a bor is. A háttérben megbújva mutatja meg a titkait, és jönnek elő a finom hordós jegyek, a kakaó, vanília és pici szegfűszeg. Bár hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, mi már most javasoljuk kóstolását és titkainak megismerését. 

Kép forrása: Villa Gyetvai

Párosíts, ahogy a profik!

Ahogyan a bor rendkívül exkluzívan rétegzett, úgy bor étel-párosításunkban is igyekeztünk ezt a struktúrát lekövetni. Egy több összetevős szerecsendiós kacsamáj terrinet javaslunk cékla alapra helyezve kakukkfüves-vaníliás szósszal, vajon pirított burgonya gombócokkal.

Az elegáns és lágy textúrájú májat a szerecsendió frissessége emeli ki és jól hangsúlyozza a borban enyhén felsejlő kakukkfüves karaktereket. A cékla és vanília kombinációja pedig harmonizál a bor virágos és gyümölcsös jegyeivel. Tálaláskor javasoljuk, hogy vörös áfonya kompótból néhány szemet helyezzünk a rétegezett terrinet és a burgonya gombócok mellé majd az egészet szórjuk meg pirított dióval.

Egy friss klasszikus francia baguette jó választás a kacsamáj terrine mellé, mert a baguette ropogós héja és puha belseje tökéletes alapot teremt a selymes textúráknak.

Fogyasztási hőmérséklet: 16-18°C

Ár: 4.800 Ft

Képek forrása és a Villa Gyetvai Borbirtok elérhetősége: weboldal, Facebook, Instagram.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések