Vincells borajánló: Laposa – Metode Charmat extra dry pezsgő

Vincells borajánló: Laposa – Metode Charmat extra dry pezsgő

A Vincells borajánló következő tétele: Laposa Birtok – Metode Charmat extra dry pezsgő

Az elmúlt évek Adventi borajánlóinak sikere után idén is elkészítettük a Vincells borajánló 2023-at, hogy segítsünk Olvasóinknak a legjobb borok kiválasztásában.

Laposa Birtok

A Laposa Birtok mára Badacsony egyik legismertebb borászatává vált. Egy család, egy borászat, egy birtok és sok-sok gasztronómiai élmény alkot egy egészet a beach foodtól egészen a modern bisztró konyháig. A gazdaság alapvetően tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területein teremnek.

Hableány, Frissterasz és Borterasz. Balaton-imádóknak biztosan ismerősek ezek a nevek, de ha véletlen mégsem, akkor mindenképp látogassátok meg őket, ha Badacsony környékén jártok. A borok köré épültek a vendéglátóhelyek, ahol a kóstolók mellett izgalmas ízekkel és programokkal várják az érdeklődőket egész évben.

Kép forrása: Laposa Birtok

A Vincells borajánló következő tétele: Laposa – Metode Charmat extra dry pezsgő

A többszörösen díjnyertes Laposa Metode Charmat Extra dry pezsgő készítése során kontrollált körülmények között, hűtött acéltartályokban zajlik le az elsődleges erjedés, így a szőlő megőrzi fajtajellegét és kifejező friss, gyümölcsös karakterét. Elmarad az almasavbontás, és nyomásálló tárolóedényekben megy végbe a másodlagos erjedés. Így kerülnek bele az imádott buborékaink ezekbe a frissítő italokba.

Ez egy furmint alapú pezsgő, mely fajta nem csak Tokajban, hanem a balatoni vulkanikus talajon is kimondottan jól érzi magát.  Illatában leginkább fehérvirágos, de érezhetünk benne birsalmát, szőlőt és friss barackot is. A vulkanikus alapkőzet pedig már első szippantásokban megmutatja magát köves, ásványos illatjegyeivel.  A korty lágy és elegáns, ízében pedig megtaláljuk mindazt, amely ezt a tételt tagadhatatlanul badacsonyivá teszi.

Párosíts, ahogy a profik!

A sült lazacfilé fehér borsmártással és vajon párolt zöldségágyon, egy jégbe hűtött Laposa Extra Dry pezsgővel fantasztikus párosítás lesz.

A könnyed és elegáns halételek remekül passzolnak az ilyen friss jellegű pezsgőkhöz. A fehér borsmártás kiválóan kiegészíti ennek a tételnek az illatát, és kihangsúlyozza a badacsonyi vulkanikus terroir jellegét.  A zöldségágy frissességet és ropogós textúrát ad az ételnek, és segít kiemelni a pezsgő virágos és gyümölcsös jegyeit. A zöldségágyhoz az alábbiakat használjátok: zöldspárga, bébirépa, sárga cukkini, brokkoli virágok, friss petrezselyem, citromlé és egy gondolatnyi foghagyma.

Fogyasztási hőmérséklet: 6-8°C

Ár: 4990 Ft

Képek forrása és a Laposa Birtok elérhetőségei: weboldal, Facebook, Insratagram.

Híreinkért és különleges akcióinkért iratkozzon fel hírlevelünkre.

Hírlevél feliratkozás

Hasonló bejegyzések